Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Душко Ивановић 100% уверен у титулу, али није успео да ту страст пренесе на играче

Црвена звезда је започела финалну битку АБА лиге поразом на гостовању Партизану (80-88) који је искористио веома добро прво полувреме и славио на крају меча.

Мада се може рећи да у јуну ниједан тим не игра добру кошарку, већ играте да победите и одете на одмор јер сте уморни физички и ментално, много се више очекивало од Црвене звезде на отварању финала. Прво полувреме протекло је у знаку доминације Партизана, која му је омогућила да у другом полувремену проба да убележи енергетске уштеде и преузме вођство у серији.

Први и најважнији разлог зашто су црвено-бели лако пали била је њихова одбрамбена функција. Није Звезда показала чврстину и што је више долазила до изражаја неангажованост у одбрани, то се више видело да противник повлачи крупне кораке напред.

У првом полувремену, одбрану Звезде константно је обележило искакање услед којег се каснило на покривање спољног шута, па је то дало много отворених позиција домаћину који је то сурово кажњавао погађавши у високом проценту (75% у првом полувремену). Отуда и рана двоцифрена предност за Партизан који је контролисао динамику на терену у првом полувремену без икаквих потешкоћа.

За то време Душко Ивановић трагао је за решњем које ће изменити ток утакмице, али га није нашао ни пошто је ротирао свих 12 играча у првом полувремену. Период консолидације на полувремену пријао је екипи, па је промена система одбране дала неке резултате. Домаћину није пружен колорит отворених позиција као у првом делу, а било је и мање искакања, али се то није могло искоренити па је један такав пропуст довео до лаких поена за Лесора (73-61) у моментима кад је Звезда била близу да спусти разлику на једноцифрену.

Тренер нашег тима није пронашао опипљив узрок енергетске небалансираност између екипа – “Дешава се. Партизан је и познат по томе да на свом терену првих 10-15 минуа игра у изузетном ритму, агресивно. Знали смо то, али нисмо успели да одговоримо. Видећемо у другој утакмици”.

Звезда дакле није успела да одговори на оно што је очекивала, па је Душко Ивановић наступио у нервозном тону на конференцији, одбивши да одговори на питање о минутажи Немање Недовића. А на подсећање новинара да је раније рекао да ће Звезда бити шампион, Ивановић је стао иза својих речи – “Ништа се није променило. Верујте ми, сад смо 100% сигурни, али 100%”.

Друга утакмица која је на програму 15. јуна показаће да ли је Ивановић успео у међувремену да пламен страсти усади и својим играчима. На првој утакмици фалило је такве емоције и амбиције. А кад је резултат отишао у недохват, самопоуздање и вољни моменат били су на тачки минимума што се очитавало у моментима кад Смаилагић има трасиран пут до закуцавања, промашених слободних бацања, или кад Кампацо не успева да реализује контру, Петрушев не добаци ни до обруча или кад Добрић и Бентил промаше зицер.

А друга утакмица ће сигурно донети већи терет очекивања, али и енергетски замор пошто се Звезда добро потрошила да пристигне ривала, али није успела да утакмицу доведе на један посед ни у једном моменту. Преостаје да видимо каква ће бити реакција играча под пресијом јавности и сопствених жеља – хоће ли се пољуљано самопоуздање вратити или ће још једном допстити противнику да се размаше на терену. Видеће се јесу ли Ивановићева тврђења храброст или ”лудост’.

Скочи на траку са алаткама