Блог Кошарка Кошарка/Вести ЦЗБГ

Звезда у Америци нашла појачање

Стиже појачање Црвеној звезди која је постигла договор и потписала уговор са Џавонтом Смартом, који је способан да игра на позицијама ”један” и ”два.”

Упражњено место у црвено-белим редовима остало је одласком Шабаза Нејпира, а екипа се сада суочава и са повредом Немање Недовића који ће ван терена остати бар месец дана. Клуб је изашао на тржиште како би делимично попунио празнину и решење нашао у двадесетчетворогодишњем Американцу.

Овај 193 цм високи бек почео је сезону у Филаделија сикерсима у НБА лиги под двосмерним уговором, али је у најјачој лиги одиграо само једну утакмицу. Уместо тога, заблистао је за њихову филијалу, Блу Коутсе, у Г лиги постижући у просеку 20.3 поена уз 40,2% у шуту за три, уз 3.5 скокова и 5.5 асистенција по утакмици.

Откад је у сениорској кошарци није драфтован, али је потом успео да себи нађе место у три НБА тима наступајући тако за Милвоки баксе, Мајами и поменуте Сикерсе. На 18 НБА наступа просечно је бележио 2.8 поена, 1.3 скока и 0.9 асистенција и сада га очекује прва селидба ”преко баре”.

У два наврата наступао је за млађе селекције САД. Био је члан америчког тима који је освојио златну медаљу на ФИБА шампионату Америке 2015. године, а годину касније је на Светском првенству у Сарагоси освојио злато за играче до 17 година.

Клуб и играч потписали су уговор до краја сезоне, уз опцију продужетка на још годину дана.

Скочи на траку са алаткама