Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Почиње кошаркашка сезона, шта да очекујемо?

Аутор: SaleVieDub

Главно питање које се намеће сваке године јесте: Шта навијачи Црвене звезде могу да очекују од кошаркаша у актуелној сезони и који су реални домети тима?

Гледајући “дубоки” ростер од 16 играча, који је попуњен сјајним и звучним именима, чак и за противнике са којима ћемо се састати у Евролиги, рекли бисмо да су очекивања навијача у овој сезони оправдано велика.

КК Црвена звезда, на челу са председником Човићем, успела је да задржи све главне носиоце игре од прошле године када је освојена АБА лига, АБА Куп и домаће првенство. Перпероглу, Берон, Давидовац, Човић, Добрић, Фаје, Лазић, Оџо и Симанић су потписали нове уговоре или су имали важеће и за ову сезону. Од “староседеоца” ту је још и Немања Ненадић, док је Никола Јовановић враћен са позајмице из италијанског Трента у којем је провео целу прошлу сезону.

Овој постојећој групи играча прикључена су велика појачања у виду прекаљених евролигашких играча као што су Џејмс Гист (Панатинаикос, 207 цм, 32 год) и Дерик Браун (Ефес, 203 цм, 32 год), а повратници Чарлс Џенкинс (Химки, 191 цм, 30 год) И Огњен Кузмић (Реал, 214 цм, 29 год), такође су момци са респектабилним стажом у НБА и Евролиги. Као последњи “пазл” у слагалици тренера Томића је стигао Лорензо Браун, искусни (196 цм, 29 год) плеј са искуством из НБА лиге (103 утакмице), америчке развојне лиге и Кине.

На месту плејмејкера главну реч водиће Лорензо Браун, док ће његова замена бити Филип Човић. По потреби, на ту позицију ће моћи да ускочи и Чарлс Џенкинс, који је „комбо бек“ и може без проблема да игра на позицији 1, а ако буде баш неопходно или уколико тренер Томић буде хтео да на паркету има високу поставу, онда то место може повремено да попуњава и Дејан Давидовац. Мислимо да Берон неће као прошле сезоне морати да игра на плеју, јер за тим нема потребе. Евидентно је било да га организација напада и пренос лопте додатно умарају и да то оставља последице на оно што он најбоље ради, а то је шут и поентерски учинак.

На позицији број два гледаћемо Џенкинса и Билија Берона и повремено/често Огњена Добрића и Бранка Лазића. Позиција ниског крила резервисана је за Стратоса Перпероглуа, а поред Добића и Лазића, ту ће своје место налазити и Давидовац, који је толико поливалентан играч да може да затвара позиције од 1 до 4. На позицији 4 стартер ће највероватније бити Дерик Браун, а своју минутажу имаће Бориша Симанић и Мухамед Фаје. Иако ће Џејмс Гист примарно бити кориштен на позицији центра, могуће да ће и он повремено играти на 4, а нарочито када се од повреде опорави Огњен Кузмић и када буде потпуно спреман. И коначно позицију центра, поред већ поменутог Гиста, затвараће Мајкл Оџо и Кузмић.

У ростеру Звезде су још Никола Јовановић и Немања Ненадић, али према виђеном у досадашњим припремним утакмицама, упитно је да ли ће и колико добити шансу да се наметну Томићу.

Будући да од “староседеоца” знамо шта можемо да очекујемо, у овој најави сезоне тежиште ћемо ставити на нове играче и томе шта навијачи Звезде од њих могу да очекују.

Након одласка из клуба Стефана Јовића, Звезда наредне две сезоне није имала високог плејмејкера и то је стварало доста проблема приликом брањења противничког пик анд рола, нарочито ако су плејеви противничких екипа били виши и физички снажнији. Ове године то би требало да се промени јер Лорензо Браун, са својих 196 цм, је сушта супротност Рочестију, Човићу или Регленду. Према виђеном до сада, реч је о веома брзом играчу који има одличан улаз под кош и воли да асистира, а управо то је и потребно Звезди јер “кошгетера” у нашем тиму има довољно. Рекло би се да има одређених слабости приликом шута, али, као што рекосмо, његов примарни задатак треба да буде организација, асистенције и игра у одбрани.

Љубимац свих навијача Црвене звезде, Чарлс Џенкинс, по трећи пут се вратио кући и та вест је изазвала огромно одушевљење код свих звездаша. Срчани и борбени Чарли ће много значити на терену, пре свега због сјајне игре у одбрани, али и због способности да на себе преузме одговорност када је најтеже и да серијама кошева преломи утакмицу. Веилики плус код Џенкинса је чињеница да се он у Београду осећа буквално као код своје куће и да му уопште није потребан период прилагођавања на нову средину, клуб или навијаче.

Исто као и Џенкинс, Џејмс Гист неће имати никаквих проблема око прилагођавања, будући да је већ живео у Београду у времену када је наступао за комшије. Чињеница да навијачи Звезде на неким форумима кошаркаше његовог типа, дакле снажне, високе, скочне и сјајне у одбрани, зову “Гистолики”, довољно говори о томе о каквом је играчу реч. Невероватно искусан евролигашки играч са преко 220 утакмица у ногама у најелитнијем европском такмичењу, биће буквално камен темељац одбране нашег тима, док ће у нападу константно убацивати неких 10-так поена. Сигурни смо да ће његова атрактивна закуцавања одушевљавати наше навијаче. Иначе, интересантно да је Гист рођен у Турској у америчкој војној бази “Инцирлик” и да је био прво америчко дете које се икада родило у тој бази.

Дерик Браун је човек са преко 170 утакмица у НБА лиги и око 100 у Евролиги. Бриљирао је у Локомотиви из Кубања 2014. године, али и у дресу Ефеса 2017. год, све до повреде колена. Прошлу годину је провео у Ефесу, али, иако је био здрав, није играо јер се није уклопао у визију тренера Атамана. Браун је дошао у Звезду жељан кошарке на највишем нивоу и да практично обнови своју сјајну каријеру. Реч је о леворуком играчу са сјајним шутем, али и о момку који и те како добро зна да игра одбрану, где се често не ослања само на физику, него уме да одигра веома интелигентно и да се добро постави. Он и Гист би требали да буду ночна мора у рекету за сваког противничког играча. Изузетно квалитетан играч од којег можемо да очекујемо много.

Огњен Кузмић, доброчудни див из Добоја и љубимац звездаша, након пропале сезоне у Реалу, услед тешке повреде колена, вратио се у Звезду да поново игра кошарку на највишем нивоу. Међутим, несрећан сплет околности и тешка саобраћајна несрећа, средином јула, довеле су у питање датум његовог повратка на терен. На сву срећу, иако је био у индукованој коми неколико дана, успео је да се избори у најважнијој животној бици и његов опоравак је текао, и тече, невероватно брзо. Огњен је изгубио доста масе, али је почео са лаганим индивидуалним тренинзима и његово прикључење екипи се очекује током октобра, а могући повратак на паркете око Нове године. Од њега знамо сви шта можемо да очекујемо, а то је, пре свега, сјајна игра у одбрани, добро позиционирање у рекету противника и неки лагани поени.

Све у свему, када се погледа ростер Црвене звезде и када су сумирају утисци са пријатељских утакмица које су одигране до сада, рекли бисмо да је ово можда најквалитетнији састав у историји Звезде, али сасвим сигурно у последњих 25+ година. Сходно томе и очекивања навијача су велика. Титула у АБА лиги ће свакако бити императив и ту ће Звезда ући као велики фаворит у такмичење, иако ће ове године и конкуренција бити, чини се, јача него у последњих пар сезона. Сасвим разумљиво Црвена звезда ће напасти и остала три трофеја као највећи фаворит (АБА Куп, Куп и првенство Србије).

Што се тиче Евролиге, мишљења смо да ТОП 8 није немогућа мисија, чак шта више, мислимо да су шансе да се наш клуб пласира у плеј-оф веома солидне. Ове године ће у Евролиги по први пут наступити 18 тимова који ће одиграти 34 утакмице и сезона ће бити веома дугачка. Црвена звезда је свакако спремна да одговори том изазову и то је уједно и највећи разлог овако “дубоког” ростера. Ову тезу, мада је још рано, али донекле потврђују и две победе у два дана на припремним утакмицама у Грчкој, када смо, након преокрета, победили Перистери и Олимпијакос у некој врсти симулације за оно што нас очекује у Евролиги.

Такође, супарницима ће бити поприлично тешко да одраде скаутинг Звезде јер смо веома атипична екипа која може одговорити противницима и на “смал бал” кошарку, али и на високе петорке. Такође, у ростеру Звезде је веома много нападачки потетних играча који могу да противнику убаце 20+ поена.

У сваком случају, очекује нас изузетно занимњива сезона са могућих 90+ утакмица у којој ћемо уживати, а наш задатак је да овим момцима пружимо максималну подршку у Пиониру, где ће бити игране домаће утакмице, те у Арени, где ће бити одиграно 17 мечева у оквиру Евролиге. Продаја сезонских карата ја била фантастична, тако да нема сумње да ће обе дворане угостити велики број наших навијача.

Момци, срећно!!!

Ростер Црвене звезде:
0. Огњен Кузмић (Србија), 214 цм, 116 кг, рођен 16. маја 1990, позиција 5
1. Дерик Браун (САД), 203 цм, 106 кг, рођен 8. септембра 1987, позиција 4
3. Филип Човић (Србија), 180 цм, 75 кг, рођен 5. јуна 1989, позиција 1
4. Лорензо Браун (САД), 196 цм, 86 кг, рођен 26. августа 1990, позиција 1
5. Стратос Перпероглу (Грчка) 203 цм, 104 кг, рођен 7. августа 1984, позиција 3
7. Дејан Давидовац (Србија), 203 цм, 95 кг, рођен 17. јануара 1995, позиције 3 и 4
9. Немања Ненадић (Србија), 197 цм, 88 кг, рођен 2. јануара 1994, позиција 1 и 2
10. (К) Бранко Лазић (Србија), 195 цм, 91 кг, рођен 12. јануара 1989, позиције 2 и 3
11. Мохамед Фаје, (Сенегал), 208 цм, 98 кг, рођен 14. септембра 1985, позиција 4
12. Били Берон (САД), 188 цм, 88 кг, рођен 11. децембра 1990, позиција 2
13. Огњен Добрић (Србија), 200 цм, 93 кг, рођен 27. октобра 1994, позиције 2 и 3
15. Џејмс Гист (САД), 207 цм, 107 кг, рођен 26. октобра 1986, позиције 4 и 5
22. Чарлс Џенкинс (САД/Србија), 191 цм, 100 кг, рођен 28. фебруара 1989, позиција 2
28. Бориша Симанић (Србија), 209 цм, 95 кг, рођен 20. марта 1998, позиција 4
32. Никола Јовановић (Србија), 211 цм, 113 кг, рођен 6. јануара 1994, позиција 5
50. Мајкл Оџо (Нигерија), 216 цм, 138 кг, рођен 5. јануара 1993, позиција 5

Скочи на траку са алаткама