Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Дерби: дрхтање оружја

Које питање увек можете да поставите када сагледавате утакмицу Црвене звезде: “одакле да почнем?  – Од доброг или лошег?

У свом елементу, Црвена звезда се постарала да отежа лаке ствари и да нам наступом у вечитом дербију у оквиру АБА лиге понуди материјала да расправљамо о обе стране утакмице. Па, да кренемо од добрих ствари.

Црвена звезда броји шеснаесту победу у АБА лиги, слављем у дербију (88-86) успела је да се одлепи од Партизана и Будућности који су на три победе мање и чини се да је пребринула велики део брига око обезбеђивања прве позиције након што ће се завршити лигашки део такмичења.

За Црвену звезду ја најбитније што је успела да се консолидује након психофизички суморних дана и покаже реакцију када је било важно. Победити дерби је увек битно, посебно кад то урадите по други пут у кратком временском интервалу и ривалу пошаљете извесну психолошку поруку. Одбројавање до следећег може да почне који ће се, осим ако не буде шокантних неочекиваних и великих изненађења , десити за мање од месец дана у Нишу у финалу Купа, где психологија и престиж неће имати прву реч, али могу да играју важну улогу.

Добра ствар за црвено-беле јесте повратак Милоша Теодосића чији је изостанак оставио велики резултатски и играчки траг на његове саиграче. Видно је и да је неиграње избацило из ритма Звездиног креатора који био далеко од свог нивоа, али је и као такав значајан својим саиграчима које је нахранио са пет асистенција, али и енергијом када се закувало када је Ледеј у својој немоћи лактом ударио Немању Недовића.

Слављеник Џоел Боломбој имао је блиставо вече и у одбрани и у нападу.  Од 26 скокова колико је имала Црвена звезда, половина се приписује Боломбоју. Важан моменат била је и рампа која је спштена Алекси Аврамовићу у моментима кад је екипа губила тло под ногама. Можда је Јаго победничким кошем покупио славу, али је бивши центар Олимпијакоса радио кључне ствари. Сферопулосови играчи постигли су 40 поена из рекета, а највећим делом захваљујући Боломбоју.

Међутим, мало је константи у Црвеној звезди каква је Боломбој и ту почињу њене муке какве су се приказивале и на овом дербију.

Још једном је Црвена звезда изгубила велику разлику у предности и пошто је била АПСОЛУТНИ шеф меча водивши и са + 21, гледала је како меч иде на један шут. Срећом по њу, не морамо да ходамо по “клишеима” титула “извршено је самоубиство, харакири и тако даље” пошто је успела да јој победа не исклизне из руку, а могла је.

Офанзивни скок Ненелија, а онда и три слободна бацања за Пантера вратили су утакмицу у егал, а Црвена звезда се кретала из лошег ка горем. Гедраитис није могао да погоди отворену тројку, а то је на другом крају из теже позиције радио Алекса Аврамовић. Могла је и после тога да Звезда мало дође до ваздуха, али је Недовић био половичан са црте, након чега је лош фаул направио Литванац на Нанелију који је са три слободна бацања поравнао, да би за крај лопта дошла у руке Јагу за велику радост на трибинама.

С једне стране, ту је мишљење “било би боље победити са 15 разлике јер би се у овом случају ротација отворила и играчи би се мало одморили пошто за неколицину сати следи евролигашки дупли програм против незгодних Шпанаца. Са друге стране, постоји “боље да смо овако победили” јер ће то бити веома добро за психологију играча. Сви одговори су тачни и прихватљиви.

Иако ће победа бити добра доза пеницилина и енергетске инјекције, можда ћемо морати да рачунамо на умор Звездиних ударних игала. Највећа минутажа припала је онима који су највише оптерећени кроз целу сезону, а нису баш у цвету младости – Боломбој, Ханга, Гедраитис.

Колико ће бити њихове енергетске резерве уочи мечева са Валенсијом и Барселоном? Како ће сви ти играчи успети да се опораве на тренинзима уочи меча? Оно што Сферопулос зна и види на тренингу, не виде сви и не знају. У ствари, хтео – не хтео, Грк нема превише избора да рестерети своје носиоце. Црвена звезда нема практично никаквог доприноса од Гилеспија, Тобија. Слаба издања приказују и Давидовац, Лука Митровић. 

Такве ствари остављају траг, јер не би рецимо Монеке онако лако могао да ухвати кључни офанзивни скок преко умором деконцентрисаног Боломбоја, и тиме обезбеди Басконији победу. За Црвену звезду ће бити важно да се појави неко са клупе ко ће преузети део терета. Не буде ли тако, оружје ће дрхтати и даље, ноге клецати, ум паничити, а овакве завршнице могу имати трагичније епилоге.

Скочи на траку са алаткама