Ватерполо Интервјуи СДЦЗ

Игор Милојевић: Озбиљан смо партнер држави по питању успеха и постигнутих резултата Звездиних ватерполиста

IZVOR: FK Crvena zvezda

Аутор: ЦЗБГ, Радовановић Д.

Жреб за групну фазу Лиге шампиона, који је ВК Црвена звезда одредио противнике, одржан је у Барселони, протекле недеље. Првотимци Дејана Савића ће у оквиру групне фазе, учешћем у А групи, 17. октобра на базенима СЦ Милан Гале Мушкатировић угостити Про Реко, актуелног вицешампиона Европе. Звездини ватерполисти су своје последње учешће у овом, најјачем европском такмичењу, сезоне 2012./2013., крунисали подизањем пехара шампиона Европе. Утиска да су амбиције клуба изнова на нивоу освајања Лиге шампиона, питали смо члана руководства ВК Црвена звезда, г. Игора Милојевића – могу ли Звездини ватерполисти дописати још једну титулу?

Са којим амбицијама и циљевима сматрате да клуб улази у утакмице Лиге шампиона? Колико је клуб на њих спреман?

“У ватерполу је специфична ситуација. Сви играчи који су у првом тиму, фактички су били у летњем припремном периоду, камповима, па и у репрезентацији. Свакако је реч о турнусима везаним за рад. Њима је добродошло да се мало одморе и већ су кренули у озбиљне припреме. Припремамо се и очекујемо најбоље резултате.”

Када говоримо о чињеници да је клуб недавно био првак Европе, сматрате ли а клуб може а понови те резултате и шта је за њих неопходно?

“Тачније, клуб је пре 5 сезона био првак Европе, а тај период у спорту је озбиљан. Нисмо се ми, додуше, никад оптерећивали тим резултатом, тиме што смо постали прваци Европе. Он је забележен за историју и остаје забележен за биографију клуба. Црвена звезда је увек радила на томе да свом омладинском погону да најбоље и да пружи свој максимум. Ове године смо постали у генерацији ’99. и ’03. вицешампиони, а у ’01. шампиони, што су запажени резултати, који су нама најбитнији. Истина, остаје нам жал што годинама уназад ВК Црвена звезда није решио дуготрајно питање своје инфраструктуре, али је то нека тема која није само у нашем оквиру, него је једноставно нешто што мора да се решава у будућности.”

Извор: ЦЗБГ, Радовановић Даница

Какав је план одигравања утакмица? Хоће ли се играти на базенима у Београду или у Зрењанину?

“Не, не, ове године смо то решили. Прошле се играло на бившем 25. мају, а и ове године ћемо све тамо играти, дакле на СЦ Милан Гале Мушкатировић. Некако, за нас је то најприлагодније, када је реч о великим утакмицама, попут ових у Лиги шампиона, јер она захтева одређене ресурсе који су нам наметрнути од саме ЛЕНе и које морамо да испоштујемо. Очекујемо једну лепу представу, ипак врхунски клубови долазе у Београд, што ће бити једно велико искуство за млађе ватерполисте и децу која су у нашој школи. За њих је то најбољи пример како и у ком периоду треба да постану врхунски спортисти, тј. ватерполисти.”

Мислите ли да ВК Црвена звезда може да преузме примат у предстојећим утакмицама и у некој ближој будућности?

“Пре 8 година смо започели причу омладинске школе са 18оро деце. Дошли смо до тога да погон и и основ првог тима буде управо та омладинска школа, школа ватепрола Црвена звезда. ВК Црвена звезда дугорочно у ватерполу хоће да се ослања на сопствене ресурсе и сопствене производе. То је, како сам навео, дугорочан процес. Нормално је да су нам амбиције да будемо у врху Европе, у врху државе. Спорт је то. Признаћу, амбициозно је са наше стране имати такве жеље, поготово у оваквим условима у којима смо, јер је јако тешко. Тако је, јер у Србији имамо мало различитости, другачији опсег клубова и односа локалних самоупава са клубовима. Црвена звезда је опредељена да се бави врхунским спортом, са врхунским резултатима. Не улазим у инфраструктуру и начин рада других клиубова, али сигурно нећемо дозволити да неко може да се упоређује и ставља у исти кош са Звездом, као што раде неки клубови, који се баве само скупљањем чланарине и неких својих посебних ствари, где покушавају да наметну нешто своје везано за финансиање од страних држава. Ми смо ипак озбиљан партнер држави, што се тиче резултата и успеха и уопште представљања саме државе у нашем развоју. Свака приредба која се одржава у Београду, а квалитета је као што је Лига шампиона, стварно је најбоља и најјефтинија реклама за државу.”

Извор: ЦЗБГ, Радовановић Даница

Г. Јеленић такође је истицао омладинску школу као један од основа за развој ватерпола код нас. Мислите ли да та школа, жаргонски речено, може да произведе погон који ће моћи, у смислу играча, да замени данашње асове и сада већ неке прослављење репрезентативце?

“Свака генерациија доноси неко ново искуство и нови поглед на тренажни процес, на  успехе и што је најбитније, дугорочно посматрано, смена генерација се из године у годину не осећа тако драстично, са падом квалитета и резултата. Ипак, озбиљан параметар и нешто за озбиљно размишљање је то што је такмичење у домаћој лиги, која је запуштена ових година, тачније од 2013. наовамо, у катастрофалној ситуацији. Надам се да ће се то у будућности променити. Однос Савеза према домаћим такмичењима се мора мењати, јер мислим да морамо да имамо врхунску домаћу лигу, која ће да производи нове домаће шамопионе. Без базе, без јаких клубова, јаког такмићења, дугорочно гледано, нећемо имати те резултате на коју смо навикли српску јавност, а везано за ватерполисте.”

Извор: ЦЗБГ, Радовановић Даница

Како оцењујете затварање финансијске констукције данас и шта је у том смислу потребно да Звезда стане на ноге?

“Затварање финансијске конструкције захтева комплексан одговор. Дубоком наализом смо дошли до закључка да Црвена звезда мора да направи свој тренажни центар, који би доприносио томе да Звезда може самостално да организује озбиљна такмичења и озбиљне кампове, који би били у међунардној сарадњи, а која би дугорочно затворила ту неку причу Звезде по питању финансирања и самофинситрања. Постоје пројекти и идеје, решења чак. Али, о том потом, ради се пуно, то је најбитније. Далеко од тога да седимо скрштених руку и чекамо да нешто падне са неба, никада то нисмо радили. Са друге стране, покушавамо да будемо јако рационални уопште у вези свих троскова, који су везани за ВК Црвена звезда. Стриктно су рационални, дакле и стриктно се води рачуна да их максимално сведемо на минимум. (смех) Циљ је да се највише пажње посвети млађим категоријама и да се њима обезбеде адевкатни услови, које ове године нисмо имали како треба – а опет смо направили резултате. Тако да, улазимо у неки закључак да добра воља и мало више рада итекако доносе бољитак, могућност да дођемо до тог резутлата у виду тренажног кампа. Он би омогућио да се паклено ради, да деца буду максимално посвећена овом спорту, што ће резултирати развојем ватерпола на српској сцени.”

Да ли сте и у којој мери Ви, на личном плану, задовољни постигнутим резултатима на домаћем нивоу пре свега, а затим и генерално посматрано?

“Успеси су једно. Лично нисам задовољан свим резултатима ВК –а, јер сматрам да име Црвене звезде мора увек да да више. Са друге стране, говорећи са функције у ВК Црвена звезда, клуб даје максимум. Да, пропустили смо шансу прошле године, да освојимо макар једну од титула. Надам се, зато, да ћемо ове године мало већи масксимум дати собзиром да смо имали изузетно квалитетне играце, који су јако добри момци, на првом месту изузетно квалитетни људи. Али, није нам та фортуна послужила, није било енергије унутар саме Звезде, која је можда фалила у датом моменту. На грешкама се учи. Изанализирали смо целу ситуацију, идемо даље, нема кукања. Једноставно – само морамо дати максимум, какав ВК Црвена звезда и заслужује.”

Више о осталим учесницима Лиге шампиона, као и о распореду одигравања устакмица, можете прочитати на

Zvezda dobila rivale u Ligi šampiona, Pro Reko stiže u Beograd

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама