Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Miris odbrane u Areni: Zvezda na tragu svog izgubljenog identiteta

Obično biva ovako – kad jedna ekipa odlično parira favoritu, kao što je Zvezda u Barseloni, pa je splet okolnosti ostavi bez nenadane senzacije, sledeća utakmica je puna zamki. Nastavi li tako demoralisana sa porazima, onda se javi sumnja da je sve dobro bila puka slučajnost. Pobedi li, to učini sa stilom i onda apetit naraste do tačke da se projekcije rade u rikverc: da se samo možemo vratiti unazad i ispraviti ranije greške, temelji na kojima smo u ovom trenutku bili bi još čvršći.

Pa, u slučaju Crvene zvezde, desilo se ovo drugo. Crveno-beli su imali veliko veče protiv ekipe sa gornje police Evrolige. Sferopulosova ekipa ubeležila je drugi vezani trijumf na svom terenu, demonstriravši nadmoć u ubedljivoj pobedi 87-56. Da su maleri u situacijama sa Nejpirom i Jagom dos Santosom zaobišli crveno-bele, bila bi to utakmica kao da je Zvezdin trener teledirigovao dešavanja na parketu.

Alej-up zakucavanje sa dve ruke Bolomboja na startu jasno je signalizovalo da Zvezda želi da bude šef na ovom meču. Nanosio je Itudisu njegov bivši centar velike probleme do sredine uvodnog kvartala, da bi mu pritisak još više dizao i bivši plej, Miloš Teodosić. Autoritarno je nastavila Zvezda i šutevima Jaga i Tea sa perimetra došla do 25-16.

U drugom periodu je Zvezda još više nagazila po gasu i stegla odbranu. Teodosić i Jago su kombinovali 22 poena u prvom poluvremenu, a trojka Nemanje Nedovića (43-23) neposredno pred poluvreme donela je veliku prednost. Hejs-Dejvis i Džonatan Motli izdvojili su se za goste posle pauze, što je gostima omogućilo da se malo primaknu (49-36), ali je Zvezda u tim momentima pronašla novu uzdanicu. Luka Mitrović pridružio se nezaustavljivom Teodosiću da bi vođstvo od +20 ponovo bilo dosegnuto (60-40).

Malo toga se promenilo nakon toga, pošto je Zvezda komotno držala i nadograđivala prednost do samog kraja (87-56). Praktično, Crvena zvezda je postavila temelje za pobedu do poluvremena. Na kraju, crveno-beli su opet pokazali da su bez premca u ofanzivnom skoku. Ukupan odnos u skokovima bio je 41-25.

S razlogom je Janis Sferopulos blistao na konferenciji posle meča. Njegova ekipa odigrala je najbolji meč u defanzivi od dana kada je seo na klupu. Posebno je zadovoljstvo što je ovakva angažovanost krasila ekipu kroz ceo meč. Uzmimo za primer prethodnu evroligašku pobedu protiv Bajerna, Zvezda je tek stisla u odbrani u poslednjoj četvrtini, što je uslovilo da taj meč izgleda vrlo tenzično.

U pobedi nad Fenerom, Zvezda je bila totalno drugačija. Zato je protiv Bajerna izgledala kao radnička ekipa koja histerično vrišti i reaguje modricama na modrice. Protiv turskog kluba delovala je kao tim koji deli tri asistencije na svaku izgubljenu loptu i igra košarku koja gradi samopouzdanje.

Za 40 minuta košarke u Areni videli smo minijaturu onih dana iz rublike “strong defence” kada je Crvena zvezda mlela velikane. Istina, ovakva košarka nije donela Zvezdi željeni iskorak, ali nije se proslavila ni sa modernim i estetski prijemčivim stilom. Zvezdine generacije koje ostaju upamćene po granitnoj odbrani bile su daleko uspešnije i urezanije u srcima navijača. A i ko kaže da takva košarka ne može da proizvede atraktivnost?

Meč protiv Fenerbahčea je primer kako čvrsta odbrana može da bude stimulans za dešavanja na drugoj strani terena. Teško se može precizno upamtiti u koliko navrata je Zvezda bila brža od sata i rešavala napade na atraktivan način u poslednjim sekundama. Bilo je mnoštvo atraktivnih kucanja i finti, pogodaka sa distance. Ekipi Dimitrisa Itudisa nije bilo preostalo ništa sem da se bezuslovno preda pred sampouzdanjem nahranjenom ekipom.

Na ovakvu partiju neko može legitimno postaviti pitanje o kadru koji se suprotstavljao Crvenoj zvezdi. Istina je, Fenerbahče je ophrvan kadrovskim problemima, ali slično je i u redovima Zvezde. Gledano ceteris paribus, ovakvo defanzivno izdanje Crvene zvezde ne iznenađuje uopšte jer na klupi ima trenera koji insistira na konzervativnom pristupu, bez negativnih konotacija te reči. Deluje da je u tom pristupu Zvezda na tragu svom izgubljenom identitetu.

Igrati odbranu nije samo fraza, to je pitanje suštine. Ovaj meč je prikazao sliku ekipe kakvu navijači žele da vide. Ovo ispunjava optimizmom za budućnost, pod uslovom naravno da postoji doslednost. Iskreno govoreći, Janis Sferopulos će imati problema da dosledno sprovodi svoje namere u narednim sedmicama zbog kadrovske situacije.

Pak, loš zdravstveni bilten ne sme da bude kišobran za jednu ekipu koja sebi postavlja visoke ciljeve. Ranjiva je i konkurencija na ovim poljima. Zvezdi brzo sledi gostovanje Olimpijakosu, sa kojim ga u ovom trenutku veže ne samo navijačko bratstvo, nego i slična sudbina na terenu – desetkovanost koja ozbiljno nagriza sve raskošne potencijale.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama