in memoriam Rukomet Rukomet/Vesti

IN MEMORIAM: Vuk Roganović (1945-2021)

U ponedeljak 12. aprila u Beogradu u 76. godini života nakon duge i teške bolesti sa životne scene sišao je nekadašnji trener RK Crvena zvezda Vuk Roganović.

Roganović je svoju karijeru započeo davne 1960. godine, kao igrač u zemunskoj Mladosti, zatim je u nastavio u Dinamu iz Pančeva, švedskom Geteborgu, a nosio je i dres Crvenke. Karijeru zatim nastavlja u Belgiji u kojoj je 1970. godine i završio igračku, a započeo svoju bogatu trenersku karijeru.

U Belgiji je proveo deset godina kao trener nekoliko klubova (Dendermonde, Avanti Lebeke, Mehelen, Nerpelt) i muške reprezentacije Belgije. Bio je predavač i član Olimpijskog komiteta Belgije. U Jugoslaviju se vratio 1980. godine gde je predvodio Crvenku, ŽRK Radnički Beograd, RK Železničar iz Niša, Pelister Bitolj, ŽRK KTK Zaječar, ŽRK Budućnost iz Podgorice, zatim odlazi u Katar gde je predvodio Al Rajan od 1988. do 1990. godine. Sledi povratak u Srbiju gde preuzima Šamot iz Aranđelovca, ŽRK Dinamo Pančevo, ŽRK Napredak Kruševac, ŽRK Spartak Subotica, Partizan Beograd, RK Pljevlja, ŽRK Knjaz Miloš, RK Crvena Zvezda, RK Budućnost Podgorica, RK Župa, ŽRK Cepelin, RK Spartak Vojput, ORK Beograd i ŽRK Vojvodina-Minakva i žensku reprezentaciju Jugoslavije 1995-1996. godine.

U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri od 44 godine, predvodio je 26 klubova i osvojio je 24 trofeja.

U sezoni 2005/06 doneo je rukometašima Crvene zvezde šampionski pehar. Bila je to izuzetno turbulentna sezona za crveno-bele rukometaše u kojoj nakon izuzetno lošeg starta, pet uzastopnih poraza niko nije očekivao da će se Zvezda uopšte plasirati u zajedničku ligu Srbije i Crne Gore. Na polusezoni, Zvezda je imala skor od tri trijumfa, jednog remija i čak sedam poraza, i zauzimala je devetu poziciju (od 12 timova), pa joj je predviđana grčevita borba za opstanak, a zatim se sve okrenulo u korist našeg tima koji je preuzeo Vuk Roganović. Zvezda je zaigrala znatno bolje, zabeležila deset uzastopnih pobeda rušivši redom protivnike u drugom delu prvenstva, i kao četvrta na tabeli se plasirala u zajedničku ligu. Predvođena Petrom Nenadićem, Crvena zvezda dolazi u situaciju da joj je u poslednjem kolu dovoljan bod da vrati titulu na Marakanu. Iako su gubili na poluvremenu protiv Berana (u gostima), naš tim je preokrenuo rezultat u nastavku, Berane je ipak uspelo da dođe do izjednačenja na kraju, a Zvezda je mogla da slavi novu šampionsku titulu.

Vreme i mesto sahrane Vuka Roganovića biće naknadno saopšteni.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama