Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Терзић vs. Јовановић – између блефа и аргумената

Два дана уочи 171. вечитог дербија Судијска комисија делегирала је арбитра који ће бити задужен за дељење правде у највећем мечу српског фудбала. Име делегираног било је довољно да се подигну обрве код челника Црвене звезде.

Одговорни задатак пао је на Срђана Јовановића, најбоље рангираног српског судију у кући европског фудбала, који има искуство у суђењу три првенствена вечита дербија и једног у Купу. Међутим на Маракани, квалитети или боље рећи, аршини судије из Калуђерице нису цењени, уз обиље опипљивих аргумената. А најјачи је онај када је Јовановић зарадио суспензију јер је као ВАР судија навео Лазара Лукића да суди непостојећи пенал за Партизан мечу са Спартаком.

Незадовољство директора Звезде било је до те мере да је запретио да Црвена звезда неће играти вечити дерби уколико одлука о избору судије не буде промењена, подсетивши да је Клуб 2019. године званично тражио изузеће Јовановића за чије чланове породице је навео да су “радили за ФК Партизан”, а за њега самог да је навијач тог клуба.

КАКО ЈЕ ЈОВАНОВИЋ СУДИО ЗВЕЗДИ?

Име Срђана Јовановића ретко коме је упадало у очи пре него што се Милорад Мажић отиснуо у Кину да живи од судијског хлеба. Но, Јовановић је и за његово време био присутан на суперлигашким теренима. Црвено-белима је судио 14 пута, а први пут 2014. године против ОФК Београда на Маракани када је екипа Ненада Лалатовића славила са 2:1 голом Ђорђа Деспотовића у 80. минуту који је упамћен по провокативним гестовима упућених навијачима.

Звездин скор кад јој Јовановић суди је 12-1-1, број добијених жутих картона 28 уз један црвени. Први пут када је Јовановић био у центру пажње јавности био је меч против ОФК Београда 2015. године када је наш тим спектакуларно преокренуо након што је од слабашног ривала губио 2:0 на полувремену. Мора се рећи да је други гол Романтичара био споран јер је био на ивици офсајда. Због жустрих протеста Јовановић је искључио Грофа Божовића, па је Звезда без тренера јурила резултат – и стигла га брзо. На истом мечу је Богдан Планић скриво пенал и зарадио црвени картон јер је као једини играч одбране стартовао у казненом простору.

Пенал за Звезду судио је када је тренер био Владан Милојевић у победи против Радника (5:0). Био је 91. минут када је са леђа оборен Срнић, а прилику да реализује казнени ударац добио је Бранко Јовичић који се на овој утакмици вратио после дуге паузе након што је доживео тешку повреду након старта Николе Дринчића у мечу са Чукаричким.

Меч против Земуна у гостима упамћен је по сјајном победоносном голу Марка Марина у 91. минуту, а на тој утакмици Јовановић је свирао споран пенал за Звезду после дуела Јованчића и Вукадиновића, међутим Ебисилио га није реализовао јер је погодио стативу уместо мреже.

Прву прилику да суди меч свих мечева имао је у 161. вечитом дербију када је озбиљно оштетио Црвену звезду. При резултату 0:0 у 70. минуту корнер је извео Марко Марин, а Немања Милуновић је погодио. Судија Јовановић је видео наводни прекршај над Владимиром Стојковићем и поништио гол. У самом финишу играчи Партизана су постигли два брза гола, али је јасно да је режисер исхода био Јовановић који је озбиљно пореметио дешавања на терену својом одлуком.

У 166. дербију Јовановић је много штошта прогледао кроз прсте Здјелару и показао му први жути картон тек након трећег грубог старта. Био је агресиван везиста Партизана и упркос томе, али није се могло више праштати када је у 87. минуту оборио Кангу у близини казненог простора па је искључен.

На наредном дербију који је судио, у 58. минуту десила се занимљива ситуација, јер је најпре Катаи пао у противничких шеснаест метара, судија је показао да се игра даље из чега је уседила контра после које је и Рикардо тражио пенал. ВАР ревизија донела је “соломонско” решење – ником ништа.

Јовановић је био главни судија и финала Купа које се завршило пеналима и победом Звезде 4:3. Интересантно је да је голман Партизана у 120. минуту добио жути звог задржавања времена, а у пенал серији још један јер је ударио Николу Крстовића лоптом по лицу. И после два жута картона остао је да брани.

