Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Континуирана кампања листа “Данас” против Барака Бахара

Дневни лист “Данас” у минулих 31 дана у просеку на свака пет објави чланак који се на првом месту негативном конатацијом дотиче тренера Црвене звезде.

Испрва је кренуло блажом формом када је у једном чланку новинар пред одложени вечити дерби поставио реторичко питање зна ли Бахар да је Катаи дао Партизану шест голова, провлачећи између редова да Израелац није дао ни минут Звездиној десетки на Етихаду на отварању Лиге шампиона.

Међутим, током надолазећег периода, ова кампања је постала огољена до мере да дневни лист лицитира именима наследника и поставља питања ко је “Терзићев Сферопулос”.

Пред меч са Јанг Бојсима, “Данас” је утакмицу за Бахара етикетирао као “или-или”, да би једним еуфемизмом за ово друго “или” покушао да представи да не циља на најгоре.

“Зато ће му утакмица с Јанг бојсом бити „или-или“. Ово друго „или“ се тиче прилике да се Звезда најзад тргне и одушеви навијаче и игром и залагањем и резултатом, а да у првом реду Корејац Хванг, њено најскупље појачање икада, и Сенегалац Ндиаје, доведен да буде највећа опасност по противнички гол, покажу да су од материјала који је и тражен за изазове у водећем такмичењу УЕФА”.

Пак, како на тој утакмици није дошла победа, брже-боље је освануо наслов који се брижно пита “Да ли је ера Барака Бахара у „Митићу“ већ завршена?”. У истом чланку иза којег стоји потпис Владимира Живановића стоји да је Црвена звезда само “срећом” учесник групне фазе Лиге шампиона, строго оцењујући следеће: “Јасно је да театрално доведени израелски тренер, који је домаћој јавности представљен као Жозе Мурињо у односу на отераног Милоша Милојевића, није калибар за вођење великог клуба у великим такмичењима.” 

У истом чланку је поменуни новинар квалификовао Мирка Иванића као Терзићевог “специјалисту за задатке и ван терена, укључујући и извршавање налога када треба одбити играње за Црну Гору против Косова услед изненада пробуђеног српског патриотизма” и алудирао да је његова изјава после меча почетак Бахаровог краја на Звездиној клупи.

Живановић је желео и да пројектује колики ће дефицит Бахарова ера оставити Црвеној звезди, али као да је одустао од рачунице. Све што је пребројао је да ће ера Бахара бити кратка – “Цех који ће испоставити Бахарова кратка ера неће бити јефтин. Али, нема везе. Нико више на дуг Звезде ни не гледа као на вест. Хроничан дводеценијски минус у каси се представља као вид пословне политике. Сви знају да српски фудбалски бренд не сме да пропадне, као што не сме ни да се приватизује. Све ће то народ позлатити, односно збринути парама из јавних предузећа и државног буџета.

ШИЗОФРЕНЕ АНАЛИЗЕ

Душебрижне анализе у “Данасу” иду толико далеко, чак до шизофреног. Раније је Бахару замерено што Звездин Магико не добија прилику да својом класом и потезом реши меч, а после Јанг Бојса је тренер Црвене звезде прекорен што је у игру увео истог при негативном резултату – “Лута Бахар са првим тимом дуже од три месеца, па се тако у среду увече од летос већ прежаљеног Катаија очекивало да вади маст из пропасти”.

“Израелац је изгледа већ прежаљен и од стране оних који су га довели. По опробаном рецепту почели су да га критикују исти медији и новинари који су „домаћи“ на „Маракани“ и увек знају какви ветрови дувају око стадиона, а који су га летос дизали у небеса и од њега правили већу величину и од Владана Милојевића који је два пута изборио, а не добио на тацни Лигу шампиона”.

Десетог октобра у Моцартспорту објављено је како су тренер Црвене звезде и управа клуба имали састанак на којем се правио пресек стања. У сваком клубу је редовна активност да спортски сектор размењује мишљење са надређенима. Састанци између хијерархијских нивоа су свакодневница у свакој великој организацији.

Но, као да је спортско новинарство у “Данасу” посао за рекреацију, а не за професионални приступ. Отуд и преписивачки манир у којем су се послужили податком оних који знају какви ветрови дувају око стадиона и склепали сенцзационалистички наслов “У Црвеној звезди признали да су незадовољни игром и резултатима, Барак Бахар на састанку са Звезданом Терзићем”, да би потом константовали да Бахар ” још увек има јасну подршку управе, пре свега Звездана Терзића”.

И ова реченица била је кретког даха за принципијелни Данас, који су у чланку под насловом “Бахар у Звезди о концу, а није му сефте да и сам оде: Има ли Терзић у рукаву већ спремљеног свог Сферопулоса?” позива на рез по угледу на КК Црвена звезда који је рано променио тренера (а којег је “Данас” такође провлачио кроз “топлог зеца”).

“Израелац има бесане ноћи, а има ли и генерални директор Звездан Терзић у рукаву већ спремљеног свог Сферопулоса кога ће уз формални благослов управе поставити за тренера док се Бахар с коферима још и не спусти до Аутокоманде?”. Ипак, опет је новинара жуљао финансијски аспект потенцијалног одласка  казавши – “Добије ли отказ у рано јутро свог двогодишњег уговора за 1,2 милиона евра по сезони, коштаће Звезду као светог Петра кајгана”, показујући да ни не зна појединости уговора које су Црвена звезда и Бахар закључили.

Јучерашњи пораз у Лајпцигу као да је баш разочарао Владу Живановића којег више ни дугови клуба не занимају, само да се Црвена звезда ослободи човека за ког каже да је “највеће разочарење”.

Јутрос је објављен последњи у низу текстова који одбројавају последње дане Барака Бахара у клубу. Испод наслова “Највећа очекивања – највеће разочарање: Ко после Барака Бахара може да преузме Звезду и да ли ће му Терзић тражити замену пре децембра?” Живановић се пита где су и шта раде Владан Милојевић, Милош Милојевић и Дејан Станковић, додајући могућност да ће Милијаш бити “зец из шешира”, јер “сезона још није ушла ни у другу трећину, а Барак Бахар је већ оцењен као недовољно успешан тренер фудбалера Црвене звезде”.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама