Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Неизлечене суицидне склоности

Једна од навика коју је Црвена звезда створила током година играња у Евролиги је да панично реагује када је под притиском. То смо гледали и јуче против Басконије када су, објективно говорећи, црвено-бели испред себе имали идеалну жртву.

При томе, не говоримо о томе да је екипа из Виторије лак залогај било коме, о чему сведочи и број њихових победа на гостујућим теренима којих више има само Реал Мадрид. Басконија има бизаран начин да спусти противника на свој ниво и погледа га у очи онда кад превише полети, што је већ више пута показала ове сезоне. Међутим, Звездин иператив је био победа којом би се скроз приближила зони плеј-ина, уз потенцијално бољи међусобни биланс са Баскима. Али, то је већ све отишло у неповрат.

Ништа не оживљава прошлост ефикасније од слике или меморије повезане са њом. У Звездином случају, свака изгубљена битка у моментима набујале еуфорије подсећа на вечити неуспех у походу на четвртфинале. Ако се вратимо у сезону 2016/17. можда ће вам први пред очима бити, ако не меч одлуке са Дарушафаком у последњем колу, онда пораз на домаћем паркету од Олимпијакоса, а у 2017/18. Химки и Бамберг. У сезони 2019/20. низ од четири победа у моментима кад је екипа била на осмој позицији, прекинут је са два београдска пораза од Жалгириса и Албе. У години кад су усред сезоне суспендовани руски клубови, Звезда није наприла победнички низ који је трајао дужио од две утакмице, а у финишу је имала директни дуел са Бајерном за место у осам најбољих и доживела срамотни дебакл. Сећање на прошлосезонске ране су још увек свеже и не треба ни да их помињемо да бисмо се подсетили.

Ако ова упрошћена хроника фијаска не говори довољно о Звездиним суицидним склоностима, фокус можемо пребацити на микро сферу и јучерашњу утакмицу.

У суштини, оно што је Звезди прошло против Арманија, није синоћ против Басконије. Слично је видео и Јанис Сферопулос који је одбрану апострофирао као тачку размимоилажења између ове две утакмице. На оба меча се Црвена звезда у друго полувреме вратила са удобном предношћу и нашла у ситуацији да ривал журно надире. Ипак, шпански тим је успео да изгризе разлику и нађе се у предности. Чини се да је поред одбране, Звезди фалила и помоћ Милоша Теодосића који је изостао са утакмице.

Јаго дос Сантос је био тај који је ушао у његове ципеле и постигао половину поена за првих пет минута, предводећи Црвену звезду до + 8 (16-8). Басконија ја покушавала да одговори и тако смо у првом кварталу добили крешендо тројки. На крају првог периода Звезда их је имала 6/9, а гости једну мање.

Фактор икс за госте у другој четвртини био је Рогавопулос који је достојно одмарао Хауарда када је овај брзо замењен због два фаула. Узастопним тројкама су гости стигли на два поседа заостатка, а дебитант Смарт је снажно почео у дресу Црвене звезде и својим поенима задржао предност  (45-36) до краја првог полувремена (52-43).

На старту другог полвремена је Црвена звезда била заробљена одбраном Басконије. На другом крају, са 2/2 тројке, Хауард је смањио на 52-49 и недуго пошто је Монеке поставио утакмицу у савршени баланс (54-54), Хауард је наставио да мучи одбрану црвено-белих и засуо своју нову тројку (23 поена за 12 минута, од којих 17 поена у трећем периоду до тог момента) за предност Басконије 62-66, чему се придодао и Вања Маринковић у завршници треће четвртине за шокантних 62-69.

Са Хауардовим порастом самопоуздања, као и прецизношћу са 6.75 метара, било је 63-74, а Маринковић је ”написао” 65-77 на семафороу, али се Јаго опет пробудио и потрудио да приближи екипу на 74-80. Поново је Хауард убијао Звездин морал (78-84), али су снагу пронашли Лука Митровић и Рокас Гедраитис после чије тројке је било само 83-84 што је натерало Душка Ивановића да сазове ужурбани тајмаут. Ипак, Маркус Хауард је преузео на себе и постигао четири узастопна поена за вођство Басконије од 83-88.

Последњи помаци дошли су реализацијом Јага са линије и брзо након тога поготком у транзицији након украдене лопте. Милер-Мекинтајер је добио фаул, погодио први шут и промашио други на општу радост, али је уследио шок јер је то дохватио Чима Монеке испед Боломбоја и Вања Маринковић је погодио за 87-91. Јаго је тројком уз сирену погодио за крајњих 90-91 и Басконија је отишла из Београда са великом победом.

Болан пораз за Црвену звезду која је направила још један корак назад. Синоћни пораз ће се тешко надоместити у наставку такмичења. Екипа Јаниса Сферопулос није успела да обузда снагу и експлозивност Басконије. Можда је играче попут Маркуса Хауарда тешко, понекад и немогуће, чувати. Звездин тренер је покушао све, мењао чуваре, мењао систем одбране, прешао у зону да би Хауард одмах разбио морал и натерао га одустане и од тога тројком у раној фази тог напада. Ипак, ствари као што су чврстина, скок и реализација слободних бацања су у многом већем домену тима.

Звезда је кроз меч била практично неоптерећена прекршајима против тима којем је изузетно пријао овај темпо игре. Није било довољно чврстине и одлучности да се сасече полетност ривала. Гости су у потпуности надскочили Звезду, добијајући тако мноштво нових напада и то је оно што им је донело предност. Уз 70% са слободних бацања, последично лоших одбрана у моментима из финиша када је Смарт стајао на терену због неуиграности, све су то фактори који су довели до тога да црвено-бели запањено гледају и покушавају да схвате шта се то десило.

Скочи на траку са алаткама