Vaterpolo Intervjui

Nikola Bursać: Gledao sam finale Lige šampiona 2013. godine i zamišljao sebe na njihovom mestu

Autor: CZBG, Radovanović D.

Crvena zvezda – Jug. Finalna utakmica, 1. jun 2013.

Ne baš slavno je započela, ali slavljenički je završila takmičenje.

Crvena zvezda prvi put podigla je pehar Lige šampiona!

Tada, sa tribina na Banjici, igrač VK Zemun, svedočio je pisanju neke nove istorije vaterpola i Lige šampiona, nakon koje će Crvena zvezda napraviti pauzu od punih šest godina.

Velika imena. Odluke u poslednjim sekundama. Finte iskusnih vaterpolista. Budući najbolji igrači sveta. Sve je to zastalo „na tren“, kako bi šest godina kasnije dočekalo dečaka, koji je sanjao velike snove!

Prethodne sezone, VK Crvena zvezda, u svoje redove dovela je novog centralnog beka (3). Još jedan dečko spartanskog duha. Tu, da stane na crtu svojim, ne baš tako davnim željama, Nikola Bursać zaigraće protiv velikih sila.

VK Crvena zvezda ponovo igra Ligu šampiona!!

Izvor: CZBG, Radovanović D.

Od kako je žreb u Barseloni odredio protiv koga će Zvezda igrati u svojoj grupi, javnost je  uverenja da je baš ovo „grupa smrti“.

„Činjenica je da je grupa jaka, ali ne bih je nazvao „grupom smrti“. Smatram da su sve ekipe u ovom nivou takmičenja dobre i svakako imaju šta da pokažu. Biće teško, ali za to smo i trenirali! Pokazaćemo svoj maksimum, pa ćemo videti. Nećemo nikome okretati leđa iz razloga što su oni favoriti.“ kaže Bursać i dodaje:

„Ne bih mnogo komentarisao prvu utakmicu, u kojoj dočekujemo Pro Reko. Mi smo potpuno nova ekipa i stim u vezi, nismo još uvek imali nijednu zvaničnu utakmicu. Trebalo bi se imati u vidu da je Pro Reko stvarno vrhunska ekipa, koja je prošle godine igrala finale Lige šampiona. Oni su favoriti u svakom slučaju. Na nama je, kao domaćinima, da im pokažemo zube i da ih namučimo da uzmu ta tri boda u Beogradu!“  zaključuje.

Svakako je neizbežno zapitati se, da li je i koliko, na psihološkom nivou za tim dobro i važno što će Ligu šampiona otvoriti kao domaćini.

„Svakako je uvek lepo igrati pred domaćom publikom, pogotovo kada je u pitanju Liga šampiona, koju dugo nismo igrali. Sigurno je da će biti lepo otvoriti sezonu na domaćem terenu, uz naše navijače.“ ističe Bursać.

Zvezda će, u nešto drugačijem i podmlađenom sastavu, Ligu igrati protiv srpskih reprezentativaca. Određeni broj igrača koji će se naći na suprotnoj strani, činilo je članove šampionskog tima Lige šampiona 2012./’13. godine.

„Čast je igrati protiv svih reprezentativaca, jer od njih mnogo učimo, što u bazenu, što van njega. Igraćemo i protiv nekih koji su podigli pehat te čuvene ’12./’13. i sasvim sam siguran da će se i oni toga setiti, kada budu igrali protiv nas.“ ubeđen je Bursać i nastavlja:

„Teško je dati odgovor na pitanja koji će timovi činiti fajnal-ejt, pogotovo sada, dok sezona još nije ni zvanično počela. Neke ekipe su dosta izmenile svoje redove, pa ostaje da vidimo kako će početi ta grupna faza. Biće tu dosta zanimljivih utakmica, o kojima će se odlučivati u poslednjim momentima.“ siugran je.

Izvor: CZBG, Radovanović D.

No, Liga šampiona nije jedino klupsko takmičenje u kojem će Zvezda igrati. Hoće li i koliko onda, Liga odvući fokus tima sa ostalih takmičenja?

„Neće nam odvući fokus. Sasvim suprotno! Utakmice Lige će nam poslužiti  kao priprema za domaća takmičenja, koja su prioritet. Mislim da su nam te utakmice i prednost, da možemo mnogo da naučimo igranjem protiv vrhunskih ekipa poput Pro Reka, Dinama, Egera… Oni ipak, u svojim redovima imaju izuzetne pojedince. Igranje protiv takvih ekipa će nas samo ojačati kao ekipu. Tako, možemo da budemo spremni za ono što dolazi.“ veruje on:

„Nemam prognozu koliko utakmica ćemo dobiti, od planiranih 14, ali znam da ćemo u svaku ući svom snagom i svim srcem! I ako ne pobedimo,  znam da sigurno ni našem protivniku neće biti lako da uzme ta tri boda, pogotovo u Beogradu, gde ćemo imati podršku sa tribina. Što se tiče Lige šampiona, nema rezultatskog opterećenja. Kao što sam već i rekao, ona će nam samo poslužiti da timski ojačamo i spremimo se za naše prioritete.“

Znači li to da Zvezda može da preuzme primat u domaćim takmičenjima?

Crvena zvezda svakako važi za jednog od favorita u domaćem takmičenju i zato, mi ćemo dati naš maksimum da to i opravdamo. Ono što je sasvim sigurno, jeste da nećemo biti opušteni ni u jednoj utakmici. Trenutno nam je najveći rival ekipa Šapca, koja se dosta pojačala, pogotovo u odbrani, gde je na golu golman naše reprezentacije, Gojko Pjetlović. Ipak, mi smo Zvezda i imamo „taj neki“ timski duh koji nas je uvek krasio. To samo znači da ćemo dati sve od sebe da budemo najbolji.“

Klub je skoro dočekao nove igrače.

„Ekipa se dosta promenila u odnosu na prošlu godinu. Novi igrači su dosta iskusni, a neki od njih su već igrali za Zvezdu. Mi smo ih sve ugostili kao članove porodice, jer je u Zvezdi, tim uvek na prvom mestu. Imamo takav timski duh, da bez takvog nema rezultata.“ ističe Bursać.

Izvor: CZBG, Radovanović D.

Koliko Zvezda kao tim može da postigne, shvatio je još pre nego je i postao njihov igrač.

„Gledao sam i tu finalnu utakmicu Lige šampiona, naravno. Tada sam igrao za VK Zemun, u kojem sam i započeo svoju karijeru, gde sam i naučio svoje prve pokrete.“ seća se Bursać i nastavlja: „Kao da je juče bila ta utakmica protiv dubrovačkog Juga. Svaki minut sam pomno pratio i zamišljao sebe jednog dana na njihovom mestu. Samim tim što sada igramo Ligu šampiona, bude se ta neka osećanja koja sam osetio na tribina pre šest godina! Zato sada, od sebe očekujem da u svakoj utakmici dam svoj maksimum i tako da pružim ekipi celog sebe. Susreću se sa najboljim centima sveta i to neće biti lako. Ipak, siguran sam da ću mnogo napredovati, kroz te utakmice, što mi je i cilj. Ova sezona je mnogo bitna za Zvezdu, jer smo se vratili u sam vrh vaterpolo takmičenja. Mada i za mene, kao igrača, takođe je bitna sezona, jer ću se prvi put susresti sa najboljim igračima sveta, koje sam još kao mali gledao na TV-u. Nadam se da ću što više naučiti od njih.“

Tribine na Banjici nisu imale čak ni dovoljno praznog mesta za stajanje, te se nadamo tkvoj poseti i na bazenima SC Milan Gale Muškatirović.

„Tribinama bih poručio da dolaze u što većem broju. Biće teško, biće i poraza – to je neminovno, ali neka znaju da naše srce kuca za Zvezdu i da ćemo na svakoj utakmici ostaviti i dušu i telo u bazenu, baš kao što i oni znaju svoj glas da ostave za nas. Ovim putem bih ih pozvao da dođu u što većem broju 17.10. na bazen Milan Gale Muškatirović i podrže nas u prvoj utakmici Lige šampiona!“ poziva Bursać.

Crvena zvezda – Pro Recco. Utakmica prvog kola, 17. oktobar 2018.

Spotski centar Milan Gale Muškatirović.

DOĐITE DA ZAJEDNO SVEDOČIMO NOVOJ ISTORIJI VK CRVENA ZVEZDA!!

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama