Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Najava utakmica CZBG

Finale: Ključ do trofeja nalazi se na suparničkom terenu

Duga sezona ABA lige dostiže kulminaciju s početkom prve utakmice finalne serije u kojoj su crveno-beli gosti večitom rivalu.

U devetom finalu od čega osmom uzastopnom, Crvena zvezda će pokušati da stigne do svog sedmog trofeja u regionalnom takmičenju, a četvrtog vezanog. Međutim, razlika od ranijih pokušaja biće ta što ovog puta crveno-beli iza sebe nemaju prednost domaćinstva, pa će za podizanje trofeja tragati za brejkom.

Završila je ekipa Duška Ivanovića kao drugoplasirana u ligaškom delu sezona, pa će u finalnom šahovskom nadmudrivanju morati da vuče crne figure. Ne zvuči ohrabrujuće, ako činjenicu da Zvezda ne zna za slavlje u osam vezanih gostujućih finalnih utakmica uzmemo kao relevantnu. No, crveno-beli su sami sebe porazom od Cibone u Zagrebu doveli u ovu poziciju i moraće da idu težim putem.

Tradicionalni kurcšlus u režiji ABA lige ove godine manifestvovao se u domenu termina odigravanja utakmica. Crvena zvezda se već odavno plasirala u finale i dugo je čekala na početak finalne bitke. Međutim u periodu čekanja, uzbuđenja nije falilo. Predigru za dramatično finale dobili smo već pre sudijskog podbacivanja brojnima optužbama, negodovanjima i saopštenjima sa tri strane – od oba finalista i Lige.

Ako se po jutru dan poznaje, vatre neće manjkati ni na parketu ni na tribinama. Dobro poznate scene delimičnog, pa i kompletnog pražnjena dvorana mogle bi da obeleže i ovo finale. Sa svim ovim, koji god tim bolje upravlja umnim igrama koje proističu iz nepodnošljivog pritiska ovog rivalstva, biće taj koji će napraviti  korak dalje.

Apsolutni košarkaški kontekst onoga što će se dešavati u svim mečevima, taktička prilagođavanja i poteškoće koje svaki trener planira za drugu stranu, limitiraće očekivane poteškoće za atraktivan sadržaj za ljubitelje ovog sporta. Ali ova slika uzbudljivog finala ne izgleda nepoznato ovdašnjem podneblju, počevši od obračuna Zvezde i podgoričke Budućnosti, do prošlogodišnjeg još luđeg finala.

Među takmacima nema nepoznanica. Prvi finalni meč biće šesti ovosezonski međusobni susret. I jedni i drugi imaju po jednu pobedu u ligaškom delu ABA lige i u Evroligi, a Zvezda broji pobedu više iz februarskog finala Kupa. U tom smislu, prevelikih taktičkih noviteta ne bi moglo da bude, a kad se dese traju par minuta dok se druga strana ne adaptira.

Trener Ivanović u najavi apostrofirao je napadački potencijal rivala kao glavni kvalitet, dok je za svoju ekipu kazao da je defanziva možda njena prednost. Utakmica će pokazati šta će doneti prevagu.

Za Crvenu zvezdu ne samo da je bitno da zadrži mir usled eksternih faktora na koje ima malo ili nimalo uticaja, već su mir i koncentracija potrebni da se obezbedi stabilnost u igri. Iz toga proizilaze neke statističke rublike poput slobodnih bacanja ili skokova koja mogu da odluče. Uostalom, imali su crveno-beli mnogo negativnog iskustva ove sezone kad upadnu u crne minute i srljaju iz lošeg ka gorem. Za prvu pobedu u finalnoj seriji na gostujućem terenu posle osam vezanih neuspeha, biće upravo potrebno to – mir i vera u sebe.

Lepote izvesno neće biti sem u trenucima individualnih inspiracija, posebno kad je sudija Saša Pukl kod koga utakmice od značaja odu i preko dva sata trajanja.

Uz Pukla, da sve bude kako treba pokušaće da se postaraju i Josip Radojković i Milan Nedović.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama