Ватерполо Ватерполо/Вести Кошарка Кошарка/Вести Одбојка Одбојка/Вести Остали спортови Рукомет Рукомет/Вести СДЦЗ Фудбал Фудбал/Вести Хокеј Хокеј/Вести

Прослављен 79. рођендан СД Црвена звезда, проглашени најбољи у 2023. години

На данашњи дан, 4. марта 1945. године, пре тачно 79 година основано је Спортско друштво Црвена звезда. Седамдесет и девет година касније прослављени спортисти, легенде Црвене звезде, руководиоци, садашњи првотимци, будуће звезде окупили су се у Медија центру ФК Црвена звезда на стадиону „Рајко Митић“ на обележавању још једног рођендана, под слоганом „Ја сам године провео са тобом“.

Нашу традиционалну прославу рођендана почели смо интонирањем химне Црвене звезде, након чега је одата почаст преминулим спортистима и радницима Црвене звезде који су у протеклих годину дана преминули.

У години за нама спортисти Црвене звезде су бележили сјајне резултате. И поред бројних проблема, нови пехари и нове медаље су се нашле у трофејним витринама наших клубова. Клубови СД Црвена звезда су у 2023. години освојили 45 екипних трофеја, 25 пехара у сениорској конкуренцији и 20 титула у млађим категоријама. Наши спортисти су освајали медаље на најзначајнијим светским и европским такмичењима.

Спортско друштво Црвена звезда покренуло је пројекте као што су „Звездин форум“, „Ја сам звездаш, ћирилицом пишем“, „Звездин понедељак“, „Најбољи млади спортисти месеца“, „Тренери Црвене звезде за европску димензију у спорту и међународну мобилност“…

Присутне званице поздравио је Звездан Терзић, председник Управног одбора СД Црвена звезда.

– Поштовани пријатељи, драги Звездаши, дозволите ми пре свега да свима нама честитам 79. рођендан наше Црвене звезде, највећег и најтрофејнијег спортског друштва на овим просторима. Када су на данашњи дан те 1945. године оснивали клуб вероватно људи нису ни слутили до каквих ће се висина уздигнути та њихова Црвена звезда. Вероватно нису ни слутили да је то почетак једне славне историје, која траје већ 79 година, и која ће надамо се, трајати вечно. Црвена звезда је постала више од клуба. Емоција и љубав, снага и моћ, резултати и успеси која су се кроз историју стварали око нашег клуба довело је до размера да је Црвена звезда постала један од најважнијих симбола наше државе и нашег народа. Зато сви ми данас који смо у овој сали морамо бити свесни привилегије, али и обавезе коју нам доноси овај грб који носимо и неизмерно волимо. Црвена звезда је лепа, али тешка. Морамо бити свесни да ми представљамо Црвену звезду и на терену и ван њега. Да у свему морамо бити пример најбољих и најчаснијих. Да од нашег рада и труда, наших резултата и успеха, зависе емоције и расположење милиона људи који воле Црвену звезду. Морамо бити свесни да армија наших навијача од нас очекују увек само најбоље. Јер ми смо Црвена звезда. Свим спортистима Црвене звезде желим да честитам фантастичне резултате које сте остварили у претходној години. Али желим и да вас подсетим да носимо грб највећег клуба и да имамо обавезу да из дана у дан будемо још бољи и успешнији. Још једном свим навијачима нашег клуба честитам 79. рођендан, и желим нам у наредном периоду још више успеха, среће и радости. Живели и срећно – рекао је Звездан Терзић.

Уваженим гостима обартио и Стојан Вујко, председник Скуштине СД Црвена звезда.

– Даме и господо, уважене званице, поштовани пријатељи, драги Звездаши, част ми је и задовољство да вас у овом празничном дану поздравим и да заједно прославимо све наше тренутке поноса, радости и среће на Звездин 79 рођендан. Готово већ осам деценија наша српска и светска Црвена звезда траје и победјује, проноси славу наше државе широм света и чини нас поносним. Било је и лепих и тешких година али је увек била част и неизмерна дика бити део црвено беле породице и навијати за њу. Бројне легенде, велики шампиони а изнад свега сјајне личности били су, и јесу део нашег Спортског друштва. Величанствене успехе прошле године са нашим клубовима али и са репрезентацијама остварили су наши Звездаши. Дозволите ми да честитам трофеје освојене непосредно пред наш 79. рођендан. Нашим кошаркашима који су четврти пут у низу тријумфовали у Купу Радивоја Кораћа као и храбрим рукометашицама на историјском успеху, освајању Купа Србије. За нама је година са пуно трофеја и медаља у којој су доминирали наши фудбалери, освајањем дупле круну и учешћем у Лиги шампиона. Кошаркаши су се окитили дуплом круном и већ годинама у континуитету учествују у Евро лиги. Звездине некадашње И садашње узданице донеле су нам пуно поноса и радости иу протеклој години и у дресу репрезентације. Џудисти Црвене звезде, не само да су неприкосновени владари Суперлиге Србије, већ годинама освајају медаље у Лиги шампиона, што им је већ две сезоне у низу донело прво место на ранг листи Европске џудо уније. У протеклој години Спортско друштво Црвена звезда добило је новог европског шампиона џудисту Немању Мајдова и вицешампионску Старог континента, џудисткињу Марицу Перишић. Славу Црвене звезде пронеле су и наше шахисткиње освајањем бронзане медаље на Европском купу као и наше ватерполисткиње, вицешампионке Челенџер купа. Црвена звезда је светски бренд и сасвим сигурно да нема пуно земаља у свету које могу да се похвале Спортски друштвом које чини 34 клуба од којих значајан део има потенцијал да се такмичи и игра у елитном друштву. Зато смо једнако поносни на све клубове који раде, тренирају, такмиче се и освајају национална првенства и купове како у сениорским тако и у млађим категоријама. У години јубилеја када ће наша Звезда напунити 80 година очекују нас Олимпијске игре на којима ће наши такмичари сасвим сигурно представљати Црвену звезду и Србију и уверени смо да ће нас обрадовати освајањем неке од медаља. Честитке свим лауреатима. Звездо, срећан 79. рођендан, буди јака, успешна и највећа. Као и до сада. Звезда је име шампиона и понос Србије. Живела Звезда, живела Србија – истакао је Стојан Вујко.

Спортско друштво Црвена звезда је наставило са пројектом „Ја сам звездаш ћирилицом пишем, за Звезду навијам, за Звезду дишем“ у оквиру којег је 26. јануара ове године, уочи школске славе Свети Сава, посетило Основну школу „Свети Сава“. Том приликом ученици ове београдске школе су прочитали најбоље песме и саставе о Црвеној звезди, који су награђени. Ученик IV1 ОШ Свети Сава Филип Зелчев прочитао је своју песму посвећену Црвеној звезди, а која се зове „Ја сам звездаш, ћирилицом пишем“.

Филип је своју песму посвећену Црвеној звезди у школи читао у дресу свога идола Александра Катаија, фудбалера и најбољег спортисту Црвене звезде у 2022. години који му је уручио свој потписан дрес, а специјалну капитенску заставицу нашем Филипу предао је Љубивоје Ршумовић, чувени дечији песник и аутор Звездине химне.

На обележевању 79-годишњице по 59. пут су изабрани најбољи спортисти и клубови СД Црвена звезда у протеклој години.

Кренуло се од најмлађих, па је за најбољег пионира награду примио картинг возач Давид Матлак од Драгана Поповића, члана УО СД Црвена звезда. За најбољу пионирку проглашена је тенисерка Душица Поповски, а награду је примила од Анђелке Вукмировић Радуловић, члана УО СД Црвена звезда. Најбољи пионирски клуб у протеклој години био је Фудбалски клуб Црвена звезда, а награду у име клуба примили су Вељко Журић и Ђорђе Вранић од Митра Мркеле, потпредседника Скупштине СД Црвена звезда.

Најбољи Звездини кадети Милан Стевановић и Милан Цветковић признање су примили од Ане Аврамовић, потпредседнице Скупштине СД Црвена звезда. За најбољу кадеткињу Црвене звезде проглашена је одбојкашица Симона Матеска, а награду је примила од Драгана Килибарде, председника УО Одбојкашког клуба Црвена звезда. Атлетски клуб Црвена звезда добио је награду за најбољи кадетски клуб. Награду је у име клуба примио Младне Гајић, генерални секретар клуба и тренер из руку Драшка Марковића, члана УО СД Црвена звезда.

Кошаркаш Никола Топић добио је признање за најбољег јуниора. Награду је примио од Небојше Човића, председника Кошаркашког клуба и потпредседника Скупштине СД Црвена звезда. Најбоља јуниорка Црвене звезде у протеклој години била је рвачица Маша Перовић која је добила признање од Светлане Петронијевић, члана УО СД Црвена звезда. Каратисти Црвене звезде добитници су награде за најбољи јуниорски клуб. У име клуба признање је примио Игор Гајић, званично најбољег светског и европског тренера, а предао је Марко Петровић, члан УО СД Црвена звезда.

За најбољег тренера младих проглашен је тренер веслача Црвене звезде Игор Лончар, награду је примио из руку Владана Ковачевића, члана УО СД Црвена звезда.

Фудбалер Коста Недељковић добитник је награде за најбољег млађег сениора. Награду је уручио Владимир Петровић Пижон, четврта Звездина звезда, најбољи спортиста Црвене звезде 1980. и 1981. године и добтиник награде за Животно дело. За најбољу млађу сениорку проглашена је каратисткиња Емилија Антанасијевић, а признање је примила од Виктора Јеленића, легендарног ватерполисте и председника Ватерполо клуба из најтрофејнијег периода.

Признање „Црвено-бело срце“ припало је Институту за трансфузију крви Србије. Признање у име Института је примила др Весна Мијуцић, в.д. директора од Светозара Мијаиловића, председника ФК Црвена звезда. Признaње за медијску личност године припала је социологу и психологу доц. др Ранку Рајовићу. Награду уместо Ранка Рајовића, примио је његов син Вук Рајовића од Љубивоја Ршумовића, прошлогодишњег лауреата.

Признање за пословног партнера године припала је компанији Телеком Србија. Награду у име компаније примио је Драшко Марковић, извршни директор за људске ресурсе, од Марка Петровића, члана УО СД Црвена звезда.

Спортско друштво Црвена звезда донело је одлуку да за 79. рођендан наше црвено-беле породице по први пут додели признање „Звездин драгоцени тренутак“. Ово признање се додељује за један од најлепших и најемотивнијих, спортски неочекиваних, момената у протеклој години. Премијерно признање припада Звездиним ватерполистима. Награду у име клуба примио је Душан марковић, капитен првог тима од Ђорђа Милиџана, директора маркетинга компаније „Максбет“, генералног спонзора СД Црвена звезда.

Специјално признање нашег Спортског друштва припало је Кошаркашком клубу женском који је у години за нама освојио дуплу круну у сениорској и још три трофеја у млађим категоријама. Признање у име Клуба примила је Невена Наумчев, капитен првог тима од Стојана Вујка, председника Скупштине СД Црвена звезда.

Специјално признање је припало и Женском ватерполо клубу који је освојио сребрну медаљу на ЛЕН Челенџер Купу. Награду је примила Драгана Ивковић, председница клуба и тренер првог тима од Дејана Стаматовића, потпредседника УО СД Црвена звезда.

Шаховски клуб Црвена звезда добитник је Специјалног признања СД Црвена звезда. Шахисткиње су у протеклој години освојиле прву титулу шампиона Србије у женској конкуренцији, као и бронзану медаљу на Европском клупском купу. У име Шаховског клуба признање је примила интермајстор Адела Великић, од Владана Микетића, потпредседника УО СД Црвена звезда.

Џудо клуб Црвена звезда је у протеклој години био најбоље рангирани клуб Европске џудо уније. Џудисти су освојили титулу шампиона Србије, као и бронзану медаљу у Лиги шампиона. У име клуба Специјално признање примио је Иван Бошњак, председник Скуптшине Џудо клуба од Александра Боричића, председника Савета СД Црвена звезда и председника ЦЕВ-а.

Специјално признање Спортског друштва добио је и наш Кошаркашки клуб. Црвено-бели кошаркаши освојили су дуплу круну, титулу шампиона Србије и Куп Радивоја Кораћа, а прошлој сезони остварили су и 17 победа у Евролиги, највише до сада. Признање у име клуба је добио Жељко Дрчелић, председник УО Кошаркашког клуба од Ивана Бошњака, потпредседника УО СД Црвена звезда.

Добитник Награде за животно дело је легендарни рукометаш Јовица Цветковић, а награду му је уручио Душан Савић, легендарни фудбалер Црвене звезде и прошлогодишњи лауреат. Награда за животно дело припала је и кошаркашици Софији Пекић, која из здравствених разлога није присуствовала свечаности, па ће јој награда бити уручена првом приликом.

Најбољи стручњак у нашем Спортском друштву у протеклој години је Александар Филиповић, тренер црвено-белих ватерполиста, освајача Купа Србије у сезони 2022/23. Признање је примио од Владана Милојевића, тренера наших фудбалера који је у избору СД Црвена звезда био проглашен за најбољег тренера у 2018. ггодини.

Након тога уследиле су награде најбољим сениорима у протеклој години. За најбољег спортисту Црвене звезде проглашен је џудиста Немања Мајдов. Награду је примио од Звездана Терзића, председника УО СД Црвена звезда.

Награду за најбољу спортисткињу добила је џудисткиња Марица Перишић, а признање је примила од Зорана Аврамовића, генералног секретара СД Црвена звезда.

У протеклој години за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда је проглашен наш Фудбалски клуб. У име клуба пехар је примио Звездан Терзић, генерални директор ФК Црвена звезда, а пехар је уручио Стојан Вујко, председник Скупштине СД Црвена звезда.

На крају прославе присутнима се још једном обратио Звездан Терзић, председник УО СД Црвена звезда.

– Желим да се у име Фудбалског клуба на овом престижном признању, уз напомену да смо имали много успешних резултата како у појединачним тако и у екипним конкуренцијама, да је ово признање могло равноправно да припадне и Кошаркашком клуб и Џудо клубу. Желим свима много више среће, много успеха у наредном периоду. Срећно – истакао је Терзић.

Уз звуке химне Спортског друштва Црвена звезда рођенданску торту исекли су лауреати, а уследило је и заједничко фотографисање свих награђених спортиста и клубова СД Црвена звезда.

Извор: СДЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама