Кошарка Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Звезда у Истанбулу тражи промену свог имиџа

У седмом колу Евролиге кошаркаши Звезде гостоваће у Истанбулу код екипе Фенербахчеа.

Детаљ са ранијег сусрета у Улкер арени

После болног пораза на домаћем терену у регионалном такмичењу, Звезда мора да мисли о новим обавезама. Наредни изазов за Владимира Јовановића биће турски шампион. Фенербахче је лидер на табели са учинком 5-1, док је наш клуб на зачељу са једном победом и пет неуспеха.

Сложен задатак имаће црвено-бели јер је ривал у одличној форми. После пораза у Суперкупу на отварању сезоне, Фенербахче је везао 10 победа у свим такмичењима. Фантастични низ прекинут је у претходном колу Евролиге на гостовању Барселони (80:81).

Међутим, пре почетка сезоне код имена Фенербахчеа стајао је знак питања. Енигма је постојала јер је Фенер ушао у сезону са новим тренером и значајним променама у ростеру. Није се могло наслутити који ће играч бити референтна тачка и лидер тима. Ипак, досадашњи ток сезоне је искристалисао ситуацију.

Димитрис Итудис је после осам година, две титуле Евролиге и шест титула ВТБ лиге окончао мандат у ЦСКА из Москве, преузевши Фенербахче који прошле године није успео да се пласира у плеј-оф први пут од 2015. Грчки стручњак заменио је Сашу Ђорђевића у Фенеру, који је је сада без двојца Нандо де Коло – Јан Весели. Турски клуб је ипак направио важне потезе са циљем да се врати у категорију претендената на највише позиције.

Конкретно, Немања Бјелица се вратио као НБА шампион са Вориорсима, док Ник Калатес поново ради са Итудисом, преузимајући улогу команданта у тиму из Истанбула. Додаци Скоти Вилбекина, Карсена Едвардса, Тонија Џекирија и Најџела Хејза потврђују високи циљ.

Биће ово пето гостовање наше екипе у Евролиги од почетка сезоне. На досадашњим је виђена  униформност – у преломним моментима Звезда је престајала да игра. Зато је ово меч у којем играчи, превођени стручним штабом, морају да покажу реакцију. Пресликано гостовање респламсало би већ несносну фрустрацију.

Рећи да је победа императив звучало малициозно у актуелном тренутку. Навијачима би било довољно да виде реакцију играча после дебакла против Задра и обрисе неког система у игри. Ток такмичења у Евролиги приказао је већ нека изненађења, победе аутсајдера и преокрете, а Звезда је била изузета из свега тога.

Пристојна партија у гостима против лидера донела би самопоуздање тиму и веру да могу да се такмиче са свима на равноправном нивоу. Делује да је Звездином тиму превасходно потребно да се докаже себи, па тек другима. Било би то окосница и подстрек да се у наредним мечевима улази са већом глађу за победом, а навијачи не би у потпуности изгубили веру у тим.

Скочи на траку са алаткама