Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Barselona primila poklone i ostavila Zvezdu bez pobede

Otputovala je Crvena zvezda prežaljena u Barselonu, opterećena brojnim povredama i negativnom tradicijom. Međutim, domaća ekipa ne samo da se borila, već joj je trebalo mnogo da pobedi odlične crveno-bele. Džabari Parker se ispostavio kao ključni igrač Katalonaca u poslednjim minutima uz oslanjanje na Ernangomeza, dok su za crveno-bele, koji su imali šta da prigovore na odluke sudija u poslednja dva minuta, važnu rolu odigrali Mitrović i Teodosić.

Učinak Barselone u napadu u prvih pet minuta bio je impresivan (15-6), ali i uticaj Miloša Teodosića na igru Crvene zvezde od trenutka kada je ušao u igru. Iskusni plej je nudio spremne koševa Davidovcu i u kombinaciji sa poboljšanjem defanzivnog ponašanja razlika je smanjena na kraju prvog perioda (21-18).

Barselona je imala trenutke spektakularne košarke, od kojih su neki u prvim minutima drugog perioda (39-23) završavali sa svake distance na kojoj je stajao Vili Ernangomez koji je postigao 16 poena! Luka Mitrović je držao Crvenu zvezdu koja je skupljala jedan ofanzivni skok za drugim i nedugo zatim – sa Nemanjom Nedovićem – pronašla svoju prvu dobro naciljanu trojku posle jedanaest promašenih pokušaja (42-32). Novi Nedovićevi poeni su još više suzili jaz na kraju poluvremena (47-43) i impresivan element prvog poluvremena bio je sledeći: Barselonin skor u prvih pet minuta četvrtine bio je 33-11, a rezultat Crvene zvezde u drugoj polovini 32-14!

Crvena zvezda je nastavila da skuplja skokove ali ih nije koristila, dok je Barseloni takođe nedostajala doslednost u napadu (sa izuzetkom Džabarija Parkera) i tako je treća četvrtina bila najmanje produktivna od dve koje su joj prethodile. U ovom kvartalu veđene su tri vrlo lepe kombinacije u režniji našeg tim, ali je četvrtina završena trkom od koša do koša koju je vodio Parker (65-62).

Miloš Teodosić je nastavio neverovatnu igru sa kreiranjem i egzekucijom, dok je Jakubaitis pokušavao da zadrži tesnu prednost Barselone (72-67). Dva uzastopna koša odličnog Mitrovića u kombinaciji trojkom Davidovca održala su u životu san Crvene zvezde (76-75) na ulazu u poslednja četiri minuta. Sferopulosov tim imao je tri prilike da prvi put u igri dođe u prednost, ali ih je bacio u smeće. Dva+jedan Mitrovića donelo je rezultatski balans (78-78) 100 sekundi pre kraja ali je Veseli odgovorio istim načinom u fazi koja je izazvala tenziju. Grčki trener se s pravom žalio na dvostruki (!) faul češkog centra pre koša, ali su sudije insistirale na svojoj odluci uvažavanjem koša, dosudivši faulove i Sferopulosu tehničku.

I tako je Barselona došla do tri poena prednosti (81-78). Teodosić je posle deuple greške odgovorio sjajnom trojkom, ali su sudije, posle priznavanja koša, optužile Mitrovića tehničkim penalom zbog pritiska na liniju pri ubacivanju lopte iz poseda Barselone. I tako su Katalonci primili poklone i stigli do pobede.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama