Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Počinje košarkaška sezona, šta da očekujemo?

Autor: SaleVieDub

Glavno pitanje koje se nameće svake godine jeste: Šta navijači Crvene zvezde mogu da očekuju od košarkaša u aktuelnoj sezoni i koji su realni dometi tima?

Gledajući “duboki” roster od 16 igrača, koji je popunjen sjajnim i zvučnim imenima, čak i za protivnike sa kojima ćemo se sastati u Evroligi, rekli bismo da su očekivanja navijača u ovoj sezoni opravdano velika.

KK Crvena zvezda, na čelu sa predsednikom Čovićem, uspela je da zadrži sve glavne nosioce igre od prošle godine kada je osvojena ABA liga, ABA Kup i domaće prvenstvo. Perperoglu, Beron, Davidovac, Čović, Dobrić, Faje, Lazić, Odžo i Simanić su potpisali nove ugovore ili su imali važeće i za ovu sezonu. Od “starosedeoca” tu je još i Nemanja Nenadić, dok je Nikola Jovanović vraćen sa pozajmice iz italijanskog Trenta u kojem je proveo celu prošlu sezonu.

Ovoj postojećoj grupi igrača priključena su velika pojačanja u vidu prekaljenih evroligaških igrača kao što su Džejms Gist (Panatinaikos, 207 cm, 32 god) i Derik Braun (Efes, 203 cm, 32 god), a povratnici Čarls Dženkins (Himki, 191 cm, 30 god) I Ognjen Kuzmić (Real, 214 cm, 29 god), takođe su momci sa respektabilnim stažom u NBA i Evroligi. Kao poslednji “pazl” u slagalici trenera Tomića je stigao Lorenzo Braun, iskusni (196 cm, 29 god) plej sa iskustvom iz NBA lige (103 utakmice), američke razvojne lige i Kine.

Na mestu plejmejkera glavnu reč vodiće Lorenzo Braun, dok će njegova zamena biti Filip Čović. Po potrebi, na tu poziciju će moći da uskoči i Čarls Dženkins, koji je „kombo bek“ i može bez problema da igra na poziciji 1, a ako bude baš neophodno ili ukoliko trener Tomić bude hteo da na parketu ima visoku postavu, onda to mesto može povremeno da popunjava i Dejan Davidovac. Mislimo da Beron neće kao prošle sezone morati da igra na pleju, jer za tim nema potrebe. Evidentno je bilo da ga organizacija napada i prenos lopte dodatno umaraju i da to ostavlja posledice na ono što on najbolje radi, a to je šut i poenterski učinak.

Na poziciji broj dva gledaćemo Dženkinsa i Bilija Berona i povremeno/često Ognjena Dobrića i Branka Lazića. Pozicija niskog krila rezervisana je za Stratosa Perperoglua, a pored Dobića i Lazića, tu će svoje mesto nalaziti i Davidovac, koji je toliko polivalentan igrač da može da zatvara pozicije od 1 do 4. Na poziciji 4 starter će najverovatnije biti Derik Braun, a svoju minutažu imaće Boriša Simanić i Muhamed Faje. Iako će Džejms Gist primarno biti korišten na poziciji centra, moguće da će i on povremeno igrati na 4, a naročito kada se od povrede oporavi Ognjen Kuzmić i kada bude potpuno spreman. I konačno poziciju centra, pored već pomenutog Gista, zatvaraće Majkl Odžo i Kuzmić.

U rosteru Zvezde su još Nikola Jovanović i Nemanja Nenadić, ali prema viđenom u dosadašnjim pripremnim utakmicama, upitno je da li će i koliko dobiti šansu da se nametnu Tomiću.

Budući da od “starosedeoca” znamo šta možemo da očekujemo, u ovoj najavi sezone težište ćemo staviti na nove igrače i tome šta navijači Zvezde od njih mogu da očekuju.

Nakon odlaska iz kluba Stefana Jovića, Zvezda naredne dve sezone nije imala visokog plejmejkera i to je stvaralo dosta problema prilikom branjenja protivničkog pik and rola, naročito ako su plejevi protivničkih ekipa bili viši i fizički snažniji. Ove godine to bi trebalo da se promeni jer Lorenzo Braun, sa svojih 196 cm, je sušta suprotnost Ročestiju, Čoviću ili Reglendu. Prema viđenom do sada, reč je o veoma brzom igraču koji ima odličan ulaz pod koš i voli da asistira, a upravo to je i potrebno Zvezdi jer “košgetera” u našem timu ima dovoljno. Reklo bi se da ima određenih slabosti prilikom šuta, ali, kao što rekosmo, njegov primarni zadatak treba da bude organizacija, asistencije i igra u odbrani.

Ljubimac svih navijača Crvene zvezde, Čarls Dženkins, po treći put se vratio kući i ta vest je izazvala ogromno oduševljenje kod svih zvezdaša. Srčani i borbeni Čarli će mnogo značiti na terenu, pre svega zbog sjajne igre u odbrani, ali i zbog sposobnosti da na sebe preuzme odgovornost kada je najteže i da serijama koševa prelomi utakmicu. Veiliki plus kod Dženkinsa je činjenica da se on u Beogradu oseća bukvalno kao kod svoje kuće i da mu uopšte nije potreban period prilagođavanja na novu sredinu, klub ili navijače.

Isto kao i Dženkins, Džejms Gist neće imati nikakvih problema oko prilagođavanja, budući da je već živeo u Beogradu u vremenu kada je nastupao za komšije. Činjenica da navijači Zvezde na nekim forumima košarkaše njegovog tipa, dakle snažne, visoke, skočne i sjajne u odbrani, zovu “Gistoliki”, dovoljno govori o tome o kakvom je igraču reč. Neverovatno iskusan evroligaški igrač sa preko 220 utakmica u nogama u najelitnijem evropskom takmičenju, biće bukvalno kamen temeljac odbrane našeg tima, dok će u napadu konstantno ubacivati nekih 10-tak poena. Sigurni smo da će njegova atraktivna zakucavanja oduševljavati naše navijače. Inače, interesantno da je Gist rođen u Turskoj u američkoj vojnoj bazi “Incirlik” i da je bio prvo američko dete koje se ikada rodilo u toj bazi.

Derik Braun je čovek sa preko 170 utakmica u NBA ligi i oko 100 u Evroligi. Briljirao je u Lokomotivi iz Kubanja 2014. godine, ali i u dresu Efesa 2017. god, sve do povrede kolena. Prošlu godinu je proveo u Efesu, ali, iako je bio zdrav, nije igrao jer se nije uklopao u viziju trenera Atamana. Braun je došao u Zvezdu željan košarke na najvišem nivou i da praktično obnovi svoju sjajnu karijeru. Reč je o levorukom igraču sa sjajnim šutem, ali i o momku koji i te kako dobro zna da igra odbranu, gde se često ne oslanja samo na fiziku, nego ume da odigra veoma inteligentno i da se dobro postavi. On i Gist bi trebali da budu nočna mora u reketu za svakog protivničkog igrača. Izuzetno kvalitetan igrač od kojeg možemo da očekujemo mnogo.

Ognjen Kuzmić, dobročudni div iz Doboja i ljubimac zvezdaša, nakon propale sezone u Realu, usled teške povrede kolena, vratio se u Zvezdu da ponovo igra košarku na najvišem nivou. Međutim, nesrećan splet okolnosti i teška saobraćajna nesreća, sredinom jula, dovele su u pitanje datum njegovog povratka na teren. Na svu sreću, iako je bio u indukovanoj komi nekoliko dana, uspeo je da se izbori u najvažnijoj životnoj bici i njegov oporavak je tekao, i teče, neverovatno brzo. Ognjen je izgubio dosta mase, ali je počeo sa laganim individualnim treninzima i njegovo priključenje ekipi se očekuje tokom oktobra, a mogući povratak na parkete oko Nove godine. Od njega znamo svi šta možemo da očekujemo, a to je, pre svega, sjajna igra u odbrani, dobro pozicioniranje u reketu protivnika i neki lagani poeni.

Sve u svemu, kada se pogleda roster Crvene zvezde i kada su sumiraju utisci sa prijateljskih utakmica koje su odigrane do sada, rekli bismo da je ovo možda najkvalitetniji sastav u istoriji Zvezde, ali sasvim sigurno u poslednjih 25+ godina. Shodno tome i očekivanja navijača su velika. Titula u ABA ligi će svakako biti imperativ i tu će Zvezda ući kao veliki favorit u takmičenje, iako će ove godine i konkurencija biti, čini se, jača nego u poslednjih par sezona. Sasvim razumljivo Crvena zvezda će napasti i ostala tri trofeja kao najveći favorit (ABA Kup, Kup i prvenstvo Srbije).

Što se tiče Evrolige, mišljenja smo da TOP 8 nije nemoguća misija, čak šta više, mislimo da su šanse da se naš klub plasira u plej-of veoma solidne. Ove godine će u Evroligi po prvi put nastupiti 18 timova koji će odigrati 34 utakmice i sezona će biti veoma dugačka. Crvena zvezda je svakako spremna da odgovori tom izazovu i to je ujedno i najveći razlog ovako “dubokog” rostera. Ovu tezu, mada je još rano, ali donekle potvrđuju i dve pobede u dva dana na pripremnim utakmicama u Grčkoj, kada smo, nakon preokreta, pobedili Peristeri i Olimpijakos u nekoj vrsti simulacije za ono što nas očekuje u Evroligi.

Takođe, suparnicima će biti poprilično teško da odrade skauting Zvezde jer smo veoma atipična ekipa koja može odgovoriti protivnicima i na “smal bal” košarku, ali i na visoke petorke. Takođe, u rosteru Zvezde je veoma mnogo napadački potetnih igrača koji mogu da protivniku ubace 20+ poena.

U svakom slučaju, očekuje nas izuzetno zanimnjiva sezona sa mogućih 90+ utakmica u kojoj ćemo uživati, a naš zadatak je da ovim momcima pružimo maksimalnu podršku u Pioniru, gde će biti igrane domaće utakmice, te u Areni, gde će biti odigrano 17 mečeva u okviru Evrolige. Prodaja sezonskih karata ja bila fantastična, tako da nema sumnje da će obe dvorane ugostiti veliki broj naših navijača.

Momci, srećno!!!

Roster Crvene zvezde:
0. Ognjen Kuzmić (Srbija), 214 cm, 116 kg, rođen 16. maja 1990, pozicija 5
1. Derik Braun (SAD), 203 cm, 106 kg, rođen 8. septembra 1987, pozicija 4
3. Filip Čović (Srbija), 180 cm, 75 kg, rođen 5. juna 1989, pozicija 1
4. Lorenzo Braun (SAD), 196 cm, 86 kg, rođen 26. avgusta 1990, pozicija 1
5. Stratos Perperoglu (Grčka) 203 cm, 104 kg, rođen 7. avgusta 1984, pozicija 3
7. Dejan Davidovac (Srbija), 203 cm, 95 kg, rođen 17. januara 1995, pozicije 3 i 4
9. Nemanja Nenadić (Srbija), 197 cm, 88 kg, rođen 2. januara 1994, pozicija 1 i 2
10. (K) Branko Lazić (Srbija), 195 cm, 91 kg, rođen 12. januara 1989, pozicije 2 i 3
11. Mohamed Faje, (Senegal), 208 cm, 98 kg, rođen 14. septembra 1985, pozicija 4
12. Bili Beron (SAD), 188 cm, 88 kg, rođen 11. decembra 1990, pozicija 2
13. Ognjen Dobrić (Srbija), 200 cm, 93 kg, rođen 27. oktobra 1994, pozicije 2 i 3
15. Džejms Gist (SAD), 207 cm, 107 kg, rođen 26. oktobra 1986, pozicije 4 i 5
22. Čarls Dženkins (SAD/Srbija), 191 cm, 100 kg, rođen 28. februara 1989, pozicija 2
28. Boriša Simanić (Srbija), 209 cm, 95 kg, rođen 20. marta 1998, pozicija 4
32. Nikola Jovanović (Srbija), 211 cm, 113 kg, rođen 6. januara 1994, pozicija 5
50. Majkl Odžo (Nigerija), 216 cm, 138 kg, rođen 5. januara 1993, pozicija 5

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama