Ватерполо Интервјуи

Никола Бурсаћ: Гледао сам финале Лиге шампиона 2013. године и замишљао себе на њиховом месту

Аутор: ЦЗБГ, Радовановић Д.

Црвена звезда – Југ. Финална утакмица, 1. јун 2013.

Не баш славно је започела, али слављенички је завршила такмичење.

Црвена звезда први пут подигла је пехар Лиге шампиона!

Тада, са трибина на Бањици, играч ВК Земун, сведочио је писању неке нове историје ватерпола и Лиге шампиона, након које ће Црвена звезда направити паузу од пуних шест година.

Велика имена. Одлуке у последњим секундама. Финте искусних ватерполиста. Будући најбољи играчи света. Све је то застало „на трен“, како би шест година касније дочекало дечака, који је сањао велике снове!

Претходне сезоне, ВК Црвена звезда, у своје редове довела је новог централног бека (3). Још један дечко спартанског духа. Ту, да стане на црту својим, не баш тако давним жељама, Никола Бурсаћ заиграће против великих сила.

ВК Црвена звезда поново игра Лигу шампиона!!

Извор: ЦЗБГ, Радовановић Д.

Од како је жреб у Барселони одредио против кога ће Звезда играти у својој групи, јавност је  уверења да је баш ово „група смрти“.

„Чињеница је да је група јака, али не бих је назвао „групом смрти“. Сматрам да су све екипе у овом нивоу такмичења добре и свакако имају шта да покажу. Биће тешко, али за то смо и тренирали! Показаћемо свој максимум, па ћемо видети. Нећемо никоме окретати леђа из разлога што су они фаворити.“ каже Бурсаћ и додаје:

„Не бих много коментарисао прву утакмицу, у којој дочекујемо Про Реко. Ми смо потпуно нова екипа и стим у вези, нисмо још увек имали ниједну званичну утакмицу. Требало би се имати у виду да је Про Реко стварно врхунска екипа, која је прошле године играла финале Лиге шампиона. Они су фаворити у сваком случају. На нама је, као домаћинима, да им покажемо зубе и да их намучимо да узму та три бода у Београду!“  закључује.

Свакако је неизбежно запитати се, да ли је и колико, на психолошком нивоу за тим добро и важно што ће Лигу шампиона отворити као домаћини.

„Свакако је увек лепо играти пред домаћом публиком, поготово када је у питању Лига шампиона, коју дуго нисмо играли. Сигурно је да ће бити лепо отворити сезону на домаћем терену, уз наше навијаче.“ истиче Бурсаћ.

Звезда ће, у нешто другачијем и подмлађеном саставу, Лигу играти против српских репрезентативаца. Одређени број играча који ће се наћи на супротној страни, чинило је чланове шампионског тима Лиге шампиона 2012./’13. године.

„Част је играти против свих репрезентативаца, јер од њих много учимо, што у базену, што ван њега. Играћемо и против неких који су подигли пехат те чувене ’12./’13. и сасвим сам сигуран да ће се и они тога сетити, када буду играли против нас.“ убеђен је Бурсаћ и наставља:

„Тешко је дати одговор на питања који ће тимови чинити фајнал-ејт, поготово сада, док сезона још није ни званично почела. Неке екипе су доста измениле своје редове, па остаје да видимо како ће почети та групна фаза. Биће ту доста занимљивих утакмица, о којима ће се одлучивати у последњим моментима.“ сиугран је.

Извор: ЦЗБГ, Радовановић Д.

Но, Лига шампиона није једино клупско такмичење у којем ће Звезда играти. Хоће ли и колико онда, Лига одвући фокус тима са осталих такмичења?

„Неће нам одвући фокус. Сасвим супротно! Утакмице Лиге ће нам послужити  као припрема за домаћа такмичења, која су приоритет. Мислим да су нам те утакмице и предност, да можемо много да научимо играњем против врхунских екипа попут Про Река, Динама, Егера… Они ипак, у својим редовима имају изузетне појединце. Играње против таквих екипа ће нас само ојачати као екипу. Тако, можемо да будемо спремни за оно што долази.“ верује он:

„Немам прогнозу колико утакмица ћемо добити, од планираних 14, али знам да ћемо у сваку ући свом снагом и свим срцем! И ако не победимо,  знам да сигурно ни нашем противнику неће бити лако да узме та три бода, поготово у Београду, где ћемо имати подршку са трибина. Што се тиче Лиге шампиона, нема резултатског оптерећења. Као што сам већ и рекао, она ће нам само послужити да тимски ојачамо и спремимо се за наше приоритете.“

Значи ли то да Звезда може да преузме примат у домаћим такмичењима?

Црвена звезда свакако важи за једног од фаворита у домаћем такмичењу и зато, ми ћемо дати наш максимум да то и оправдамо. Оно што је сасвим сигурно, јесте да нећемо бити опуштени ни у једној утакмици. Тренутно нам је највећи ривал екипа Шапца, која се доста појачала, поготово у одбрани, где је на голу голман наше репрезентације, Гојко Пјетловић. Ипак, ми смо Звезда и имамо „тај неки“ тимски дух који нас је увек красио. То само значи да ћемо дати све од себе да будемо најбољи.“

Клуб је скоро дочекао нове играче.

„Екипа се доста променила у односу на прошлу годину. Нови играчи су доста искусни, а неки од њих су већ играли за Звезду. Ми смо их све угостили као чланове породице, јер је у Звезди, тим увек на првом месту. Имамо такав тимски дух, да без таквог нема резултата.“ истиче Бурсаћ.

Извор: ЦЗБГ, Радовановић Д.

Колико Звезда као тим може да постигне, схватио је још пре него је и постао њихов играч.

„Гледао сам и ту финалну утакмицу Лиге шампиона, наравно. Тада сам играо за ВК Земун, у којем сам и започео своју каријеру, где сам и научио своје прве покрете.“ сећа се Бурсаћ и наставља: „Као да је јуче била та утакмица против дубровачког Југа. Сваки минут сам помно пратио и замишљао себе једног дана на њиховом месту. Самим тим што сада играмо Лигу шампиона, буде се та нека осећања која сам осетио на трибина пре шест година! Зато сада, од себе очекујем да у свакој утакмици дам свој максимум и тако да пружим екипи целог себе. Сусрећу се са најбољим центима света и то неће бити лако. Ипак, сигуран сам да ћу много напредовати, кроз те утакмице, што ми је и циљ. Ова сезона је много битна за Звезду, јер смо се вратили у сам врх ватерполо такмичења. Мада и за мене, као играча, такође је битна сезона, јер ћу се први пут сусрести са најбољим играчима света, које сам још као мали гледао на ТВ-у. Надам се да ћу што више научити од њих.“

Трибине на Бањици нису имале чак ни довољно празног места за стајање, те се надамо тквој посети и на базенима СЦ Милан Гале Мушкатировић.

„Трибинама бих поручио да долазе у што већем броју. Биће тешко, биће и пораза – то је неминовно, али нека знају да наше срце куца за Звезду и да ћемо на свакој утакмици оставити и душу и тело у базену, баш као што и они знају свој глас да оставе за нас. Овим путем бих их позвао да дођу у што већем броју 17.10. на базен Милан Гале Мушкатировић и подрже нас у првој утакмици Лиге шампиона!“ позива Бурсаћ.

Црвена звезда – Про Реццо. Утакмица првог кола, 17. октобар 2018.

Спотски центар Милан Гале Мушкатировић.

ДОЂИТЕ ДА ЗАЈЕДНО СВЕДОЧИМО НОВОЈ ИСТОРИЈИ ВК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА!!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама