Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Deon Thompson – predstavljanje

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Navijači košarkaškog kluba Crvena zvezda dobili su još jedan novogodišnji poklon. Posle istorijske pobede nad evropskim šampionom, naš klub je doveo i pojačanje, koje ce zasigurno u dobroj meri poboljšati i ovako dobru igru apsolutnog šampiona Jadrana.

Taj dugo čekani igrač je američki košarkaš Deon Thompson, momak rođen na Floridi prije 28. godina. Pohađao je Torrance srednju školu, a zatim prestižni koledž North Carolina. Pokušao je na draftu 2010. godine, gde nije izabran, pa započinje evropsku karijeru. Branio je boje nekoliko evropskih klubova, od kojih su najzvučniji, Bajern iz Minhena i Galatasaraj. Najbolja sezona u njegovoj karijeri je ona sa Albom iz Berlina, gdje je za 26,6 minuta po utakmici, biljezio 12 poena i 5,4 skoka uze procente veće od 50%.

Deon je prije svega veoma snažan košarkaš. Kombinacija jakih ruku i ramena, uz nisko težište i stabilne noge, mu daju veliku prednost u reketu u odnosu na protivnike.Zbog toga u finiširanju oko obruča, uglavnom ide na jako zakucavanje i to mu u većini slučajeva uspeva. Svedoci smo kako Milku Bjelici ove sezone veliki broj polaganja iscuri iz obruča. To je Deonu ne dešava, jer ide mnogo jače na obruč, bez imalo razmišljanja. Vrlo je dobar pik igrač, uglavnom ide u rol, ali sposoban je odigrati kvalitetan pop. To mu omogućuje solidan šut sa poludistance. Iz rola može da krene jako na obruč, ali sposoban je i dati ekstra pas. Dobro razumije igru i pronalazi slobodnog saigrača sa strane pomoći. Pošto je dobar atleta, sa dugim rukama, manjak visine za pozicije koje igra mu ne dolaze do izražaja. Thompson je visok svega 204 cm, i sa 109kg težine ima veoma dobru brzinu nogu uzevši u obzir mišićnu masu. Veoma je pokretljiv,tako da je nerijetko prvi u kontri i polukontri. Sposoban je da se kvalitetno otvori iz tranzcije i postigne lagane poene. Mnogo ga je tesko kvalitetno faulirati, da ne postigne koš, i veoma cesto završava 2+1. Slobodna bacanja šuta solidno za centra. 67%, dok je u svojoj najboljoj sezoni u Albi  šutirao čak 79,2%. Posjeduje solidan „niski post“, gdje moze završiti polu horogom ili šutem iz okreta. Ne carini mnogo loptu, brzo se oslobađa u situacijama kada ga udvajaju , i generalno tranzicija lopte ne trpi zbog njega.  Racionalan je u igri, ne troši puno lopti i sa te strane je tip igrača koje naš trener ceni. Generalno gledajući Thompson je kompletan napadač, posjeduje sve segmente napadačke igre i sigurno ce doći do izražaja u Zvezdinom tečnom napadu.

Defanzivno, Deon nije spektakularan, ali je pristojan košarkaš. Nema Kuzmićeve karakteristike ali je definitivno bolji od Bjelice i Mitrovića. Poseduje solidne lateralne kretnje, brz je za svoju visinu i moze ispratiti niske i brze igrace. Odlicno brani reket, kombinacija snage i atleticizma mu omogućuje da odbrani i teške igrače. Dobro gradi skok i taj segment Zvezdine igre ce unaprediti. Sa druge strane, nije aktivan na ofanzivnom skoku, ali mislim da će Radonjić korigovati taj negativni dio Thompsonove igre. Dobro brani sve vrste pika i ima dobre defanzivne kretnje uopšteno.

Ljudske osobine, koje su u našem sistemu veoma bitne, su još jedan kvalitet novajlije u našem dresu. Deon je dobar i vredan čovek, nema afera iza sebe, poštuje trenera i saigrače, vaspitan je i poslušan. Jedan je od onih igrača koje publika nosi, i sa te strane postoji šansa da u Zvezdinom dresu zaigra košarku života. Igrač je sistema i male su šanse da cemo sa njim pokvariti hemiju u svlačionici.

Generalno, Deon je kvalitetan evroligaški igrač. Momak koga ne bi mogli priuštiti na početku sezone, i koga je definitivno vredilo čekati. Zelimo mu mnogo sreće i trofeja u predstojećim sezonama, a nama mnogo atraktivnih zakucavanja i ovacija na račun, nadam se, našeg novog miljenika.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама