Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Terzić vs. Jovanović – između blefa i argumenata

Dva dana uoči 171. večitog derbija Sudijska komisija delegirala je arbitra koji će biti zadužen za deljenje pravde u najvećem meču srpskog fudbala. Ime delegiranog bilo je dovoljno da se podignu obrve kod čelnika Crvene zvezde.

Odgovorni zadatak pao je na Srđana Jovanovića, najbolje rangiranog srpskog sudiju u kući evropskog fudbala, koji ima iskustvo u suđenju tri prvenstvena večita derbija i jednog u Kupu. Međutim na Marakani, kvaliteti ili bolje reći, aršini sudije iz Kaluđerice nisu cenjeni, uz obilje opipljivih argumenata. A najjači je onaj kada je Jovanović zaradio suspenziju jer je kao VAR sudija naveo Lazara Lukića da sudi nepostojeći penal za Partizan meču sa Spartakom.

Nezadovoljstvo direktora Zvezde bilo je do te mere da je zapretio da Crvena zvezda neće igrati večiti derbi ukoliko odluka o izboru sudije ne bude promenjena, podsetivši da je Klub 2019. godine zvanično tražio izuzeće Jovanovića za čije članove porodice je naveo da su “radili za FK Partizan”, a za njega samog da je navijač tog kluba.

KAKO JE JOVANOVIĆ SUDIO ZVEZDI?

Ime Srđana Jovanovića retko kome je upadalo u oči pre nego što se Milorad Mažić otisnuo u Kinu da živi od sudijskog hleba. No, Jovanović je i za njegovo vreme bio prisutan na superligaškim terenima. Crveno-belima je sudio 14 puta, a prvi put 2014. godine protiv OFK Beograda na Marakani kada je ekipa Nenada Lalatovića slavila sa 2:1 golom Đorđa Despotovića u 80. minutu koji je upamćen po provokativnim gestovima upućenih navijačima.

Zvezdin skor kad joj Jovanović sudi je 12-1-1, broj dobijenih žutih kartona 28 uz jedan crveni. Prvi put kada je Jovanović bio u centru pažnje javnosti bio je meč protiv OFK Beograda 2015. godine kada je naš tim spektakularno preokrenuo nakon što je od slabašnog rivala gubio 2:0 na poluvremenu. Mora se reći da je drugi gol Romantičara bio sporan jer je bio na ivici ofsajda. Zbog žustrih protesta Jovanović je isključio Grofa Božovića, pa je Zvezda bez trenera jurila rezultat – i stigla ga brzo. Na istom meču je Bogdan Planić skrivo penal i zaradio crveni karton jer je kao jedini igrač odbrane startovao u kaznenom prostoru.

Penal za Zvezdu sudio je kada je trener bio Vladan Milojević u pobedi protiv Radnika (5:0). Bio je 91. minut kada je sa leđa oboren Srnić, a priliku da realizuje kazneni udarac dobio je Branko Jovičić koji se na ovoj utakmici vratio posle duge pauze nakon što je doživeo tešku povredu nakon starta Nikole Drinčića u meču sa Čukaričkim.

Meč protiv Zemuna u gostima upamćen je po sjajnom pobedonosnom golu Marka Marina u 91. minutu, a na toj utakmici Jovanović je svirao sporan penal za Zvezdu posle duela Jovančića i Vukadinovića, međutim Ebisilio ga nije realizovao jer je pogodio stativu umesto mreže.

Prvu priliku da sudi meč svih mečeva imao je u 161. večitom derbiju kada je ozbiljno oštetio Crvenu zvezdu. Pri rezultatu 0:0 u 70. minutu korner je izveo Marko Marin, a Nemanja Milunović je pogodio. Sudija Jovanović je video navodni prekršaj nad Vladimirom Stojkovićem i poništio gol. U samom finišu igrači Partizana su postigli dva brza gola, ali je jasno da je režiser ishoda bio Jovanović koji je ozbiljno poremetio dešavanja na terenu svojom odlukom.

U 166. derbiju Jovanović je mnogo štošta progledao kroz prste Zdjelaru i pokazao mu prvi žuti karton tek nakon trećeg grubog starta. Bio je agresivan vezista Partizana i uprkos tome, ali nije se moglo više praštati kada je u 87. minutu oborio Kangu u blizini kaznenog prostora pa je isključen.

Na narednom derbiju koji je sudio, u 58. minutu desila se zanimljiva situacija, jer je najpre Katai pao u protivničkih šesnaest metara, sudija je pokazao da se igra dalje iz čega je usedila kontra posle koje je i Rikardo tražio penal. VAR revizija donela je “solomonsko” rešenje – nikom ništa.

Jovanović je bio glavni sudija i finala Kupa koje se završilo penalima i pobedom Zvezde 4:3. Interesantno je da je golman Partizana u 120. minutu dobio žuti zvog zadržavanja vremena, a u penal seriji još jedan jer je udario Nikolu Krstovića loptom po licu. I posle dva žuta kartona ostao je da brani.

Penale protiv Crvene zvezde dosudio je za Napredak, Inđiju i TSC u meču koji je bio svečarski. Ne samo da je Crvena zvezda igrali za titulu, već su velike jubileje slavili Dragović, Katai i Borjan koji su beležili svoj 100, 200, 300. nastup u crveno-belom dresu, respektivno. Slavljenik Borjan je srušio  Sašu Jovanovića u nastojanju da interveniše, a penal je ze vođstvo gostiju iskoristio Đakovac. Do kraja, uz het-trik Bukarija i gola Kangve, Zvezda je slavila pobedu i  novu titulu.

KAKO JE JOVANOVIĆ SUDIO PARTIZANU?

Jovanović je Partizanu sudio više nego bilo kojem timu, jer je crno-belima delio pravdu na čak 27 utakmica, iz kojih imaju skor 17-5-5. Na ovim utakmicama, igrači Partizana dobili su od Jovanovića u zbiru 57 žutih i tri crvena kartona.

Partizan ne pamti po lepom prva tri meča na kojim je Jovanović bio glavni sudija, ali daleko od toga da može biti kivan na njega, čak naprotiv. Bila su to tri remija. Na startu prolećnog dela sezone 2015. godine Partizan je na svom terenu dočekao Voždovac i odigrao nerešeno (3:3), a treći gol za Partizan veoma je upitan, jer je Ivan Šaponjić prekršajem oduzeo loptu, ubacio je u peterac, a onda je u svoju mrežu sproveo Predrag Stanimirović. Žalio se Voždovac posle te utakmice.

Delikatno je bilo i na Banjici kada se Partizan vratio posle dva gola minusa (2:2). Međutim, sporan je izjednačujući gol Valerija Božinova, jer mu je prethodno Lazar Ćirković asistirao rukom.

Na istom stadionu bilo je sporno i u februaru 2017. Penal su tražili i jedni i drugi. Janković je pao u kaznenom prostoru Rada, a tim sa Banjice je reklamirao penal u 80. minutu pri minimalnom zaostatku. Sudija nije dunuo u pištaljku ni u jednoj od ove dve situacije.

Problematična odluka Srđana Jovanovića bila je i na meču Partizan – Čukarički (0:0, oktobar 2017.). Everton Luiz je uhvatio Mudrinskog u “makazice” i grubim prekršajem mu polomio nogu. Srđan Jovanović je pokazao samo žuti karton.

Nezaboravnom utakmicu Vojvodina – Partizan (3:2) čini divljačko ponašanje trenera Partizana, Sava Miloševića. Suma je u 42. minutu dobio direktan crveni karton jer je laktom udario Drinčića. Onda je u drugom poluvremenu divljao Milošević šutirajući mikrofon, bacajući flašicu vode u teren na koji je i dva puta utrčavao, sve to zbog običnog faula.

U sezoni kada je TSC predvodio Mladen Krstajić, Partizan je slavio protiv tima sa severa Srbije (3:1) uz dobranu ulogu Srđana Jovanovića. Najpre je to bio nedosuđeni penal za TSC nakon što je Miljković oborio Đura Zeca. A zatim je sudija zauzeo drugačiji kriterijum kada je svirao sporan penal za Partizan pri 0:0 pošto se Urošević našao na travi.

Poslednji prvenstveni meč koji je Partizanu sudio Jovanović bio je takođe protiv TSC-a, početkom maja ove godine. Domaćin je tražio penal posle pada Saša Jovanovića, ali prezimenjak ništa nije svirao. VAR se nije oglasio.

Valja podsetiti na gore navedeno, da je Jovanović susprendovan posle meča Spartak – Partizan jer je kao VAR sudija naveo Lazara Lukića da sudi nepostojeći penal za goste.

Upadljivo je da na 27 utakmica protiv Partizana nije svirao penal.

TERZIĆEV APEL – BELF ILI PRETNJA?

Crvena zvezda je tražila Jovanovićevo izuzeće 2019. godine nakon što je oštetio u vvečitom derbiju, ali je nakon toga isti sudija bio na centru terena na još tri derbija i tolika buka nije dizana. Zašto se generali direktor baš sad setio zahteva od pre četiri godine?

Razloge treba tražiti u nedavnom zahevu da se smeni Sudijska komisija. I danas je Terzić optužio Jovana Šurbatovića i Dejana Filipovića za “nastavak organizovana hajke protiv FK Crvena zvezda”, a ostale funkcionere FSS opisao je kao “neme posmatrače”.

Za utorak je najavljen sastanak UO na kojem će se konačna odluka o nastupu doneti. Ako se desi da se pretnja obistini, Crvena zvezda će pretrpeti nepopravljivu štetu za zelenim stolom. U očekivanom slučaju, da Zvezda izađe na predstojeći derbi, ovo će se tumačiti kao poslednji signali nezadovoljstva  kluba stanjem u Sudijskoj komisiji.

Srđan Jovanović je iz svega viđenog pokazivao pozitivnu tendencioznost prema Partizanu, ali je Crvena zvezda morala da bude izričita i pre 166. i 167. derbija kao i onog u finalu Kupa, pošto se ranije (161. derbi) žalila i tražila njegovo izuzeće.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama