Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Може Звезда и без драме, Недовић и Тоби донели тријумфални подстрек

Пошто је Немања Недовић офанзивно “беснео”, Црвена звезда је уписала значајну победу над Валенсијом (82-64) и дошла до десете победе у такмичењу.

Суштински, Црвена звезда је играла притешњена леђима уза зид против Валенсије. Екипа Јаниса Сферопулоса била је добро свесна да би, да је изгубила три у низу, против тима који циља плеј-оф или у најгорем случају плеј-ин, ствари постале прилично теже него што већ јесу. Али, на крају, црвено-бели су урадили оно што је требало и убедљивим наступом нису оставили простора за драматизацију дешавања на терену.

Да ће Звезда приступити ангажовано, наговештавале су прве секунде меча када се Јаго беспоштедно бацао у аут за лоптом при нападу гостију. Таквим приступом режиран је почетак меча са малим бројем поена, а такав развој догађаја више је пријао Црвеној звезди (9-3), што је приморало Алекса Мумбруа да рано командује зонску одбрану која је променила сценарио. Валенсија је серијом 7-0 преузела вођство (9-10) и на одмор отишла са предношћу 11-12.

Суочен са неизменичном променом одбране ривала, Јанис Сферопулос је предао кључеве игре у руке бриљантног Милоша Теодосића и вредног Адама Ханге и обојица су покренули Звездин мотор. Серијом од 12-0, одлепила се Црвена звезда, а само индивидуалност Џареда Харпера омогућила је гостима да долазе до поена (31-16). Међутим, од тада су се гости из Валенсије пробудили из своје летаргије и успели су да скрате јаз до краја полувремена (39-30).

Време у свлачионици није много променило тренд, мада је солиднија Валенсија пришла на шест поена, али се Звезда поново окренула Теодосићу. Суочени са добром одбраном Ћабија Лопеза-Аростегија, црвено-бели су имали спреман одговор на овај захтев и хранили су се инспирацијом Недовића, који је за само дванаест минута на терену сакупио 24 поена. Његове тројке су још једном подебљале Звездино вођство (54-41), да би се оно брзо вратило на +15 (61-46) у четвртини која је завршена са 64-49.

У последњем периоду ништа није могло да се промени, Црвена звезда је имала довољно снаге да наплати скок у нападу како би имала нове опције и држала Валенсију под контролом све док се гости коначно нису срушили. Недовић је додао још једну тројку да би стигао до 27 поена и довео тим до велике победе од 82-64.

Звездин бек је имао блиставо вече постигавши 27 поена уз 2/5 за два, 6/7 тројки и 5/5 са линије пенала! Једини који је уз њега био двоцифрени био је Мајк Тоби са 11 поена, 4 скока и 3 асистенције. Звездин центар је био важан нападачки фактор и адут у моментима када су гости комбиновали своју одбрану и покушавали да збуне екипу Сферопулоса.

Црвено-беле наредна обавеза чека врло брзо, у петак на истом месту и у исто време стиже екипа Барселоне, где ће Звезда тражити наставак победничке стазе.

Скочи на траку са алаткама