Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Kontinuirana kampanja lista “Danas” protiv Baraka Bahara

Dnevni list “Danas” u minulih 31 dana u proseku na svaka pet objavi članak koji se na prvom mestu negativnom konatacijom dotiče trenera Crvene zvezde.

Isprva je krenulo blažom formom kada je u jednom članku novinar pred odloženi večiti derbi postavio retoričko pitanje zna li Bahar da je Katai dao Partizanu šest golova, provlačeći između redova da Izraelac nije dao ni minut Zvezdinoj desetki na Etihadu na otvaranju Lige šampiona.

Međutim, tokom nadolazećeg perioda, ova kampanja je postala ogoljena do mere da dnevni list licitira imenima naslednika i postavlja pitanja ko je “Terzićev Sferopulos”.

Pred meč sa Jang Bojsima, “Danas” je utakmicu za Bahara etiketirao kao “ili-ili”, da bi jednim eufemizmom za ovo drugo “ili” pokušao da predstavi da ne cilja na najgore.

“Zato će mu utakmica s Jang bojsom biti „ili-ili“. Ovo drugo „ili“ se tiče prilike da se Zvezda najzad trgne i oduševi navijače i igrom i zalaganjem i rezultatom, a da u prvom redu Korejac Hvang, njeno najskuplje pojačanje ikada, i Senegalac Ndiaje, doveden da bude najveća opasnost po protivnički gol, pokažu da su od materijala koji je i tražen za izazove u vodećem takmičenju UEFA”.

Pak, kako na toj utakmici nije došla pobeda, brže-bolje je osvanuo naslov koji se brižno pita “Da li je era Baraka Bahara u „Mitiću“ već završena?”. U istom članku iza kojeg stoji potpis Vladimira Živanovića stoji da je Crvena zvezda samo “srećom” učesnik grupne faze Lige šampiona, strogo ocenjujući sledeće: “Jasno je da teatralno dovedeni izraelski trener, koji je domaćoj javnosti predstavljen kao Žoze Murinjo u odnosu na oteranog Miloša Milojevića, nije kalibar za vođenje velikog kluba u velikim takmičenjima.” 

U istom članku je pomenuni novinar kvalifikovao Mirka Ivanića kao Terzićevog “specijalistu za zadatke i van terena, uključujući i izvršavanje naloga kada treba odbiti igranje za Crnu Goru protiv Kosova usled iznenada probuđenog srpskog patriotizma” i aludirao da je njegova izjava posle meča početak Baharovog kraja na Zvezdinoj klupi.

Živanović je želeo i da projektuje koliki će deficit Baharova era ostaviti Crvenoj zvezdi, ali kao da je odustao od računice. Sve što je prebrojao je da će era Bahara biti kratka – “Ceh koji će ispostaviti Baharova kratka era neće biti jeftin. Ali, nema veze. Niko više na dug Zvezde ni ne gleda kao na vest. Hroničan dvodecenijski minus u kasi se predstavlja kao vid poslovne politike. Svi znaju da srpski fudbalski brend ne sme da propadne, kao što ne sme ni da se privatizuje. Sve će to narod pozlatiti, odnosno zbrinuti parama iz javnih preduzeća i državnog budžeta.

ŠIZOFRENE ANALIZE

Dušebrižne analize u “Danasu” idu toliko daleko, čak do šizofrenog. Ranije je Baharu zamereno što Zvezdin Magiko ne dobija priliku da svojom klasom i potezom reši meč, a posle Jang Bojsa je trener Crvene zvezde prekoren što je u igru uveo istog pri negativnom rezultatu – “Luta Bahar sa prvim timom duže od tri meseca, pa se tako u sredu uveče od letos već prežaljenog Kataija očekivalo da vadi mast iz propasti”.

“Izraelac je izgleda već prežaljen i od strane onih koji su ga doveli. Po oprobanom receptu počeli su da ga kritikuju isti mediji i novinari koji su „domaći“ na „Marakani“ i uvek znaju kakvi vetrovi duvaju oko stadiona, a koji su ga letos dizali u nebesa i od njega pravili veću veličinu i od Vladana Milojevića koji je dva puta izborio, a ne dobio na tacni Ligu šampiona”.

Desetog oktobra u Mocartsportu objavljeno je kako su trener Crvene zvezde i uprava kluba imali sastanak na kojem se pravio presek stanja. U svakom klubu je redovna aktivnost da sportski sektor razmenjuje mišljenje sa nadređenima. Sastanci između hijerarhijskih nivoa su svakodnevnica u svakoj velikoj organizaciji.

No, kao da je sportsko novinarstvo u “Danasu” posao za rekreaciju, a ne za profesionalni pristup. Otud i prepisivački manir u kojem su se poslužili podatkom onih koji znaju kakvi vetrovi duvaju oko stadiona i sklepali senczacionalistički naslov “U Crvenoj zvezdi priznali da su nezadovoljni igrom i rezultatima, Barak Bahar na sastanku sa Zvezdanom Terzićem”, da bi potom konstantovali da Bahar ” još uvek ima jasnu podršku uprave, pre svega Zvezdana Terzića”.

I ova rečenica bila je kretkog daha za principijelni Danas, koji su u članku pod naslovom “Bahar u Zvezdi o koncu, a nije mu sefte da i sam ode: Ima li Terzić u rukavu već spremljenog svog Sferopulosa?” poziva na rez po ugledu na KK Crvena zvezda koji je rano promenio trenera (a kojeg je “Danas” takođe provlačio kroz “toplog zeca”).

“Izraelac ima besane noći, a ima li i generalni direktor Zvezdan Terzić u rukavu već spremljenog svog Sferopulosa koga će uz formalni blagoslov uprave postaviti za trenera dok se Bahar s koferima još i ne spusti do Autokomande?”. Ipak, opet je novinara žuljao finansijski aspekt potencijalnog odlaska  kazavši – “Dobije li otkaz u rano jutro svog dvogodišnjeg ugovora za 1,2 miliona evra po sezoni, koštaće Zvezdu kao svetog Petra kajgana”, pokazujući da ni ne zna pojedinosti ugovora koje su Crvena zvezda i Bahar zaključili.

Jučerašnji poraz u Lajpcigu kao da je baš razočarao Vladu Živanovića kojeg više ni dugovi kluba ne zanimaju, samo da se Crvena zvezda oslobodi čoveka za kog kaže da je “najveće razočarenje”.

Jutros je objavljen poslednji u nizu tekstova koji odbrojavaju poslednje dane Baraka Bahara u klubu. Ispod naslova “Najveća očekivanja – najveće razočaranje: Ko posle Baraka Bahara može da preuzme Zvezdu i da li će mu Terzić tražiti zamenu pre decembra?” Živanović se pita gde su i šta rade Vladan Milojević, Miloš Milojević i Dejan Stanković, dodajući mogućnost da će Milijaš biti “zec iz šešira”, jer “sezona još nije ušla ni u drugu trećinu, a Barak Bahar je već ocenjen kao nedovoljno uspešan trener fudbalera Crvene zvezde”.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama