Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Moćna Zvezda

Autor: CZBG, Nikola S.  Foto: zvanični sajt ABA lige

U prvom “večitom derbiju” ove sezone naš tim je sa lakoćom nadigrao Partizan, nominalnog domaćina,  u Pioniru. Kroz čitav meč Zvezda je imala vođstvo od 5 i više poena, crno-beli se nisu ni u jednom trenutku spuštali ispod te razlike. Neverovatnim procentima šuta se jednostavno nije moglo odgovoriti. Jednostavno rečeno, kada jedna ekipa ima ovakve procente i ovakvu razliku u ofanzivnom skoku, ni mnogo bolje ekipe, defanzivno, od Partizana jednostavno ne bi imale šanse. Na kraju, kao šlag na tortu došla je i “stotka”. Krajnji rezultat i pobjeda od 16 razlike sve govori. Neverovatna je činjenica da Partizan nijednom na ovom meču nije vodio.

Od samog početka Zvezda je preuzela kormilo ovog meča i sa 4 trojke u prvom periodu počela lomiti rivala. Alimpijević je mešao akcije, Ročesti komandovao. Napadi su se većinom realizovali u prvim 6-10 sekundi. U stalnim kretnjama igrača našeg tima i brzim protokom lopte, crno-beli su gubili konce i redovno ostavljali jednog našeg igrača samog na perimetru.Trojke su pogađali Feldin, Ročesti i Dangubić. Par poena je došli i iz tranzicije, kontre 2 ili 3 na 1. Konačan rezultat prvog dela 21:26

Drugi deo igre počinje mini-serijom 5:0, gde Zvezdu više služi sreća, nego što se igra dobra odbrana, jer Marinković i Andrić ne pogađaju otvorene šuteve.  Zvezda u ovoj četvrtini pokazuje svoje iskustvo, te preko igrača koji imaju mnogo sezona u svojim rukama održava konstantnu prednost. Ročesti, Feldin, Bjelica i Antić polako lome “domaćina”. Partizan koristi jednu od retkih “žutih minuta” našeg tima i prilaze na 4 razlike, ali to je bilo sve što su mogli. Antić, pa Ročesti i Bjelica odvode Zvezdu na  ugodnih  11 razlike na poluvremenu. Rezultat 42:53.

Drugo poluvreme počinje trojkom čoveka koji je “nekada davno” igrao ovu utakmicu u  drugačijim ulogama. Zvezda je pokušavala da skine Partizan sa trona, a Antić je nosio dres našeg tima. Crno-beli ne koriste par prilika da se uključe u meč, što Zvezda kažnjava, te vraća stvari na svoje mesto. U ovom periodu na scenu stupa Milko Bjelica, koji je svojom serijom poena, krajem treće i početkom četvrte četrvtine, bacio Partizan u bezdan i završio ovaj meč. Rezultat na kraju trećeg perioda 63:74.

Kako rekosmo, Bjelica je započeo seriju, a ruka je “gorela” u prvih pet minuta poslednjeg kvartala.Kako god je poslao loptu ka obruču, upadala je. Vezao je deset poena, a u rušenju crno-belih su mu se pridružili Antić i Ročesti. Nakon što je Zvezdina kaznena ekspedicija završila svoju misiju, naš tim je imao 16 poena prednosti. Do kraja se igralo u opuštenom ritmu, što je malo čudno za derbi, ali pobednik je već uveliko bio rešen. Ostao je još samo jedan “cilj”, da se ubaci sto poena večitom rivalu. 18 sekundi pre kraja Jovanović hvata ofanzivni skok, jedan od mnogih Zvezdinih na ovom meču, te ubacuje stoti poen. Konačan rezultat 84:100.

Razlozi pobede:

– Sjajan izbor šuta: Većinu šuteva van linije za 3 poena naši igrači su uzimali kada su bili sasvim otvoreni, što je rezultovali sa 14 pogođenih trojki. Nabacaćemo neke brojke, a vi shvatite zašto je ovo ogroman razlog u Zvezdinoj pobedi. Šut za 2: 19/32(59.4%), šut za 3 14/31(45.2%), sa linije slobodnih bacanja 20/24(83,3%).

– Razlika u skoku: Partizanova boljka, a Zvezdina velika prednost – ofanzivni skok. Zvezda je prosto demolirala crno-bele ofanzivnim skokom. Kada kažete da je Partizan imao 8,a Zvezda 11 skokova u napadu, ne deluje toliko, ali Zvezda je svaki taj ofanzivni skok kažnjavala poena, dok je Partizan retko koristio svoje.

Interesantan podatak- Partizan je u svakoj četvrtini postigao isti broj poena(21), što je zaista situacija koja se skoro nikada ne viđa.

Partizan – Crvena zvezda 84:100

/21:26, 21:27, 21:21, 21:26/

Partizan: Miler 16(11 asistencija), Gos 17, Šalić 4, Veličković 18, Aranitović 1, Marinković 7(1/6 za tri), Pecarski 6, Gavrilović 4, Andrić, Samjuels 11, Čakarević

Crvena zvezda: Ročesti 14, Bjelica 29, Jovanović 2, Lesort 11, Feldin 15, Apić, Dobrić, Antić 13, Lazić 2, Dangubić 12, Radičević 2

Скочи на траку са алаткама