Vaterpolo Intervjui SDCZ

Igor Milojević: Ozbiljan smo partner državi po pitanju uspeha i postignutih rezultata Zvezdinih vaterpolista

IZVOR: FK Crvena zvezda

Autor: CZBG, Radovanović D.

Žreb za grupnu fazu Lige šampiona, koji je VK Crvena zvezda odredio protivnike, održan je u Barseloni, protekle nedelje. Prvotimci Dejana Savića će u okviru grupne faze, učešćem u A grupi, 17. oktobra na bazenima SC Milan Gale Muškatirović ugostiti Pro Reko, aktuelnog vicešampiona Evrope. Zvezdini vaterpolisti su svoje poslednje učešće u ovom, najjačem evropskom takmičenju, sezone 2012./2013., krunisali podizanjem pehara šampiona Evrope. Utiska da su ambicije kluba iznova na nivou osvajanja Lige šampiona, pitali smo člana rukovodstva VK Crvena zvezda, g. Igora Milojevića – mogu li Zvezdini vaterpolisti dopisati još jednu titulu?

Sa kojim ambicijama i ciljevima smatrate da klub ulazi u utakmice Lige šampiona? Koliko je klub na njih spreman?

“U vaterpolu je specifična situacija. Svi igrači koji su u prvom timu, faktički su bili u letnjem pripremnom periodu, kampovima, pa i u reprezentaciji. Svakako je reč o turnusima vezanim za rad. Njima je dobrodošlo da se malo odmore i već su krenuli u ozbiljne pripreme. Pripremamo se i očekujemo najbolje rezultate.”

Kada govorimo o činjenici da je klub nedavno bio prvak Evrope, smatrate li a klub može a ponovi te rezultate i šta je za njih neophodno?

“Tačnije, klub je pre 5 sezona bio prvak Evrope, a taj period u sportu je ozbiljan. Nismo se mi, doduše, nikad opterećivali tim rezultatom, time što smo postali prvaci Evrope. On je zabeležen za istoriju i ostaje zabeležen za biografiju kluba. Crvena zvezda je uvek radila na tome da svom omladinskom pogonu da najbolje i da pruži svoj maksimum. Ove godine smo postali u generaciji ’99. i ’03. vicešampioni, a u ’01. šampioni, što su zapaženi rezultati, koji su nama najbitniji. Istina, ostaje nam žal što godinama unazad VK Crvena zvezda nije rešio dugotrajno pitanje svoje infrastrukture, ali je to neka tema koja nije samo u našem okviru, nego je jednostavno nešto što mora da se rešava u budućnosti.”

Izvor: CZBG, Radovanović Danica

Kakav je plan odigravanja utakmica? Hoće li se igrati na bazenima u Beogradu ili u Zrenjaninu?

“Ne, ne, ove godine smo to rešili. Prošle se igralo na bivšem 25. maju, a i ove godine ćemo sve tamo igrati, dakle na SC Milan Gale Muškatirović. Nekako, za nas je to najprilagodnije, kada je reč o velikim utakmicama, poput ovih u Ligi šampiona, jer ona zahteva određene resurse koji su nam nametrnuti od same LENe i koje moramo da ispoštujemo. Očekujemo jednu lepu predstavu, ipak vrhunski klubovi dolaze u Beograd, što će biti jedno veliko iskustvo za mlađe vaterpoliste i decu koja su u našoj školi. Za njih je to najbolji primer kako i u kom periodu treba da postanu vrhunski sportisti, tj. vaterpolisti.”

Mislite li da VK Crvena zvezda može da preuzme primat u predstojećim utakmicama i u nekoj bližoj budućnosti?

“Pre 8 godina smo započeli priču omladinske škole sa 18oro dece. Došli smo do toga da pogon i i osnov prvog tima bude upravo ta omladinska škola, škola vateprola Crvena zvezda. VK Crvena zvezda dugoročno u vaterpolu hoće da se oslanja na sopstvene resurse i sopstvene proizvode. To je, kako sam naveo, dugoročan proces. Normalno je da su nam ambicije da budemo u vrhu Evrope, u vrhu države. Sport je to. Priznaću, ambiciozno je sa naše strane imati takve želje, pogotovo u ovakvim uslovima u kojima smo, jer je jako teško. Tako je, jer u Srbiji imamo malo različitosti, drugačiji opseg klubova i odnosa lokalnih samoupava sa klubovima. Crvena zvezda je opredeljena da se bavi vrhunskim sportom, sa vrhunskim rezultatima. Ne ulazim u infrastrukturu i način rada drugih kliubova, ali sigurno nećemo dozvoliti da neko može da se upoređuje i stavlja u isti koš sa Zvezdom, kao što rade neki klubovi, koji se bave samo skupljanjem članarine i nekih svojih posebnih stvari, gde pokušavaju da nametnu nešto svoje vezano za finansianje od stranih država. Mi smo ipak ozbiljan partner državi, što se tiče rezultata i uspeha i uopšte predstavljanja same države u našem razvoju. Svaka priredba koja se održava u Beogradu, a kvaliteta je kao što je Liga šampiona, stvarno je najbolja i najjeftinija reklama za državu.”

Izvor: CZBG, Radovanović Danica

G. Jelenić takođe je isticao omladinsku školu kao jedan od osnova za razvoj vaterpola kod nas. Mislite li da ta škola, žargonski rečeno, može da proizvede pogon koji će moći, u smislu igrača, da zameni današnje asove i sada već neke proslavljenje reprezentativce?

“Svaka generaciija donosi neko novo iskustvo i novi pogled na trenažni proces, na  uspehe i što je najbitnije, dugoročno posmatrano, smena generacija se iz godine u godinu ne oseća tako drastično, sa padom kvaliteta i rezultata. Ipak, ozbiljan parametar i nešto za ozbiljno razmišljanje je to što je takmičenje u domaćoj ligi, koja je zapuštena ovih godina, tačnije od 2013. naovamo, u katastrofalnoj situaciji. Nadam se da će se to u budućnosti promeniti. Odnos Saveza prema domaćim takmičenjima se mora menjati, jer mislim da moramo da imamo vrhunsku domaću ligu, koja će da proizvodi nove domaće šamopione. Bez baze, bez jakih klubova, jakog takmićenja, dugoročno gledano, nećemo imati te rezultate na koju smo navikli srpsku javnost, a vezano za vaterpoliste.”

Izvor: CZBG, Radovanović Danica

Kako ocenjujete zatvaranje finansijske konstukcije danas i šta je u tom smislu potrebno da Zvezda stane na noge?

“Zatvaranje finansijske konstrukcije zahteva kompleksan odgovor. Dubokom naalizom smo došli do zaključka da Crvena zvezda mora da napravi svoj trenažni centar, koji bi doprinosio tome da Zvezda može samostalno da organizuje ozbiljna takmičenja i ozbiljne kampove, koji bi bili u međunardnoj saradnji, a koja bi dugoročno zatvorila tu neku priču Zvezde po pitanju finansiranja i samofinsitranja. Postoje projekti i ideje, rešenja čak. Ali, o tom potom, radi se puno, to je najbitnije. Daleko od toga da sedimo skrštenih ruku i čekamo da nešto padne sa neba, nikada to nismo radili. Sa druge strane, pokušavamo da budemo jako racionalni uopšte u vezi svih troskova, koji su vezani za VK Crvena zvezda. Striktno su racionalni, dakle i striktno se vodi računa da ih maksimalno svedemo na minimum. (smeh) Cilj je da se najviše pažnje posveti mlađim kategorijama i da se njima obezbede adevkatni uslovi, koje ove godine nismo imali kako treba – a opet smo napravili rezultate. Tako da, ulazimo u neki zaključak da dobra volja i malo više rada itekako donose boljitak, mogućnost da dođemo do tog rezutlata u vidu trenažnog kampa. On bi omogućio da se pakleno radi, da deca budu maksimalno posvećena ovom sportu, što će rezultirati razvojem vaterpola na srpskoj sceni.”

Da li ste i u kojoj meri Vi, na ličnom planu, zadovoljni postignutim rezultatima na domaćem nivou pre svega, a zatim i generalno posmatrano?

“Uspesi su jedno. Lično nisam zadovoljan svim rezultatima VK –a, jer smatram da ime Crvene zvezde mora uvek da da više. Sa druge strane, govoreći sa funkcije u VK Crvena zvezda, klub daje maksimum. Da, propustili smo šansu prošle godine, da osvojimo makar jednu od titula. Nadam se, zato, da ćemo ove godine malo veći masksimum dati sobzirom da smo imali izuzetno kvalitetne igrace, koji su jako dobri momci, na prvom mestu izuzetno kvalitetni ljudi. Ali, nije nam ta fortuna poslužila, nije bilo energije unutar same Zvezde, koja je možda falila u datom momentu. Na greškama se uči. Izanalizirali smo celu situaciju, idemo dalje, nema kukanja. Jednostavno – samo moramo dati maksimum, kakav VK Crvena zvezda i zaslužuje.”

Više o ostalim učesnicima Lige šampiona, kao i o rasporedu odigravanja ustakmica, možete pročitati na

Zvezda dobila rivale u Ligi šampiona, Pro Reko stiže u Beograd

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama