Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Duško Ivanović – košarkaški fanatik koji ceni kvalitet i strast

Nedugo nakon okončanja saradnje sa Vladimirom Jovanovićem, Crvena zvezda dobila je novog kormilara. Ko je Duško Ivanović, novi trener našeg kluba, saznajte u članku.

IGRAČKA KARIJERA I TRENERSKI POČECI

Stručnjak rođen na prostoru Crne Gore spada u red iskusnijih evropskih trenera. Iza sebe ima zavidnu igračku karijeru, pošto je noseći dres Jugoplastike bio evropski šampion u dva navrata. Osvajao je i jugoslovensko prvenstvo tri puta, uz jedan Kup u nekadašnjoj državi.
 
Po okončanju igračke karijere ubrzo je seo na klupu i preuzeo ulogu trenera Olimpika iz Friburga, sa kojim je tri puta bio šampion Švajcarske. Rad u Švajcarskoj obogatio je sa još dva trofeja u Kupu.
 
Sledeća Ivanovićeva stanica bila u Gonjem Vijenu, gde je postao trener Limoža. I u francuskom klubu nizao je uspehe, objedinivši trofeje prvenstva, kupa i međunarodnog Kupa Radivoja Koraća u triplu krunu.
 
OSTAVIO TRAG U ŠPANIJI
 
Najveći deo trenerske karijere proveo je na Pirinejskom poluostrvu. Predvodio je Baskoniju u tri mandata i Barselonu. Velike stvari uradio je sa klubom iz Vitorije, gde je radeći sa ograničenim budžetom uspeo da poremeti planove favorizovanim takmacima. Klubu je doneo tri šampionska pehara i dva evroligaška finala. Osvajao je španski Superkup i Kup Kralja četiri puta, od toga jedan sa Barsom.
 
Radio je još u Panatinaikosu, Himiju i Bešiktašu. Sa “zelenima” je osvojio Kup Grčke. Nosilac je laskavih priznanja – trener godine u Francuskoj i najbolji trener u Španiji u dve sezone.
 
OVAKVA JE NJEGOVA VIZIJA KOŠARKE
 
Ivanović je poznat kao zahtevan trener koji vrednuje tim, kolektiv i rad. Insistira na svojim zamislima i iz igrača izvlači maksimum.
 
“Mi treneri prvo gledamo na kvalitet igrača. Oni treba da imaju kvalitet, ne samo na terenu, nego i kao ličnosti. Ovo je zaista važno kako ćemo se prilagoditi timu. Ne mislim da igrači osvajaju nešto samo zahvaljujući svom kvalitetu. Sve dok su ujedinjeni i na istoj strani sa ostatkom tima, možete imati uspeha. Mislim da je pravi tim važniji od sjajnog igrača koji nije u službi tima” govorio je u jednom od svojih ranijih izlaganja.
 
Što se tiče sistema igre, Ivanović ne pravi strogu podvojenost između napada i odbrane jer smatra da u oba segmenta treba biti najbolji – “Teško je razdvojiti odbranu i napad, ali ako igrate čvrsto u odbrani, igračima će biti ugobnije u napadu. Čak iako ne iskoriste šansu u napadu, mogu da nadoknade dobrom odbrambenom igrom. Sa druge strane, ako igraju lošu odbranu, trebalo bi da budu nepogrešivi u napadu što stvara dodatni pritisak”.
 
Često košarkaška javnost naglašava njegove jedinstvene metode treninga i drugačiju praksu, što trener ne odbacuje – “Ne znam kako kako se drugi treneri nose sa svojim treninzima. Verujem u svoj rad i stvari koje radimo na terenu. Zato implementiram ovaj sistem. Ne verujem u sreću. Trebalo bi raditi vredno i uživati u igri. Da bismo pobeđivali moramo da radimo naporno na treninzima”.
 
Od svojih igrača potražuje ništa manju strast nego što je njegova. “Radim ovaj posao jer sam zaljubljen u njega. Ova igra je moja strast. Ako izgubim ovu strast, daću otkaz. Naravno, potrebno mi je da i igrači igraju sa istom strašću”.
 
Njegova strast za košarkom je ista onakva kao prvog dana kada je počeo da se njome bavi. Potpuno je fokusiran na košarkašku igru i kad je bez posla. Stalno putuje kako bi pratio utakmice. U jednom navratu je priznao da van košarke nema mnogo vremena – “Da budem iskren, nemam mnogo vremena van košarke. Volim da idem u dobre restorane. Volim operu i klasičnu muziku. To su stvari koje volim da radim sa svojom ženom”.
 
TEMPERAMENT MU JE ZAŠTITNI ZNAK
 
Sasvim sigurno da ovoliku strast nije lako slediti. Tako imamo svedočenja o konfliktnim situacijama u kojim je Ivanović bio akter. Mario Kasun nije mogao da sledi njegov režim rada u Barseloni, a dok je radio u Bešiktašu na njega je nasrnuo Džo Alekander.
 
Ipak, veliki broj kolega i igrača koje je trenirao ima visoko mišljenje o njemu. Pohvalno je govorio Ćavi Paskval  okarakterisavši ga kao “majstora za Evroligu”, objasnivši da je on njegov “veoma dobar prijatelj sa kojim imam dobre odnose. Igrali smo kao protivnici nekoliko puta. Duško Ivanović je majstor, strašan trener za Evroligu”. 
 
Biranim rečima o novom treneru Zvezde govorio je i Rakočević – “Duško Ivanović. Veliki radnik, častan i pošten velikan u košarkaškoj struci. Trener koji je osvojio mnogo velikih trofeja, kod kojg su mnogi igrači igrali svoju najbolju košarku”, dodavši da je jedan od tih igrača.
 
Ostaje nam da novom treneru nešeg kluba poželimo mnogo sreće, iako u nju ne veruje, uz mnogo uspeha i osvojenih trofeja, za koje živi.
 
Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama