ин мемориам Рукомет Рукомет/Вести

IN MEMORIAM: Вук Рогановић (1945-2021)

У понедељак 12. априла у Београду у 76. години живота након дуге и тешке болести са животне сцене сишао је некадашњи тренер РК Црвена звезда Вук Рогановић.

Рогановић је своју каријеру започео давне 1960. године, као играч у земунској Младости, затим је у наставио у Динаму из Панчева, шведском Гетеборгу, а носио је и дрес Црвенке. Каријеру затим наставља у Белгији у којој је 1970. године и завршио играчку, а започео своју богату тренерску каријеру.

У Белгији је провео десет година као тренер неколико клубова (Дендермонде, Аванти Лебеке, Мехелен, Нерпелт) и мушке репрезентације Белгије. Био је предавач и члан Олимпијског комитета Белгије. У Југославију се вратио 1980. године где је предводио Црвенку, ЖРК Раднички Београд, РК Железничар из Ниша, Пелистер Битољ, ЖРК КТК Зајечар, ЖРК Будућност из Подгорице, затим одлази у Катар где је предводио Ал Рајан од 1988. до 1990. године. Следи повратак у Србију где преузима Шамот из Аранђеловца, ЖРК Динамо Панчево, ЖРК Напредак Крушевац, ЖРК Спартак Суботица, Партизан Београд, РК Пљевља, ЖРК Књаз Милош, РК Црвена Звезда, РК Будућност Подгорица, РК Жупа, ЖРК Цепелин, РК Спартак Војпут, ОРК Београд и ЖРК Војводина-Минаква и женску репрезентацију Југославије 1995-1996. године.

У својој богатој тренерској каријери од 44 године, предводио је 26 клубова и освојио је 24 трофеја.

У сезони 2005/06 донео је рукометашима Црвене звезде шампионски пехар. Била је то изузетно турбулентна сезона за црвено-беле рукометаше у којој након изузетно лошег старта, пет узастопних пораза нико није очекивао да ће се Звезда уопште пласирати у заједничку лигу Србије и Црне Горе. На полусезони, Звезда је имала скор од три тријумфа, једног ремија и чак седам пораза, и заузимала је девету позицију (од 12 тимова), па јој је предвиђана грчевита борба за опстанак, а затим се све окренуло у корист нашег тима који је преузео Вук Рогановић. Звезда је заиграла знатно боље, забележила десет узастопних победа рушивши редом противнике у другом делу првенства, и као четврта на табели се пласирала у заједничку лигу. Предвођена Петром Ненадићем, Црвена звезда долази у ситуацију да јој је у последњем колу довољан бод да врати титулу на Маракану. Иако су губили на полувремену против Берана (у гостима), наш тим је преокренуо резултат у наставку, Беране је ипак успело да дође до изједначења на крају, а Звезда је могла да слави нову шампионску титулу.

Време и место сахране Вука Рогановића биће накнадно саопштени.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама