Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Neizlečene suicidne sklonosti

Jedna od navika koju je Crvena zvezda stvorila tokom godina igranja u Evroligi je da panično reaguje kada je pod pritiskom. To smo gledali i juče protiv Baskonije kada su, objektivno govoreći, crveno-beli ispred sebe imali idealnu žrtvu.

Pri tome, ne govorimo o tome da je ekipa iz Vitorije lak zalogaj bilo kome, o čemu svedoči i broj njihovih pobeda na gostujućim terenima kojih više ima samo Real Madrid. Baskonija ima bizaran način da spusti protivnika na svoj nivo i pogleda ga u oči onda kad previše poleti, što je već više puta pokazala ove sezone. Međutim, Zvezdin iperativ je bio pobeda kojom bi se skroz približila zoni plej-ina, uz potencijalno bolji međusobni bilans sa Baskima. Ali, to je već sve otišlo u nepovrat.

Ništa ne oživljava prošlost efikasnije od slike ili memorije povezane sa njom. U Zvezdinom slučaju, svaka izgubljena bitka u momentima nabujale euforije podseća na večiti neuspeh u pohodu na četvrtfinale. Ako se vratimo u sezonu 2016/17. možda će vam prvi pred očima biti, ako ne meč odluke sa Darušafakom u poslednjem kolu, onda poraz na domaćem parketu od Olimpijakosa, a u 2017/18. Himki i Bamberg. U sezoni 2019/20. niz od četiri pobeda u momentima kad je ekipa bila na osmoj poziciji, prekinut je sa dva beogradska poraza od Žalgirisa i Albe. U godini kad su usred sezone suspendovani ruski klubovi, Zvezda nije naprila pobednički niz koji je trajao dužio od dve utakmice, a u finišu je imala direktni duel sa Bajernom za mesto u osam najboljih i doživela sramotni debakl. Sećanje na prošlosezonske rane su još uvek sveže i ne treba ni da ih pominjemo da bismo se podsetili.

Ako ova uprošćena hronika fijaska ne govori dovoljno o Zvezdinim suicidnim sklonostima, fokus možemo prebaciti na mikro sferu i jučerašnju utakmicu.

U suštini, ono što je Zvezdi prošlo protiv Armanija, nije sinoć protiv Baskonije. Slično je video i Janis Sferopulos koji je odbranu apostrofirao kao tačku razmimoilaženja između ove dve utakmice. Na oba meča se Crvena zvezda u drugo poluvreme vratila sa udobnom prednošću i našla u situaciji da rival žurno nadire. Ipak, španski tim je uspeo da izgrize razliku i nađe se u prednosti. Čini se da je pored odbrane, Zvezdi falila i pomoć Miloša Teodosića koji je izostao sa utakmice.

Jago dos Santos je bio taj koji je ušao u njegove cipele i postigao polovinu poena za prvih pet minuta, predvodeći Crvenu zvezdu do + 8 (16-8). Baskonija ja pokušavala da odgovori i tako smo u prvom kvartalu dobili krešendo trojki. Na kraju prvog perioda Zvezda ih je imala 6/9, a gosti jednu manje.

Faktor iks za goste u drugoj četvrtini bio je Rogavopulos koji je dostojno odmarao Hauarda kada je ovaj brzo zamenjen zbog dva faula. Uzastopnim trojkama su gosti stigli na dva poseda zaostatka, a debitant Smart je snažno počeo u dresu Crvene zvezde i svojim poenima zadržao prednost  (45-36) do kraja prvog poluvremena (52-43).

Na startu drugog polvremena je Crvena zvezda bila zarobljena odbranom Baskonije. Na drugom kraju, sa 2/2 trojke, Hauard je smanjio na 52-49 i nedugo pošto je Moneke postavio utakmicu u savršeni balans (54-54), Hauard je nastavio da muči odbranu crveno-belih i zasuo svoju novu trojku (23 poena za 12 minuta, od kojih 17 poena u trećem periodu do tog momenta) za prednost Baskonije 62-66, čemu se pridodao i Vanja Marinković u završnici treće četvrtine za šokantnih 62-69.

Sa Hauardovim porastom samopouzdanja, kao i preciznošću sa 6.75 metara, bilo je 63-74, a Marinković je ”napisao” 65-77 na semaforou, ali se Jago opet probudio i potrudio da približi ekipu na 74-80. Ponovo je Hauard ubijao Zvezdin moral (78-84), ali su snagu pronašli Luka Mitrović i Rokas Gedraitis posle čije trojke je bilo samo 83-84 što je nateralo Duška Ivanovića da sazove užurbani tajmaut. Ipak, Markus Hauard je preuzeo na sebe i postigao četiri uzastopna poena za vođstvo Baskonije od 83-88.

Poslednji pomaci došli su realizacijom Jaga sa linije i brzo nakon toga pogotkom u tranziciji nakon ukradene lopte. Miler-Mekintajer je dobio faul, pogodio prvi šut i promašio drugi na opštu radost, ali je usledio šok jer je to dohvatio Čima Moneke isped Bolomboja i Vanja Marinković je pogodio za 87-91. Jago je trojkom uz sirenu pogodio za krajnjih 90-91 i Baskonija je otišla iz Beograda sa velikom pobedom.

Bolan poraz za Crvenu zvezdu koja je napravila još jedan korak nazad. Sinoćni poraz će se teško nadomestiti u nastavku takmičenja. Ekipa Janisa Sferopulos nije uspela da obuzda snagu i eksplozivnost Baskonije. Možda je igrače poput Markusa Hauarda teško, ponekad i nemoguće, čuvati. Zvezdin trener je pokušao sve, menjao čuvare, menjao sistem odbrane, prešao u zonu da bi Hauard odmah razbio moral i naterao ga odustane i od toga trojkom u ranoj fazi tog napada. Ipak, stvari kao što su čvrstina, skok i realizacija slobodnih bacanja su u mnogom većem domenu tima.

Zvezda je kroz meč bila praktično neopterećena prekršajima protiv tima kojem je izuzetno prijao ovaj tempo igre. Nije bilo dovoljno čvrstine i odlučnosti da se saseče poletnost rivala. Gosti su u potpunosti nadskočili Zvezdu, dobijajući tako mnoštvo novih napada i to je ono što im je donelo prednost. Uz 70% sa slobodnih bacanja, posledično loših odbrana u momentima iz finiša kada je Smart stajao na terenu zbog neuigranosti, sve su to faktori koji su doveli do toga da crveno-beli zapanjeno gledaju i pokušavaju da shvate šta se to desilo.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama