Blog Košarka Košarka/Vesti CZBG

Ko je Janis Sferopulos, novi trener Crvene zvezde?

Janis Sferopulos novo je ime na klupi Crvene zvezde koje će pokušati da konsoliduje ekipu nakon šokantnih stvari na početku sezone.

Grčki trener rođen je u Solunu 1967. godine. Može se reći da potiče iz porodice gde je sport uzimao značajno mesto. Njegov otac Savas Sferopulos bio je sjajan fudbaler i igrao je kao vezni igrač za Apolon Kalamariju i Olimpijakos, ali se “penzionisao” kao mlad da bi se posvetio svom profesionalnom kapacitetu, otvorivši stomatološku ordinaciju u Kalamariji.

Janis Sferopoulos je prkosio očevoj želji da krene njegovim stopama i postane zubar i preferirao je studije Sportskih nauka, iz očiglednih razloga.

Za njega se može reći da je kroz karijeru išao, ne liftom, već stepenicama. Igračka karijera nije bila zavidna, nije uspeo da se probije do grčke A1 lige. Nastupao je za Apolon Kalamarijas, ali je vrlo brzo shvatio da mu je budućnost na klupi.

Od 1997 do 2005 bio je pomoćni trener u PAOK-u, dok je od 2005 do 2008 bio pomoćni trener kod Ivkovića, Geršona i Janakisa u Olimpijakosu. Naredne tri godine su ga zatekle kao prvog trenera Kolososa sa Rodosa, a nakon toga vratio se ulozi pomoćnika u reprezentaciji Grčke i CSKA iz Moskve. Puno iskustva na klupama sa ambicijama.

Njegov rad je nagrađen 2014. godine, kada je preuzeo težak zadatak vođenja Olimpijakosa. Sa Pirejcima je osvojio dva šampionata zaredom (2015, 2016), dok je igrao u dva finala Evrolige koja je izgubio od Reala i Fenerbahčea.

Po doktrini i etiketama koje stavljamo na trenere, može se reći da je defanzivni trener. Sferopulos je sam proglasio “moja je čast i ponos što se zovem trener odbrane”, ali je u Makabiju dokazivao da može da trenira tim koji uvek živi i umire od svog napada.

U Izraelu je osvojio tri titule, dva liga kupa i jedan kup. Sjajno je počeo u Tel Avivu i kupio sve. Navijači su mu pevali na grčkom, a uprava spremila novi ugovor. Postao je pravi reformator u slavnom klubu koji je ranije redovno dobijao šamare.

U drugoj sezoni na klupi ponosa Izraela, posao mu je pokvarila pandemija koja je prekinula Evroligu u momentima kad je Makabi igrao sjajno i zauzimao petu poziciju. Ipak, saradnja je prekinuta ranije nego što je predviđeno. Makabi je ušao u seriju slabih igara i rastanak je bio očekivan posle četiri godina.

Grk je poznat kao neko ko retko hvali javno pojedince, a kamoli kritikuje, sem kad oseti da je to pedagoški ispravno i motivaciono potrebno. Bilo je situacija kada je novinarima poručio da će analizu svojih igrača ostaviti za sebe, a ne za njih.

Prijateljski odnos sa igračima očitava se kada je jednom prilikom posle treninga Olimpijakosa napravio potez jedinstva i solidarnosti i izveo čitav tim i saradnike na večeru.

Uvek je kroz karijeru pokušavao da relaksira situaciju i predstavi da stvari u košarci nisu život ili smrt. Jednom ga je izraelski novinar pitao o pritisku, a Sferopulos je odgovorio da je “pritisak kad neko nema da prehrani decu” a ne kad se bavi košarkom.

Sferopulosove reči smirenja biće više nego potrebne timu Zvezde u ovim momentima.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama