Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Таленат у сенци који увек испоставља продукте

Никола Кнежевић је као вода која увек нађе свој пут. Млади фудбалер Црвене звезде је за 90 минута фудбала у Крушевцу опет скренуо пажњу на себе и на идеалан начин искористио указану прилику маестралим поготком за вођство и дистрибуцијом лопте.

Развојни пут Звездиног двадесетједногодишњака има занимљиву линију. Мада никад није потенциран као највећи бисер у јуниорским генерацијама црвено-беле омладинске школе, тешко да ће се наћи неко са конкретнијим учинком када се узме у обзир да је Кнежевић раније био предводник омладинске селекције клуба и да је већ показао свој таленат постигавши 21 гол у Омладинској лиги Србије.

Још је у овим данима скренуо будно око скаута загребачког Динама на себе, када је демонстрирао класу на турниру у Златибору против регионалних вршњака. Са Максимира је стигла милионска понуда и десни бек Ђулијано Ђурђевић, приде. Да је овакав предлог дошао са неке друге адресе, можда би и био прихваћен. Овако је бар елементарна понос наложила Црвеној звезди да одбије и сачува своје дете.

Након успешног периода у Графичару, где је забележио 11 голова и 15 асистенција на 50 утакмица, прешао је на позајмицу у Напредак из Крушевца, где је дебитовао у Суперлиги Србије. Његове изванредне перформансе на средини терена, како у одбрамбеној тако и у нападачкој улози, привукле су пажњу многих и довеле до повратка у Црвену звезду, где је потписао нови четворогодишњи уговор.

Јуна месеца чак је био најављиван одлазак, али до растанка није дошло. Кнежевић је остао играч Црвене звезде са двојном регистрацијом и правом наступа за ОФК Београд. У дресу Романтичара се показао изузетно и тренутно је најбољи асистент Прве лиге Србије са чак 12 уписаних асистенција.

Без пуно помпе праћен је и актуелни учинак. Забележио је деби из снова код Барака Бахара када је погодио против Радничког у Куп утакмици. Оставио је значајан траг на пријатељској утакмици против руског Зенита. Успешно је искористио своју шансу и постигао једини гол утакмице у 82. минуту, доневши победу сјајним голом против руског шампиона. Раније на Кипру је 90. минуту погодио за победу против нижелигаша Хлораке (3:2) и учино да старт припрема не почне смушено.

Сува статистика каже да је са својих 294 одиграних минута продуктивнији по Црвену звезду, од рецимо Марка Стаменића, који је за 2.289 минута слабијег учинка и када су у питању голови и асистенције.

Бројеви на страну, Кнежевић и лаички гледано делује као неко ко много учествује у игри и испоставља конкретан допринос кад год добије прилику. Истиче се својом вишестраношћу и способношћу да игра на више позиција у средини терена, што је важно за модеран фудбал, са игром заснованом на врло доброј техничкој поткованости, квалитетним ударцем, интелигенцијом на терену и физичкој издржљивости.

Делује да ће Црвена звезда имати на кога да се ослони када је у питању “бонус играч” у наредним сезонама.

Скочи на траку са алаткама