Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Анализа: Шта то шкрипи у црвено-белој машини?

Фото: Euroleague.net

Кошаркаши Црвене звезде доживели су још један пораз у Евролиги. Пораз као пораз, није страшан, али навијачи су забринути оним што су у последње две утакмице видели на паркету. И то с правом…

Звезда је ову сезону почела одлично у АБА лиги (што се и дало очекивати обзиром на састав који има Саша Обрадовић), али је поприлично заказала у Евролиги. 

Након уводног пораза, од увек неугодног Фенербахчеа у Истанбулу, Звезда је разбила екипу Баскоње и многи су навијачи полетели верујући да ће црвено-бели и у наредним мечевима демонстрирати силу као и у том сусрету. Међутим, уследило је приземљење у мечу против Жалгириса, у Београду, али гледајући партије које пружају зелени из каунаса, можемо рећи да тај пораз и није био толико страшан. 

Овај пораз није уздрмао екипу Саше Обрадовића, па Звезда потом остварује фантастичну победу против екипе ЦСКА у Београду. У овом мечу, као и у претходним, најбољи појединац у редовима црвено-белих био је Џордан Лојд, који је дословно пуцао од самопоуздања. И остали су блистали и чинило се да је Звезда на правом путу, те да ће у наредним мечевима показати да ова екипа с право претендује на виши пласман.

У међувремену, обзиром да тренер Обрадовић више никако није рачунао на Боришу Симанића, у редове чете са малог Калемегдана долази капитално појачање, Џони О’Брајант, а у Звездине редове вратио се и Тејлор Рочести (потписао краткорочни уговор). Тек тада су сви Цигани полетели у небеса, али нас је све стигао хладан туш.

Johnny O'Bryant - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB20
Фото: Euroleague.net

У првом наредном сусрету, што се Евролиге тиче, Црвена звезда је гостовала екипи Химкија. истина за вољу, црвено-бели никада нису победили Химки на његовом паркету, али су Московљани у том тренутку били у “каналу”, без иједне победе и са кадровским проблемима. Прва ствар која је на том мечу била помало чудна била је потез Саше Обрадовића, а то је да је од самог почетка на паркет послао новопридошлог О’Брајанта. Наравно да играч таквог калибра и треба да буде инстант појачање, али некако није било логично да заигра од првог минута. Иако су Лојд и О’Брајант у том мечу били најефикаснији, већ тада се видело да у нападу црвено-бели не функционишу онако како је то изгледало до тог меча. Било је ту доста грешака, празног хода и безидејности, па се доста тога сводило на индивидуалне квалитете овог двојца што је резултирало поразом и поред одличне одбране коју су црвено-бели демонстрирали.

У следећем (синоћњем) евролигашком мечу црвено-бели су ишли на још једно гостовање и то екипи Бајерна која је показала завидну форму и остварила, до тада, четри победе и два пораза. И на овом мечу видело се да нешто опасно шкрипи у редовима црвено-белих. Иако су већи део сусрета пулени Саше Обрадовића одиграли егал са домаћином, у завршници меча дошло је до испољавања свих слабости које су се вукле из меча са Химкијем и прве три чествртине меча са Бајерном.

Jordan Loyd - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB20
Фото: Euroleague.net

Наиме, у овом сусрету је опет заказао напад. одбрана је већим делом меча била веома добра, али нпад је био катастрофалан. Оно што највише забрињава је чињеница да су Лојд и О’Брајант “силовали” у нападу и одиграли меч као да на паркету не постоји нико други сем њих двојице. Како другачије објаснити чињеницу да се на овом мечу у листу стрелаца није уписало чак шест играча (Рочести, Кузмић, Добрић, Рит, Лазић, Давидовац), а да су епизодне улоге у нападу имали Хол, Куриџа и Тери.

Све је синоћ личило као да нема нацртане акције и да се све сводило на то да Лојд и Брајант завршавају индивидуално, како се коме, од њих двојице, прохте. А на све то, Саша Обрадовић није учинио апсолутно ништа да их спречи у томе.

Рочести и Тери на паркету изгледају тако као да немају додељену улогу. Уместо да врте пик ен рол и да се Терију бацају алеј ап-ови, њих двојица су просто неискориштени и невидљиви. исто је и са давидовцем и Добрићем који све више имају епизодну улогу. Кузмиће је некако од почетка у лошој форми, док Рит од доласка О’Брајанта више скоро и не игра, иако је с почетка сезоне наговештаво да би могао да пружи солидне партије.

Све ово убија самопоуздање играчима и целој екипи, и нажалост, у овом тренутку, црвено-бели више личе на скупину индивидуалаца који играју (већином) сами за себе, него ли на тим. На потезу је Саша Обрадовић.

Аутор: ЦЗБГ, Капин Д.

Скочи на траку са алаткама