Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Analiza: Šta to škripi u crveno-beloj mašini?

Foto: Euroleague.net

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su još jedan poraz u Evroligi. Poraz kao poraz, nije strašan, ali navijači su zabrinuti onim što su u poslednje dve utakmice videli na parketu. I to s pravom…

Zvezda je ovu sezonu počela odlično u ABA ligi (što se i dalo očekivati obzirom na sastav koji ima Saša Obradović), ali je poprilično zakazala u Evroligi. 

Nakon uvodnog poraza, od uvek neugodnog Fenerbahčea u Istanbulu, Zvezda je razbila ekipu Baskonje i mnogi su navijači poleteli verujući da će crveno-beli i u narednim mečevima demonstrirati silu kao i u tom susretu. Međutim, usledilo je prizemljenje u meču protiv Žalgirisa, u Beogradu, ali gledajući partije koje pružaju zeleni iz kaunasa, možemo reći da taj poraz i nije bio toliko strašan. 

Ovaj poraz nije uzdrmao ekipu Saše Obradovića, pa Zvezda potom ostvaruje fantastičnu pobedu protiv ekipe CSKA u Beogradu. U ovom meču, kao i u prethodnim, najbolji pojedinac u redovima crveno-belih bio je Džordan Lojd, koji je doslovno pucao od samopouzdanja. I ostali su blistali i činilo se da je Zvezda na pravom putu, te da će u narednim mečevima pokazati da ova ekipa s pravo pretenduje na viši plasman.

U međuvremenu, obzirom da trener Obradović više nikako nije računao na Borišu Simanića, u redove čete sa malog Kalemegdana dolazi kapitalno pojačanje, Džoni O’Brajant, a u Zvezdine redove vratio se i Tejlor Ročesti (potpisao kratkoročni ugovor). Tek tada su svi Cigani poleteli u nebesa, ali nas je sve stigao hladan tuš.

Johnny O'Bryant - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB20
Foto: Euroleague.net

U prvom narednom susretu, što se Evrolige tiče, Crvena zvezda je gostovala ekipi Himkija. istina za volju, crveno-beli nikada nisu pobedili Himki na njegovom parketu, ali su Moskovljani u tom trenutku bili u “kanalu”, bez ijedne pobede i sa kadrovskim problemima. Prva stvar koja je na tom meču bila pomalo čudna bila je potez Saše Obradovića, a to je da je od samog početka na parket poslao novopridošlog O’Brajanta. Naravno da igrač takvog kalibra i treba da bude instant pojačanje, ali nekako nije bilo logično da zaigra od prvog minuta. Iako su Lojd i O’Brajant u tom meču bili najefikasniji, već tada se videlo da u napadu crveno-beli ne funkcionišu onako kako je to izgledalo do tog meča. Bilo je tu dosta grešaka, praznog hoda i bezidejnosti, pa se dosta toga svodilo na individualne kvalitete ovog dvojca što je rezultiralo porazom i pored odlične odbrane koju su crveno-beli demonstrirali.

U sledećem (sinoćnjem) evroligaškom meču crveno-beli su išli na još jedno gostovanje i to ekipi Bajerna koja je pokazala zavidnu formu i ostvarila, do tada, četri pobede i dva poraza. I na ovom meču videlo se da nešto opasno škripi u redovima crveno-belih. Iako su veći deo susreta puleni Saše Obradovića odigrali egal sa domaćinom, u završnici meča došlo je do ispoljavanja svih slabosti koje su se vukle iz meča sa Himkijem i prve tri čestvrtine meča sa Bajernom.

Jordan Loyd - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB20
Foto: Euroleague.net

Naime, u ovom susretu je opet zakazao napad. odbrana je većim delom meča bila veoma dobra, ali npad je bio katastrofalan. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da su Lojd i O’Brajant “silovali” u napadu i odigrali meč kao da na parketu ne postoji niko drugi sem njih dvojice. Kako drugačije objasniti činjenicu da se na ovom meču u listu strelaca nije upisalo čak šest igrača (Ročesti, Kuzmić, Dobrić, Rit, Lazić, Davidovac), a da su epizodne uloge u napadu imali Hol, Kuridža i Teri.

Sve je sinoć ličilo kao da nema nacrtane akcije i da se sve svodilo na to da Lojd i Brajant završavaju individualno, kako se kome, od njih dvojice, prohte. A na sve to, Saša Obradović nije učinio apsolutno ništa da ih spreči u tome.

Ročesti i Teri na parketu izgledaju tako kao da nemaju dodeljenu ulogu. Umesto da vrte pik en rol i da se Teriju bacaju alej ap-ovi, njih dvojica su prosto neiskorišteni i nevidljivi. isto je i sa davidovcem i Dobrićem koji sve više imaju epizodnu ulogu. Kuzmiće je nekako od početka u lošoj formi, dok Rit od dolaska O’Brajanta više skoro i ne igra, iako je s početka sezone nagoveštavo da bi mogao da pruži solidne partije.

Sve ovo ubija samopouzdanje igračima i celoj ekipi, i nažalost, u ovom trenutku, crveno-beli više liče na skupinu individualaca koji igraju (većinom) sami za sebe, nego li na tim. Na potezu je Saša Obradović.

Autor: CZBG, Kapin D.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama