Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Demonstracija sile

Autor: CZBG, Milan P. Foto: zvanični sajt ABA j.t.d lige

Lepši početak 2017. godine crveno-beli nisu mogli ni poželeti. U prepunoj hali ”Aleksandar Nikolić”, uz dobru atmosferu, pregršt lepih poteza i kvalitetnu igru, izabranici Dejana Radonjića potukli su do nogu goste iz Zadra rezultatom 113-65. Bitno je istaći da su se Zadrani pred ovaj meč suočili sa kadrovskim problemima. Naime, sa ekipom u Beograd nisu otputovali Lovro Mazalin, Jakov Vladović i Marko Jurica. U takvoj konstalaciji snaga bilo je jasno da su se Dalmatinci u večerašnjoj utakmici nadali jedino časnom porazu. Što se tiče gostujuće ekipe, vredan pomena je svakako učinak Ivana Marinkovića, koji je i ovoga puta bio blizu svoj ovosezonskog proseka. U redovima domaćina treba izdvojiti fenomenalnu partiju Luke Mitrovića, koji je utakmicu odigrao maltene bez greške, te Milka Bjelice, koji je zabeležio čak osam asistencija.

Već na startu meča bilo je jasno u kom pravcu će se stvari odvijati. Luka Mitrović je furiozno počeo utakmicu, uz maksimalan učinak iz igre. U prvoj četvrtini, u direktnom duelu, je potpuno porazio najboljeg igrača gostiju – Ivana Marinkovića. Njemu se u napadu pridružio i Ognjen Dobrić. Pogađali su šuteve košarkaši Crvene zvezde kao na treningu, pa je razlika iz minuta u minut vrtoglavo rasla. Nije mogla ekipa Zadra da odgovori na agresivnost Crvene zvezde u odbrani. Kada se na to nadoveže i odličan šut, jasno je zbog čega je rezultat nakon prvih 10 minuta iznosio 30-11.

U uvodnim minutima drugog dela igre Zadar je uhvatio kakav-takav ritam u napadu, gde se istakao Vranješ. Zvezda nije spuštala ritam. Nastavili su crveno-beli da terorišu odbranu domaćina rafalnom paljbom. Nakon poena Milka Bjelice za 43-19, pokušao je Neven Plantak tajmautom da makar malo zaustavi nalet domaćina, ali ni to nije pomoglo gostima. Trojkom Nemanje Dangubića, te poenima Luke Mitrovića, Zvezda je na poluvremenu povela sa rekordnih 40 razlike.

Tamo gde je stala na kraju prvog, Crvena zvezda je nastavila početkom drugog poluvremena. Priliku su dobili svi igrači. Sve je Crvenoj zvezdi polazilo za rukom. Nisu crveno-beli morali da budu ni blizu maksimalnog broja obrtaja. Jednostavno, odmornim igračima Zvezde uz ovakav šut teško da bilo ko u ABA ligi može da zapreti.

U poslednjoj deonici Zadar konačno uspeva da poveže nekoliko dobrih napada, uz dobre role Borisa Baraća i Ivana Marinkovića. Ova četvrtina za crveno-bele bila je puko odrađivanje posla. Sa skraćenom rotacijom, uz poznate finansijske probleme, Zadar nije večeras mogao da bude ništa više od neravnopravnog sparing partnera Crvenoj zvezdi. U nastavku sezonu crveno-bele očekuju obaveze u Evroligi, gde će u narednom kolu biti gosti Žalgirisa u Kaunasu.

Crvena zvezda – Zadar 113:65 (30:11, 37:16, 29:13, 17:25)

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама