Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

2. kolo, Evroliga, Crvena zvezda – Barselona

Autor: CZBG, Stefan N.

Evroligaška sezona se otvara u Beogradu. Prepuna Dvorana Aleksandar Nikolić, sigurno će dočekati ekipu Barselone, predvođena novim trenerom Sitom Alonsom i kompletno renoviranom ekipom. Sezonu su otvorili zaista moćno, sa 5 poeba. U poslednje 3 utakmice su postigli 311 poena. Popularna Blaugrana ulazi u odličnom ritmu u ovu utakmicu, dok Crvena zvezda pred svojom publikom traži šansu za boljom igrom nakon dva vezana poraza.

Dušan Alimpijević i njegovi izabranici sigurno je da će u petak uveče imati veliki ispit ispred sebe. Uostalom, za ovu novu crveno-belo ekipu, ispit će biti svaka od preostalih 29 utakmica. Utakmica u Kaunasu, ostala je na obruču ispaljenom trojkom Tejlora Ročestija, možda se popularno rečeno već u narednoj utakmici taj promašaj „vrati“.

Barselona je ove sezone napakovana odličnim igračima, na početku sezone pokazali su odlične partije. Uvertira za utakmicu protiv Crvene zvezde bio je Obradoiro. Savladani su lako, rezultatom 102:58, gde je Alonso dobio šansu da i malo izmeša karte i smanji minutažu pojedincima.

Spoljnu liniju na poziciji plejmejkera predvodi Toma Ertel. Francuski reprezentativac nakon nekoliko sezona u Turskoj, opet igra u Španiji. Tokom ovih 5 utakmica, već je uspeo da podeli 36 asistencija. Daje ton igri Katalonaca, i sigurno je igrač od kojeg sve polazi. Njegova zamena je američki plejmejker Fil Presi, kome je ovo prva sezona u Evropi. 26-godišnji bek je imao zaista solidan evroligaški debi protiv atinskih zelenih , gde je zabeležio 9 poena, uz 4 skoka i 4 asistencija. Za razliku od Ertela, ima dosta slabiji šut sa distance.Igrač koji može da odigra na poziciji pleja, ali i beka šutera je Peteri Koponen. Finski reprezentativac je sezonama unazad stabilan evroligaški igrač, koji ima odličan šut za tri poena. Ove sezone počeo je u nekom optimalnom ritmu, i šutira oko 36% (5/14).

Poziciju beka šutera, u većoj meri pokriva Pau Ribas, kome Beograd nije ostao u lepom sećaju. Reč je o igraču koji je visok 194cm, i praktično može da pokrije sve tri spoljne pozicije. Ume da odigra kao sekundarni plejmejker i odigra na poziciji niskog krila u nekim petorkama. Njegova zamena je legenda evropske košarke Huan Karlos Navaro, koji već par sezona unazad ima doziranu minutažu. Tako da u situaciji kada je Ribas na klupi, Barselona često igra sa dva plejmejkera.

Adam Hanga je možda i najveće pojačanje Barselone u ovom prelaznom roku. Nisko krilo iz Mađarske se tokom poslednjih sezona u Evroligi pokazao kao elitni defanzivac, kadar da zaustavi najbolje bekove u Evropi. Napadačka igra nije njegova jača strana, pogotovo šut za tri poena. Ali je taj segment igre, drastično unapredio u odnosu na neke svoje početke. Zamena na njegovoj poziciji je Rakim Sanders, koji uspešno sa svojih 196cm može da odigra na poziciji krilnog centra. Poslednje dve utakmice nije igrao zbog povrede zgloba, ali kako stvari stoje biće spreman za utakmicu u Beogradu. Igra sa velikom dozom energije, i u nekim utakmicama, ako mu je veče, može da „zatrpa“ koš protivnika.

Adrian Moerman, još jedan Francuz u redovima Barselone. Evroligašku sezonu je otvorio dabl-dabl učinkom. Reč je o napadački otijentisanom igraču, koji može da naudi odbranama igrom unutra, ali i šutem za tri poena. Šut ga na otvaranju sezone u španskoj ligi do sada nije baš služio najbolje. Aleksandar Vezenkov je njegova zamena. Bugarski reprezentativac je jedan od igrača sa najdužim stažom u Barseloni. Sličan je tip igrača kao Moerman, i praktično se sistem igre ne menja kada je on na terenu, jer rade približno slične stvari za ekipu. Kao i Francuz, i on je šuterski (van linije 6,75) slabije ušao u sezonu. Na ovoj poziciji trenutno fali i povređeni Viktor Klaver.

Francuskom lobiju u Barsi, nije kraj. Još jedan igrač iz ove zemlje, nosi dres kluba iz Španije, Kevin Serafan. Prvi centar, koji je na otvaranju Evrolige pokazao zašto je igrao u NBA. 24 poena, 9 skokova, 3 blokade. Fantastičan učinak. Njegove zamene su Ante Tomić, već sada iskusan evroligaški centar, i 25-godišnji Pjer Oreloa, koji ima lep početak sezone. Oreloa je verovatno deo 12-orke, dok se na teren ne vrati Viktor Klaver.

Barselona je ove sezone izgleda promenila svoj sistem igre. Igraju nešto brže i sa većim brojem šuteva. Igraju brže i dinamičnije. Ertel i Presi daju dosta brz tempo, igrači na krilnim pozicijama su selektirani (Hanga i Sanders) tako da mogu taj tempo da isprate. Serafan je atletski pre svega dominantan igra sa svojih 208. Sve to fino dopunjuju Ribas i Moerman pre svega, da kompletiraju petorku, odnosno neku osnovnu rotaciju, koju ima u glavi Sito Alonso.

Procenti šuta nisu na visokom nivou, ali veliki broj poseda i nešto brža igra, omogućava im da i dalje imaju veliki broj postignutih poena, i tako maskiraju možda nešto slabije šutersko raspoloženje. Nova su ekipa, kao i Crvena zvezda. Mnogo novih lica, i sigurno je da nisu najuigraniji. Atmosfera iz Pionira, sigurno je da na profesionalce ne može u toj meri da utiče, ali može pomoći da se ne čuje neka komunikacija u odbrani ili slično…

Beograd je spreman još jednom da dočeka Evroligu, i njenu himnu.

Dvorana Aleksandar Nikolić, 20 oktobar, 19 časova.

Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама