Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Derbi: drhtanje oružja

Koje pitanje uvek možete da postavite kada sagledavate utakmicu Crvene zvezde: “odakle da počnem?  – Od dobrog ili lošeg?

U svom elementu, Crvena zvezda se postarala da oteža lake stvari i da nam nastupom u večitom derbiju u okviru ABA lige ponudi materijala da raspravljamo o obe strane utakmice. Pa, da krenemo od dobrih stvari.

Crvena zvezda broji šesnaestu pobedu u ABA ligi, slavljem u derbiju (88-86) uspela je da se odlepi od Partizana i Budućnosti koji su na tri pobede manje i čini se da je prebrinula veliki deo briga oko obezbeđivanja prve pozicije nakon što će se završiti ligaški deo takmičenja.

Za Crvenu zvezdu ja najbitnije što je uspela da se konsoliduje nakon psihofizički sumornih dana i pokaže reakciju kada je bilo važno. Pobediti derbi je uvek bitno, posebno kad to uradite po drugi put u kratkom vremenskom intervalu i rivalu pošaljete izvesnu psihološku poruku. Odbrojavanje do sledećeg može da počne koji će se, osim ako ne bude šokantnih neočekivanih i velikih iznenađenja , desiti za manje od mesec dana u Nišu u finalu Kupa, gde psihologija i prestiž neće imati prvu reč, ali mogu da igraju važnu ulogu.

Dobra stvar za crveno-bele jeste povratak Miloša Teodosića čiji je izostanak ostavio veliki rezultatski i igrački trag na njegove saigrače. Vidno je i da je neigranje izbacilo iz ritma Zvezdinog kreatora koji bio daleko od svog nivoa, ali je i kao takav značajan svojim saigračima koje je nahranio sa pet asistencija, ali i energijom kada se zakuvalo kada je Ledej u svojoj nemoći laktom udario Nemanju Nedovića.

Slavljenik Džoel Bolomboj imao je blistavo veče i u odbrani i u napadu.  Od 26 skokova koliko je imala Crvena zvezda, polovina se pripisuje Bolomboju. Važan momenat bila je i rampa koja je spštena Aleksi Avramoviću u momentima kad je ekipa gubila tlo pod nogama. Možda je Jago pobedničkim košem pokupio slavu, ali je bivši centar Olimpijakosa radio ključne stvari. Sferopulosovi igrači postigli su 40 poena iz reketa, a najvećim delom zahvaljujući Bolomboju.

Međutim, malo je konstanti u Crvenoj zvezdi kakva je Bolomboj i tu počinju njene muke kakve su se prikazivale i na ovom derbiju.

Još jednom je Crvena zvezda izgubila veliku razliku u prednosti i pošto je bila APSOLUTNI šef meča vodivši i sa + 21, gledala je kako meč ide na jedan šut. Srećom po nju, ne moramo da hodamo po “klišeima” titula “izvršeno je samoubistvo, harakiri i tako dalje” pošto je uspela da joj pobeda ne isklizne iz ruku, a mogla je.

Ofanzivni skok Nenelija, a onda i tri slobodna bacanja za Pantera vratili su utakmicu u egal, a Crvena zvezda se kretala iz lošeg ka gorem. Gedraitis nije mogao da pogodi otvorenu trojku, a to je na drugom kraju iz teže pozicije radio Aleksa Avramović. Mogla je i posle toga da Zvezda malo dođe do vazduha, ali je Nedović bio polovičan sa crte, nakon čega je loš faul napravio Litvanac na Naneliju koji je sa tri slobodna bacanja poravnao, da bi za kraj lopta došla u ruke Jagu za veliku radost na tribinama.

S jedne strane, tu je mišljenje “bilo bi bolje pobediti sa 15 razlike jer bi se u ovom slučaju rotacija otvorila i igrači bi se malo odmorili pošto za nekolicinu sati sledi evroligaški dupli program protiv nezgodnih Španaca. Sa druge strane, postoji “bolje da smo ovako pobedili” jer će to biti veoma dobro za psihologiju igrača. Svi odgovori su tačni i prihvatljivi.

Iako će pobeda biti dobra doza penicilina i energetske injekcije, možda ćemo morati da računamo na umor Zvezdinih udarnih igala. Najveća minutaža pripala je onima koji su najviše opterećeni kroz celu sezonu, a nisu baš u cvetu mladosti – Bolomboj, Hanga, Gedraitis.

Koliko će biti njihove energetske rezerve uoči mečeva sa Valensijom i Barselonom? Kako će svi ti igrači uspeti da se oporave na treninzima uoči meča? Ono što Sferopulos zna i vidi na treningu, ne vide svi i ne znaju. U stvari, hteo – ne hteo, Grk nema previše izbora da restereti svoje nosioce. Crvena zvezda nema praktično nikakvog doprinosa od Gilespija, Tobija. Slaba izdanja prikazuju i Davidovac, Luka Mitrović. 

Takve stvari ostavljaju trag, jer ne bi recimo Moneke onako lako mogao da uhvati ključni ofanzivni skok preko umorom dekoncentrisanog Bolomboja, i time obezbedi Baskoniji pobedu. Za Crvenu zvezdu će biti važno da se pojavi neko sa klupe ko će preuzeti deo tereta. Ne bude li tako, oružje će drhtati i dalje, noge klecati, um paničiti, a ovakve završnice mogu imati tragičnije epiloge.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama