Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Барселона примила поклоне и оставила Звезду без победе

Отпутовала је Црвена звезда прежаљена у Барселону, оптерећена бројним повредама и негативном традицијом. Међутим, домаћа екипа не само да се борила, већ јој је требало много да победи одличне црвено-беле. Џабари Паркер се испоставио као кључни играч Каталонаца у последњим минутима уз ослањање на Ернангомеза, док су за црвено-беле, који су имали шта да приговоре на одлуке судија у последња два минута, важну ролу одиграли Митровић и Теодосић.

Учинак Барселоне у нападу у првих пет минута био је импресиван (15-6), али и утицај Милоша Теодосића на игру Црвене звезде од тренутка када је ушао у игру. Искусни плеј је нудио спремне кошева Давидовцу и у комбинацији са побољшањем дефанзивног понашања разлика је смањена на крају првог периода (21-18).

Барселона је имала тренутке спектакуларне кошарке, од којих су неки у првим минутима другог периода (39-23) завршавали са сваке дистанце на којој је стајао Вили Ернангомез који је постигао 16 поена! Лука Митровић је држао Црвену звезду која је скупљала један офанзивни скок за другим и недуго затим – са Немањом Недовићем – пронашла своју прву добро нациљану тројку после једанаест промашених покушаја (42-32). Нови Недовићеви поени су још више сузили јаз на крају полувремена (47-43) и импресиван елемент првог полувремена био је следећи: Барселонин скор у првих пет минута четвртине био је 33-11, а резултат Црвене звезде у другој половини 32-14!

Црвена звезда је наставила да скупља скокове али их није користила, док је Барселони такође недостајала доследност у нападу (са изузетком Џабарија Паркера) и тако је трећа четвртина била најмање продуктивна од две које су јој претходиле. У овом кварталу веђене су три врло лепе комбинације у режнији нашег тим, али је четвртина завршена трком од коша до коша коју је водио Паркер (65-62).

Милош Теодосић је наставио невероватну игру са креирањем и егзекуцијом, док је Јакубаитис покушавао да задржи тесну предност Барселоне (72-67). Два узастопна коша одличног Митровића у комбинацији тројком Давидовца одржала су у животу сан Црвене звезде (76-75) на улазу у последња четири минута. Сферопулосов тим имао је три прилике да први пут у игри дође у предност, али их је бацио у смеће. Два+један Митровића донело је резултатски баланс (78-78) 100 секунди пре краја али је Весели одговорио истим начином у фази која је изазвала тензију. Грчки тренер се с правом жалио на двоструки (!) фаул чешког центра пре коша, али су судије инсистирале на својој одлуци уважавањем коша, досудивши фаулове и Сферопулосу техничку.

И тако је Барселона дошла до три поена предности (81-78). Теодосић је после деупле грешке одговорио сјајном тројком, али су судије, после признавања коша, оптужиле Митровића техничким пеналом због притиска на линију при убацивању лопте из поседа Барселоне. И тако су Каталонци примили поклоне и стигли до победе.

Скочи на траку са алаткама