Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Duško Ivanović 100% uveren u titulu, ali nije uspeo da tu strast prenese na igrače

Crvena zvezda je započela finalnu bitku ABA lige porazom na gostovanju Partizanu (80-88) koji je iskoristio veoma dobro prvo poluvreme i slavio na kraju meča.

Mada se može reći da u junu nijedan tim ne igra dobru košarku, već igrate da pobedite i odete na odmor jer ste umorni fizički i mentalno, mnogo se više očekivalo od Crvene zvezde na otvaranju finala. Prvo poluvreme proteklo je u znaku dominacije Partizana, koja mu je omogućila da u drugom poluvremenu proba da ubeleži energetske uštede i preuzme vođstvo u seriji.

Prvi i najvažniji razlog zašto su crveno-beli lako pali bila je njihova odbrambena funkcija. Nije Zvezda pokazala čvrstinu i što je više dolazila do izražaja neangažovanost u odbrani, to se više videlo da protivnik povlači krupne korake napred.

U prvom poluvremenu, odbranu Zvezde konstantno je obeležilo iskakanje usled kojeg se kasnilo na pokrivanje spoljnog šuta, pa je to dalo mnogo otvorenih pozicija domaćinu koji je to surovo kažnjavao pogađavši u visokom procentu (75% u prvom poluvremenu). Otuda i rana dvocifrena prednost za Partizan koji je kontrolisao dinamiku na terenu u prvom poluvremenu bez ikakvih poteškoća.

Za to vreme Duško Ivanović tragao je za rešnjem koje će izmeniti tok utakmice, ali ga nije našao ni pošto je rotirao svih 12 igrača u prvom poluvremenu. Period konsolidacije na poluvremenu prijao je ekipi, pa je promena sistema odbrane dala neke rezultate. Domaćinu nije pružen kolorit otvorenih pozicija kao u prvom delu, a bilo je i manje iskakanja, ali se to nije moglo iskoreniti pa je jedan takav propust doveo do lakih poena za Lesora (73-61) u momentima kad je Zvezda bila blizu da spusti razliku na jednocifrenu.

Trener našeg tima nije pronašao opipljiv uzrok energetske nebalansiranost između ekipa – “Dešava se. Partizan je i poznat po tome da na svom terenu prvih 10-15 minua igra u izuzetnom ritmu, agresivno. Znali smo to, ali nismo uspeli da odgovorimo. Videćemo u drugoj utakmici”.

Zvezda dakle nije uspela da odgovori na ono što je očekivala, pa je Duško Ivanović nastupio u nervoznom tonu na konferenciji, odbivši da odgovori na pitanje o minutaži Nemanje Nedovića. A na podsećanje novinara da je ranije rekao da će Zvezda biti šampion, Ivanović je stao iza svojih reči – “Ništa se nije promenilo. Verujte mi, sad smo 100% sigurni, ali 100%”.

Druga utakmica koja je na programu 15. juna pokazaće da li je Ivanović uspeo u međuvremenu da plamen strasti usadi i svojim igračima. Na prvoj utakmici falilo je takve emocije i ambicije. A kad je rezultat otišao u nedohvat, samopouzdanje i voljni momenat bili su na tački minimuma što se očitavalo u momentima kad Smailagić ima trasiran put do zakucavanja, promašenih slobodnih bacanja, ili kad Kampaco ne uspeva da realizuje kontru, Petrušev ne dobaci ni do obruča ili kad Dobrić i Bentil promaše zicer.

A druga utakmica će sigurno doneti veći teret očekivanja, ali i energetski zamor pošto se Zvezda dobro potrošila da pristigne rivala, ali nije uspela da utakmicu dovede na jedan posed ni u jednom momentu. Preostaje da vidimo kakva će biti reakcija igrača pod presijom javnosti i sopstvenih želja – hoće li se poljuljano samopouzdanje vratiti ili će još jednom dopstiti protivniku da se razmaše na terenu. Videće se jesu li Ivanovićeva tvrđenja hrabrost ili ”ludost’.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama