Блог Кошарка Кошарка/Вести ЦЗБГ

Ко је Јанис Сферопулос, нови тренер Црвене звезде?

Јанис Сферопулос ново је име на клупи Црвене звезде које ће покушати да консолидује екипу након шокантних ствари на почетку сезоне.

Грчки тренер рођен је у Солуну 1967. године. Може се рећи да потиче из породице где је спорт узимао значајно место. Његов отац Савас Сферопулос био је сјајан фудбалер и играо је као везни играч за Аполон Каламарију и Олимпијакос, али се “пензионисао” као млад да би се посветио свом професионалном капацитету, отворивши стоматолошку ординацију у Каламарији.

Јанис Сферопоулос је пркосио очевој жељи да крене његовим стопама и постане зубар и преферирао је студије Спортских наука, из очигледних разлога.

За њега се може рећи да је кроз каријеру ишао, не лифтом, већ степеницама. Играчка каријера није била завидна, није успео да се пробије до грчке А1 лиге. Наступао је за Аполон Каламаријас, али је врло брзо схватио да му је будућност на клупи.

Од 1997 до 2005 био је помоћни тренер у ПАОК-у, док је од 2005 до 2008 био помоћни тренер код Ивковића, Гершона и Јанакиса у Олимпијакосу. Наредне три године су га затекле као првог тренера Колососа са Родоса, а након тога вратио се улози помоћника у репрезентацији Грчке и ЦСКА из Москве. Пуно искуства на клупама са амбицијама.

Његов рад је награђен 2014. године, када је преузео тежак задатак вођења Олимпијакоса. Са Пирејцима је освојио два шампионата заредом (2015, 2016), док је играо у два финала Евролиге која је изгубио од Реала и Фенербахчеа.

По доктрини и етикетама које стављамо на тренере, може се рећи да је дефанзивни тренер. Сферопулос је сам прогласио “моја је част и понос што се зовем тренер одбране”, али је у Макабију доказивао да може да тренира тим који увек живи и умире од свог напада.

У Израелу је освојио три титуле, два лига купа и један куп. Сјајно је почео у Тел Авиву и купио све. Навијачи су му певали на грчком, а управа спремила нови уговор. Постао је прави реформатор у славном клубу који је раније редовно добијао шамаре.

У другој сезони на клупи поноса Израела, посао му је покварила пандемија која је прекинула Евролигу у моментима кад је Макаби играо сјајно и заузимао пету позицију. Ипак, сарадња је прекинута раније него што је предвиђено. Макаби је ушао у серију слабих игара и растанак је био очекиван после четири година.

Грк је познат као неко ко ретко хвали јавно појединце, а камоли критикује, сем кад осети да је то педагошки исправно и мотивационо потребно. Било је ситуација када је новинарима поручио да ће анализу својих играча оставити за себе, а не за њих.

Пријатељски однос са играчима очитава се када је једном приликом после тренинга Олимпијакоса направио потез јединства и солидарности и извео читав тим и сараднике на вечеру.

Увек је кроз каријеру покушавао да релаксира ситуацију и представи да ствари у кошарци нису живот или смрт. Једном га је израелски новинар питао о притиску, а Сферопулос је одговорио да је “притисак кад неко нема да прехрани децу” а не кад се бави кошарком.

Сферопулосове речи смирења биће више него потребне тиму Звезде у овим моментима.

Скочи на траку са алаткама