Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Душко Ивановић – кошаркашки фанатик који цени квалитет и страст

Недуго након окончања сарадње са Владимиром Јовановићем, Црвена звезда добила је новог кормилара. Ко је Душко Ивановић, нови тренер нашег клуба, сазнајте у чланку.

ИГРАЧКА КАРИЈЕРА И ТРЕНЕРСКИ ПОЧЕЦИ

Стручњак рођен на простору Црне Горе спада у ред искуснијих европских тренера. Иза себе има завидну играчку каријеру, пошто је носећи дрес Југопластике био европски шампион у два наврата. Освајао је и југословенско првенство три пута, уз један Куп у некадашњој држави.
 
По окончању играчке каријере убрзо је сео на клупу и преузео улогу тренера Олимпика из Фрибурга, са којим је три пута био шампион Швајцарске. Рад у Швајцарској обогатио је са још два трофеја у Купу.
 
Следећа Ивановићева станица била у Гоњем Вијену, где је постао тренер Лиможа. И у француском клубу низао је успехе, објединивши трофеје првенства, купа и међународног Купа Радивоја Кораћа у триплу круну.
 
ОСТАВИО ТРАГ У ШПАНИЈИ
 
Највећи део тренерске каријере провео је на Пиринејском полуострву. Предводио је Басконију у три мандата и Барселону. Велике ствари урадио је са клубом из Виторије, где је радећи са ограниченим буџетом успео да поремети планове фаворизованим такмацима. Клубу је донео три шампионска пехара и два евролигашка финала. Освајао је шпански Суперкуп и Куп Краља четири пута, од тога један са Барсом.
 
Радио је још у Панатинаикосу, Химију и Бешикташу. Са “зеленима” је освојио Куп Грчке. Носилац је ласкавих признања – тренер године у Француској и најбољи тренер у Шпанији у две сезоне.
 
ОВАКВА ЈЕ ЊЕГОВА ВИЗИЈА КОШАРКЕ
 
Ивановић је познат као захтеван тренер који вреднује тим, колектив и рад. Инсистира на својим замислима и из играча извлачи максимум.
 
“Ми тренери прво гледамо на квалитет играча. Они треба да имају квалитет, не само на терену, него и као личности. Ово је заиста важно како ћемо се прилагодити тиму. Не мислим да играчи освајају нешто само захваљујући свом квалитету. Све док су уједињени и на истој страни са остатком тима, можете имати успеха. Мислим да је прави тим важнији од сјајног играча који није у служби тима” говорио је у једном од својих ранијих излагања.
 
Што се тиче система игре, Ивановић не прави строгу подвојеност између напада и одбране јер сматра да у оба сегмента треба бити најбољи – “Тешко је раздвојити одбрану и напад, али ако играте чврсто у одбрани, играчима ће бити угобније у нападу. Чак иако не искористе шансу у нападу, могу да надокнаде добром одбрамбеном игром. Са друге стране, ако играју лошу одбрану, требало би да буду непогрешиви у нападу што ствара додатни притисак”.
 
Често кошаркашка јавност наглашава његове јединствене методе тренинга и другачију праксу, што тренер не одбацује – “Не знам како како се други тренери носе са својим тренинзима. Верујем у свој рад и ствари које радимо на терену. Зато имплементирам овај систем. Не верујем у срећу. Требало би радити вредно и уживати у игри. Да бисмо побеђивали морамо да радимо напорно на тренинзима”.
 
Од својих играча потражује ништа мању страст него што је његова. “Радим овај посао јер сам заљубљен у њега. Ова игра је моја страст. Ако изгубим ову страст, даћу отказ. Наравно, потребно ми је да и играчи играју са истом страшћу”.
 
Његова страст за кошарком је иста онаква као првог дана када је почео да се њоме бави. Потпуно је фокусиран на кошаркашку игру и кад је без посла. Стално путује како би пратио утакмице. У једном наврату је признао да ван кошарке нема много времена – “Да будем искрен, немам много времена ван кошарке. Волим да идем у добре ресторане. Волим оперу и класичну музику. То су ствари које волим да радим са својом женом”.
 
ТЕМПЕРАМЕНТ МУ ЈЕ ЗАШТИТНИ ЗНАК
 
Сасвим сигурно да оволику страст није лако следити. Тако имамо сведочења о конфликтним ситуацијама у којим је Ивановић био актер. Марио Касун није могао да следи његов режим рада у Барселони, а док је радио у Бешикташу на њега је насрнуо Џо Алекандер.
 
Ипак, велики број колега и играча које је тренирао има високо мишљење о њему. Похвално је говорио Ћави Пасквал  окарактерисавши га као “мајстора за Евролигу”, објаснивши да је он његов “веома добар пријатељ са којим имам добре односе. Играли смо као противници неколико пута. Душко Ивановић је мајстор, страшан тренер за Евролигу”. 
 
Бираним речима о новом тренеру Звезде говорио је и Ракочевић – “Душко Ивановић. Велики радник, частан и поштен великан у кошаркашкој струци. Тренер који је освојио много великих трофеја, код којг су многи играчи играли своју најбољу кошарку”, додавши да је један од тих играча.
 
Остаје нам да новом тренеру нешег клуба пожелимо много среће, иако у њу не верује, уз много успеха и освојених трофеја, за које живи.
 
Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ
Скочи на траку са алаткама