Vremeplov Istorija Košarka Košarka Košarka/Vesti Sećanja

Vremeplov: Iz štampe Mileta Lisica: “Zvezda u srcu”

Mileta Lisica (1997)

Dok je Mileta Lisica bio živ, nije mogao da zaboravi da je bio među zaslužnima za povratak titule prvaka države na Mali Kalemegdan posle 21 godine čekanja. I u Sloveniji je ovaj pokojni košarkaš (preminuo 11. novembra prošle godine u Novom Sadu) uživao status legende zahvaljujući nastupanju za Pivovarnu Laško, u koju je došao 1996. nakon drugog provedenog igračkog mandata u Zvezdi tokom sezone 1995/1996. Na pitanje Srećka Obradovića, novinara lista „FIBA Basket“, da li je zadovoljan stečenim statusom, rekao je:
„Zašto da ne krijem, lepo mi je. Slovenci su bili korektni, klub je dobar, firma stabilna, pa je moje samo da igram. Prošle sezone smo bili treći u prvenstvu, sada igramo u ‘Ќupu Radivoja Koraća’, imamo lepu grupu, a cilj nam je da prođemo ovaj krug.“
Na pitanje da li je zadovoljan onim što je u košarci postigao, istakao je da je napravio mnogo i da nema razloga da se žali, s obzirom da je na profesionalnom nivou njome počeo da se bavi u 19. godini, igrajući u dva navrata za Zvezdu, a između dva nastupanja i u Priboju, Slobodi iz Tuzle i Rumskoj Borovici.
Međutim, jedino za čime žali jeste reprezentativni dres za koji je jedno vreme imao nagoveštaj, ali se na njemu i ostalo. Posle je bio u zrelijim godinama, pa je pravi poziv izostao. Dodao je i da povreda kolena nije uticala na to, istakavši da su selektori imali na umu igrače koji su tehnički bili bolji od njega. „Da mi je pružena šansa, sigurno bih je iskoristio“, velio je popularni Lija.
Kakvi su mu bili planovi: „Želim još dugo da igram. Imam porodicu, suprugu Milicu i petomesečnog sinčića Radeta, pa moram da mislim i na budućnost. Ako Slovenci budu želeli, neće biti problema da ostanem. U svakom slučaju, imam još ponuda.“
Na pitanje da li je bilo izgleda da se vrati u našu državu i tamo završi karijeru, rekao je da mu je Zvezda ostala u srcu, da mu je bilo žao zbog svega što se događalo posle njegovog drugog odlaska iz kluba, ali da se ponovo stabilizovao sa dobrim timom i dobrim startom sezone. Govoreći o povratku, istakao je da će otići tamo ko mu ponudi bolje uslove.
Kako je provodio slobodno vreme: provodio ga je sa suprugom Milicom i starijim sinom Radetom, a družio se i sa Miljanom Goljovićem, koji je tih godina nastupao za Tovornik, sa kojim je često išao na izlete.

Izvor: FIBA basket, br. 5, oktobar 1997.
Priložena fotografija isto datira iz tog časopisa.

Reklama za Galenikin napitak „Instant fruti“ sa Sašom Obradovićem i Miletom Lisicom iz doba kada su zajedno delili Zvezdin dres 1993.  

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama