Кошарка Кошарка/Вести

Zvezda srušila Barselonu

Izvor: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts bili su uspešni na premijeri Evrolige na domaćem terenu. Crveno-beli su savladali Barselonu rezultatom 90:82 i upisali prvu pobedu u novoj sezoni najelitnijeg evropskog takmičenja.

Košarkaši Crvene zvezde mts pokazali su da će i u novoj sezoni biti težak protivnik i nepremostiva prepreka najjačim evropskim timovima. U 2. kolu Evrolige crveno-beli su savladali odličnu Barselonu rezultatom 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25).
Izabranici Dušana Alimpijevića ušli su sa mnogo energije u meč na krilima fantastične publike koja je ponovo ispunila dvoranu ’’Aleksandar Nikolić’’ do poslednjeg mesta. Zvezda je kontrolisala igru – iskusniji su povukli kada je to bilo potrebno, a mladi igrači uneli preko potrebnu energiju na teren.
Barselona je za ceo meč vodila samo jednom i to u završnici (79:80). Zvezda nije klonula, pokazala je karakter i svoju snagu. Odbrana crveno-belih dozvolila je iskusnom i renomiranom rivalu samo dva poena do kraja, a postigla je devet.
Crvenu zvezdu su do pobede predvodili Milko Bjelica sa 23 poena i Tejlor Ročesti koji je ubacio 22 uz sedam asistencija. Sjajan doprinos dao je i Matias Lesor sa 13 koševa i devet skokova.
Na krilima fantastične podrške Zvezda je ušla fantastično u utakmicu. Tejlor Ročesti je diktirao ritam, a brz protok lopte nudio je otvorene pozicije crveno-belima u napadu. Bjelica i Dobrić za tri, Ročesti iz prodora, Lesor snažnim i autoritativnim zakucavanjima, zasipali su koš Barselone. Odbrana je bila veoma dobra i nakon šest minuta nakon još jednog snažnog zakucavanja Lesora crveno-beli su imali deset poena prednosti – 20:10.
Do kraja deonice Barselona je postigla samo tri poena, a od toga jedan koš iz igre. Crveno-beli su sačuvali vođstvo odličnom odbranom i na kraju prvog perioda rezultat je glasio 24:13.
Barselona je dobrom odbranom uspela da priđe Zvezdi na pet poena zaostatka, ali je tajmaut Dušana Alimpijevića u potpunosti razbudio njegove izabranike. Dobrim rešenjima u napadu crveno-beli su vratili dvocifreno vođstvo i to serijom 11:4. Na poluvreme crveno-beli su poneli dvocifreno vođstvo – 44:32.
Zvezda je odolevala pritisku gostiju koji su zaigrali izuzetno agresivnu odbrani, a razigrao se i Tomas Ertel u napadu. Barselona je prišla na sedam poena zaostatka tri minuta pre kraja trećeg perioda, ali je Pero Antić tada pogodio izuzetno važnu trojku koja je vratila dvocifreno vođstvo, a potom i dva slobodna bacanja.
Međutim u završnici deonice Ertel je pogodio iz prodora, a potom i asistirao Orioli koji je pogodio trojku za 62:57 pred ulazak u poslednji kvartal.
Na početku poslednjeg perioda Ognjen Dobrić je pogodio dve izuzetno važne trojke u nizu koje su odbile nalet Španaca – 70:59. Dvorana je praktično proključala, ali daleko od toga da je posao bio gotov. Gosti su odgovorili serijom 6:0 – trojkom Hange i pogotkom raspoloženog Oriole. Barselona je nedugo potom prišla na četiri poena zaostatka nakon još jednog koša Hange, ali je Bjelica odbio nalet rivala – 75:69.
Iskusni protivnik je pretio, a crveno-beli su čuvali svoje vođstvo na krilima publike. Tri minuta pre kraja utakmice Barselona je nakon kontranapada prvi put povela na utakmici (79:80), a onda je Bjelica pogodio izuzetno važnu trojku – 82:80.
Odgovornost je bila na najiskusnijim članovima Zvezdinog tima. Petorka Ročesti, Feldin, Lazić, Bjelica i Antić imala je zadatak da zaustavi zahuktalu Barselonu. Odbrana je u tim trenucima funkcionisala veoma dobro, a u napadu je Bjelica ponovo ’’izmislio’’ poene, a nkon toga je i Ročesti pogodio. Zvezda je imala četiri poena prednosti na minut i 23 sekunde do kraja (86:82).
Crveno-beli su do kraja utakmice zaustavili Barselonu da ne postigne koš. Sjajna odbrana i odličan napad doneli su Zvezdi na kraju sigurnu pobedu – 90:82.
Crvena zvezda mts – Barselona Lasa 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25)
Crvena zvezda mts: Kešelj, Radičević 4, Lazić, Lazarević, Antić 10 (9sk), Dobrić 9, Feldin 7, Janković 2, Ročesti 22, Lesor 13 (9sk), Jovanović, Bjelica 23.
Barselona Lasa: Serafan 16, Ribas 4, Presi 3, Hanga 10, Navaro 2, Ertel 14 (11as), Vezenkov 4, Kurucs, Oriola 8, Koponen 5, Antić 10 (8sk), Moerman 6.
Скочи на траку са алаткама