Времеплов Историја Кошарка Кошарка Кошарка/Вести Сећања

Времеплов: Из штампе Милета Лисица: “Звезда у срцу”

Милета Лисица (1997)

Док је Милета Лисица био жив, није могао да заборави да је био међу заслужнима за повратак титуле првака државе на Мали Калемегдан после 21 године чекања. И у Словенији је овај покојни кошаркаш (преминуо 11. новембра прошле године у Новом Саду) уживао статус легенде захваљујући наступању за Пивоварну Лашко, у коју је дошао 1996. након другог проведеног играчког мандата у Звезди током сезоне 1995/1996. На питање Срећка Обрадовића, новинара листа „ФИБА Баскет“, да ли је задовољан стеченим статусом, рекао је:
„Зашто да не кријем, лепо ми је. Словенци су били коректни, клуб је добар, фирма стабилна, па је моје само да играм. Прошле сезоне смо били трећи у првенству, сада играмо у ‘Ќупу Радивоја Кораћа’, имамо лепу групу, а циљ нам је да прођемо овај круг.“
На питање да ли је задовољан оним што је у кошарци постигао, истакао је да је направио много и да нема разлога да се жали, с обзиром да је на професионалном нивоу њоме почео да се бави у 19. години, играјући у два наврата за Звезду, а између два наступања и у Прибоју, Слободи из Тузле и Румској Боровици.
Међутим, једино за чиме жали јесте репрезентативни дрес за који је једно време имао наговештај, али се на њему и остало. После је био у зрелијим годинама, па је прави позив изостао. Додао је и да повреда колена није утицала на то, истакавши да су селектори имали на уму играче који су технички били бољи од њега. „Да ми је пружена шанса, сигурно бих је искористио“, велио је популарни Лија.
Какви су му били планови: „Желим још дуго да играм. Имам породицу, супругу Милицу и петомесечног синчића Радета, па морам да мислим и на будућност. Ако Словенци буду желели, неће бити проблема да останем. У сваком случају, имам још понуда.“
На питање да ли је било изгледа да се врати у нашу државу и тамо заврши каријеру, рекао је да му је Звезда остала у срцу, да му је било жао због свега што се догађало после његовог другог одласка из клуба, али да се поново стабилизовао са добрим тимом и добрим стартом сезоне. Говорећи о повратку, истакао је да ће отићи тамо ко му понуди боље услове.
Како је проводио слободно време: проводио га је са супругом Милицом и старијим сином Радетом, а дружио се и са Миљаном Гољовићем, који је тих година наступао за Товорник, са којим је често ишао на излете.

Извор: ФИБА баскет, бр. 5, октобар 1997.
Приложена фотографија исто датира из тог часописа.

Реклама за Галеникин напитак „Инстант фрути“ са Сашом Обрадовићем и Милетом Лисицом из доба када су заједно делили Звездин дрес 1993.  
Скочи на траку са алаткама