Košarka Košarka/Najava utakmica CZBG

Zvezda u Istanbulu traži promenu svog imidža

U sedmom kolu Evrolige košarkaši Zvezde gostovaće u Istanbulu kod ekipe Fenerbahčea.

Detalj sa ranijeg susreta u Ulker areni

Posle bolnog poraza na domaćem terenu u regionalnom takmičenju, Zvezda mora da misli o novim obavezama. Naredni izazov za Vladimira Jovanovića biće turski šampion. Fenerbahče je lider na tabeli sa učinkom 5-1, dok je naš klub na začelju sa jednom pobedom i pet neuspeha.

Složen zadatak imaće crveno-beli jer je rival u odličnoj formi. Posle poraza u Superkupu na otvaranju sezone, Fenerbahče je vezao 10 pobeda u svim takmičenjima. Fantastični niz prekinut je u prethodnom kolu Evrolige na gostovanju Barseloni (80:81).

Međutim, pre početka sezone kod imena Fenerbahčea stajao je znak pitanja. Enigma je postojala jer je Fener ušao u sezonu sa novim trenerom i značajnim promenama u rosteru. Nije se moglo naslutiti koji će igrač biti referentna tačka i lider tima. Ipak, dosadašnji tok sezone je iskristalisao situaciju.

Dimitris Itudis je posle osam godina, dve titule Evrolige i šest titula VTB lige okončao mandat u CSKA iz Moskve, preuzevši Fenerbahče koji prošle godine nije uspeo da se plasira u plej-of prvi put od 2015. Grčki stručnjak zamenio je Sašu Đorđevića u Feneru, koji je je sada bez dvojca Nando de Kolo – Jan Veseli. Turski klub je ipak napravio važne poteze sa ciljem da se vrati u kategoriju pretendenata na najviše pozicije.

Konkretno, Nemanja Bjelica se vratio kao NBA šampion sa Voriorsima, dok Nik Kalates ponovo radi sa Itudisom, preuzimajući ulogu komandanta u timu iz Istanbula. Dodaci Skoti Vilbekina, Karsena Edvardsa, Tonija Džekirija i Najdžela Hejza potvrđuju visoki cilj.

Biće ovo peto gostovanje naše ekipe u Evroligi od početka sezone. Na dosadašnjim je viđena  uniformnost – u prelomnim momentima Zvezda je prestajala da igra. Zato je ovo meč u kojem igrači, prevođeni stručnim štabom, moraju da pokažu reakciju. Preslikano gostovanje resplamsalo bi već nesnosnu frustraciju.

Reći da je pobeda imperativ zvučalo maliciozno u aktuelnom trenutku. Navijačima bi bilo dovoljno da vide reakciju igrača posle debakla protiv Zadra i obrise nekog sistema u igri. Tok takmičenja u Evroligi prikazao je već neka iznenađenja, pobede autsajdera i preokrete, a Zvezda je bila izuzeta iz svega toga.

Pristojna partija u gostima protiv lidera donela bi samopouzdanje timu i veru da mogu da se takmiče sa svima na ravnopravnom nivou. Deluje da je Zvezdinom timu prevashodno potrebno da se dokaže sebi, pa tek drugima. Bilo bi to okosnica i podstrek da se u narednim mečevima ulazi sa većom glađu za pobedom, a navijači ne bi u potpunosti izgubili veru u tim.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama