Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Crveno-beli lako do 12:0

Izvor: CZBG, Vasilije Z.

Ekipa Crvene zvezde lako je izašla na kraj protiv ABA ligaša iz Železnika. U 12. Kolu domaćini su slavili rezultatom 93:62.

guduric11111

FMP ni u jednom trenutku nije bio dostojan rival šampionu Jadrana. Od samog početka,  Zvezda je nametnula svoj tempo i već polovinom prve četvrtine došla do dvocifrene prednosti. Međutim tu nije stala i do kraja poluvremena zabilježila je u par navrata vodstvo i po 30 poena razlike. Nastavak je obilježilo rutinsko održavanje predosti i još jedna ubedljiva pobeda igrača trenera Dejana Radonjića.

dobric2222

U još jednoj rutinskoj utakmici vredno pomena je odlična partija Ognjena Dobrića. Momak koji se prošle sezone kalio upravo u ekipi FMP-a, odigrao je sjajnu i raznovrsnu partiju na obe strane terena. Pošto se našao u startnoj petorci, od samog početka je „povukao“, i stavio do znanja da će dobijenu šansu oberučke prihvatiti. Defanzivno veoma agresivan (možda i previše, što mu je donelo dve lične greške za 5 minuta igre) i koncentrisan, a ofanzivno raznovrstan, taj mirni i radni momak je pokazao o kakvom se potencijalu radi. Odlično razdvajanje odbrane posle uručenja i prolaz do samog kraja, pogodak za 3 posle finte dodavanja, pik sa Kuzmićem lob dodavanjem sa puno osećaja, ukršteni korak u polukontri, pas na stranu pomoći posle pika, odlična rotacija u odbrani, prisustvo na skoku… samo su neki od dobrih stvari koje je pokazao u večerašnjoj utakmici. Posle Simanića, koji je na pretprošloj utakmici iskoristio svoje minute, možemo reći da je i drugi igrač rotacije sa najmanjom minutažom dočekao svojih „5 minuta“. Nadamo se da će ova energija koju prikazuju naša dvojica mladih igrača, biti signal treneru da proširi rotaciju i u utakmicama Evrolige i tako rastereti nosioce u izuzetno teškom rasporedu koji sledi.

simanic1111

FMP – Mnogi Zvezdaši zovu ovaj klub našim razvojnim timom. Tako bi u teoriji i trebalo da bude, ali urednici ovog portala nisu više sigurni u to. Loša politika kluba, koja se očitava u gomilanju iskusnijih igrača na pozicijama koje su krucijalne za razvoj naših mladih nada, kao i problemi sa visokim igračima na poziciji 5, baca sumnju da struka ima jasnu viziju razvoja. Hemija koja je postojala prošle sezone vise nije prisutna, dovedeni su igrači koji ne prave razliku na ABA nivou a u budućnosti ne mogu da pomognu Crvenoj zvezdi, pa da je korisno da zbog njih trpi igra FMP-a. Samo veliki peh Aranitovića je sprečio da na pozicijama gde su naša dva najveća prospekta, nemamo guzvu i rotaciju čak 4 igrača koji su ispred njih. Ljubičic, koji je dobar ABA igrač, doveden je neplanski uzevši u obzir da ova sezona treba biti odskočna za Radanova, momka koji je u sistemu Dejana Radonjića, kao stvoren za poziciju 1 na duže staze. Kutlešić je, sa druge strane, sada potreban, ali ne bi bio da je sve uredu sa Aranitovićem. Aleksandar je prošle sezone pokazao da može biti ozbiljan dio rostera ekipe koja je bila odlična u ABA ligi, tako da je dovođenje Kutlešića na već postojećeg Žižica,koji je bio jedan od najboljih u prvom delu sezone, takođe nerazumljiv potez.

Što se tiče visokih pozicija, razumljivo je da imamo problem zbog deficita visokih igrača, ali Đorđe Kaplanović nije igrač koji može pomoći na ABA nivou. Nameće se pitanje, zašto su trošili poziciju „igrača koji treba da donese iskustvo“ na poziciju 1 u duploj meri, umesto da se proba dovesi iskusan igrač na poziciji 5 koji je preko potreban ovim mladim momcima da im pomogne u borbi sa težim ABA peticama? Ova polemika nema za cilj da omalovažimo trud ljudi koji vode razvojni tim, nego da se skrene pažnja na neke propuste koji mogu uticati na razvoj momaka koji bi u budućnosti trebali biti nosioci prvog tima.

Sa druge strane, svetla tačka ovog tima je Jonah Bolden. Mladi Australijanac pokazuje zavidan napredak, i samim tim od njega bi prvi tim mogao da ima koristi sledeće sezone. Možda je ovo pokazatelj kako Crvena Zvezda moze doći do jeftinih mladih igrača koji bi se prvo dokazali u FMPu a posle zauzeli svoje mjesto u jedinom srpskom Evroligašu.

CRVENA ZVEZDA – FMP 93:62 (25:16, 24:14, 25:16, 19:16)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (1.562);
Sudije: Vojinović, Juras, Šundić;

CRVENA ZVEZDA: Volters 10, Dangubić 12, Lazić 2, Simanić, Dobrić 11, Simonović 8, Dženkins 16, Gudurić 15, Jović, Kuzmić 8, Bjelica 11;
FMP:  Radanov 5, Čović 4, Davidovac 7, Apić 11, Lazarević 5, Bursać 7, Šešlija, Kutlešić 3, Žižić 5, Ljubičić 2, Kaplanović 5, Bolden 6.

Foto: aba-liga.com

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама