Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Финале: Кључ до трофеја налази се на супарничком терену

Дуга сезона АБА лиге достиже кулминацију с почетком прве утакмице финалне серије у којој су црвено-бели гости вечитом ривалу.

У деветом финалу од чега осмом узастопном, Црвена звезда ће покушати да стигне до свог седмог трофеја у регионалном такмичењу, а четвртог везаног. Међутим, разлика од ранијих покушаја биће та што овог пута црвено-бели иза себе немају предност домаћинства, па ће за подизање трофеја трагати за брејком.

Завршила је екипа Душка Ивановића као другопласирана у лигашком делу сезона, па ће у финалном шаховском надмудривању морати да вуче црне фигуре. Не звучи охрабрујуће, ако чињеницу да Звезда не зна за славље у осам везаних гостујућих финалних утакмица узмемо као релевантну. Но, црвено-бели су сами себе поразом од Цибоне у Загребу довели у ову позицију и мораће да иду тежим путем.

Традиционални курцшлус у режији АБА лиге ове године манифествовао се у домену термина одигравања утакмица. Црвена звезда се већ одавно пласирала у финале и дуго је чекала на почетак финалне битке. Међутим у периоду чекања, узбуђења није фалило. Предигру за драматично финале добили смо већ пре судијског подбацивања бројнима оптужбама, негодовањима и саопштењима са три стране – од оба финалиста и Лиге.

Ако се по јутру дан познаје, ватре неће мањкати ни на паркету ни на трибинама. Добро познате сцене делимичног, па и комплетног пражњена дворана могле би да обележе и ово финале. Са свим овим, који год тим боље управља умним играма које проистичу из неподношљивог притиска овог ривалства, биће тај који ће направити  корак даље.

Апсолутни кошаркашки контекст онога што ће се дешавати у свим мечевима, тактичка прилагођавања и потешкоће које сваки тренер планира за другу страну, лимитираће очекиване потешкоће за атрактиван садржај за љубитеље овог спорта. Али ова слика узбудљивог финала не изгледа непознато овдашњем поднебљу, почевши од обрачуна Звезде и подгоричке Будућности, до прошлогодишњег још луђег финала.

Међу такмацима нема непознаница. Први финални меч биће шести овосезонски међусобни сусрет. И једни и други имају по једну победу у лигашком делу АБА лиге и у Евролиги, а Звезда броји победу више из фебруарског финала Купа. У том смислу, превеликих тактичких новитета не би могло да буде, а кад се десе трају пар минута док се друга страна не адаптира.

Тренер Ивановић у најави апострофирао је нападачки потенцијал ривала као главни квалитет, док је за своју екипу казао да је дефанзива можда њена предност. Утакмица ће показати шта ће донети превагу.

За Црвену звезду не само да је битно да задржи мир услед екстерних фактора на које има мало или нимало утицаја, већ су мир и концентрација потребни да се обезбеди стабилност у игри. Из тога произилазе неке статистичке рублике попут слободних бацања или скокова која могу да одлуче. Уосталом, имали су црвено-бели много негативног искуства ове сезоне кад упадну у црне минуте и срљају из лошег ка горем. За прву победу у финалној серији на гостујућем терену после осам везаних неуспеха, биће управо потребно то – мир и вера у себе.

Лепоте извесно неће бити сем у тренуцима индивидуалних инспирација, посебно кад је судија Саша Пукл код кога утакмице од значаја оду и преко два сата трајања.

Уз Пукла, да све буде како треба покушаће да се постарају и Јосип Радојковић и Милан Недовић.

Скочи на траку са алаткама