Пенале против Црвене звезде досудио је за Напредак, Инђију и ТСЦ у мечу који је био свечарски. Не само да је Црвена звезда играли за титулу, већ су велике јубилеје славили Драговић, Катаи и Борјан који су бележили свој 100, 200, 300. наступ у црвено-белом дресу, респективно. Слављеник Борјан је срушио  Сашу Јовановића у настојању да интервенише, а пенал је зе вођство гостију искористио Ђаковац. До краја, уз хет-трик Букарија и гола Кангве, Звезда је славила победу и  нову титулу.

КАКО ЈЕ ЈОВАНОВИЋ СУДИО ПАРТИЗАНУ?

Јовановић је Партизану судио више него било којем тиму, јер је црно-белима делио правду на чак 27 утакмица, из којих имају скор 17-5-5. На овим утакмицама, играчи Партизана добили су од Јовановића у збиру 57 жутих и три црвена картона.

Партизан не памти по лепом прва три меча на којим је Јовановић био главни судија, али далеко од тога да може бити киван на њега, чак напротив. Била су то три ремија. На старту пролећног дела сезоне 2015. године Партизан је на свом терену дочекао Вождовац и одиграо нерешено (3:3), а трећи гол за Партизан веома је упитан, јер је Иван Шапоњић прекршајем одузео лопту, убацио је у петерац, а онда је у своју мрежу спровео Предраг Станимировић. Жалио се Вождовац после те утакмице.

Деликатно је било и на Бањици када се Партизан вратио после два гола минуса (2:2). Међутим, споран је изједначујући гол Валерија Божинова, јер му је претходно Лазар Ћирковић асистирао руком.

На истом стадиону било је спорно и у фебруару 2017. Пенал су тражили и једни и други. Јанковић је пао у казненом простору Рада, а тим са Бањице је рекламирао пенал у 80. минуту при минималном заостатку. Судија није дунуо у пиштаљку ни у једној од ове две ситуације.

Проблематична одлука Срђана Јовановића била је и на мечу Партизан – Чукарички (0:0, октобар 2017.). Евертон Луиз је ухватио Мудринског у “маказице” и грубим прекршајем му поломио ногу. Срђан Јовановић је показао само жути картон.

Незаборавном утакмицу Војводина – Партизан (3:2) чини дивљачко понашање тренера Партизана, Сава Милошевића. Сума је у 42. минуту добио директан црвени картон јер је лактом ударио Дринчића. Онда је у другом полувремену дивљао Милошевић шутирајући микрофон, бацајући флашицу воде у терен на који је и два пута утрчавао, све то због обичног фаула.

У сезони када је ТСЦ предводио Младен Крстајић, Партизан је славио против тима са севера Србије (3:1) уз добрану улогу Срђана Јовановића. Најпре је то био недосуђени пенал за ТСЦ након што је Миљковић оборио Ђура Зеца. А затим је судија заузео другачији критеријум када је свирао споран пенал за Партизан при 0:0 пошто се Урошевић нашао на трави.

Последњи првенствени меч који је Партизану судио Јовановић био је такође против ТСЦ-а, почетком маја ове године. Домаћин је тражио пенал после пада Саша Јовановића, али презимењак ништа није свирао. ВАР се није огласио.

Ваља подсетити на горе наведено, да је Јовановић суспрендован после меча Спартак – Партизан јер је као ВАР судија навео Лазара Лукића да суди непостојећи пенал за госте.

Упадљиво је да на 27 утакмица против Партизана није свирао пенал.

ТЕРЗИЋЕВ АПЕЛ – БЕЛФ ИЛИ ПРЕТЊА?

Црвена звезда је тражила Јовановићево изузеће 2019. године након што је оштетио у ввечитом дербију, али је након тога исти судија био на центру терена на још три дербија и толика бука није дизана. Зашто се генерали директор баш сад сетио захтева од пре четири године?

Разлоге треба тражити у недавном захеву да се смени Судијска комисија. И данас је Терзић оптужио Јована Шурбатовића и Дејана Филиповића за “наставак организована хајке против ФК Црвена звезда”, а остале функционере ФСС описао је као “неме посматраче”.

За уторак је најављен састанак УО на којем ће се коначна одлука о наступу донети. Ако се деси да се претња обистини, Црвена звезда ће претрпети непоправљиву штету за зеленим столом. У очекиваном случају, да Звезда изађе на предстојећи дерби, ово ће се тумачити као последњи сигнали незадовољства  клуба стањем у Судијској комисији.

Срђан Јовановић је из свега виђеног показивао позитивну тенденциозност према Партизану, али је Црвена звезда морала да буде изричита и пре 166. и 167. дербија као и оног у финалу Купа, пошто се раније (161. дерби) жалила и тражила његово изузеће.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама