Кошарка Кошарка/Најава утакмица

11. kolo, Evroliga; Fenerbahče – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Još jedno putovanje u Istanbul, već treće ove sezone za crveno bele. Izabranici Dejana Radonjića imaju polovičan skor. Savladali su Galatasaraj, i izgubili od Efesa. Novi protivnik je Fenerbahče. Jedan od klubova sa najvećim navijačkim jezgrom u Turskoj.

Neko predstavljanje duže i nije potrebno. Sedam puta su bili prvaci države, u poslednjih par sezona jure svoju prvu evropsku krunu.

Evroligaška kampanja je otvorena na dobar način, sa 4 vezane pobede. Nakon toga usledio je pad od tri vezana poraza (Uniks, Baskonia i Makabi). Vratili su se na pravi, pobednički kolosek, pobedama protiv Efesa, Armanija i Reala. Zauzimaju treće mesto u Evroligi, sa koš razlikom -2, i skorom 7-3.

U domaćem prvenstvu su u utakmici pred Crvenu zvezdu izgubili od Tofaša. Tim porazom pali su na treće mesto, i imaju skor 7-2.

56-godišnjem srpskom strategu Želimiru Obradoviću, ovo je četvrta sezona na klupi turskog kluba. Najtrofejniji je trener u Evropi, ima 36 trofeja, od čega je njih 8 evropskog sjaja. Gaji prepoznatljiv stil igre, gde u napadu dosta toga počinje i završava se sa pikenrolom.

Fenerbahče u evropskim utakmicama igra sa kraćom rotacijom, od 8-9 igrača. Protiv Reala su igrali sa 7, zbog povreda Pere Antića i Bogdana Bogdanovića. Za Crvenu zvezdu, će bivši makedonski reprezentativac biti spreman. Startna petorka, kojom popularni Fener obično počinje utakmice je: Ali Muhamed – Džejms Naneli – Nikola Kalinić – Ekpe Judo – Jan Veseli.

Ali Muhamed

Američki bek sa turskim pasošem je u Evroligi jedna od prvih napadačkih opcija. Njegov šut iz igre je 41/91 (45%) na 10 evroligaških utakmica, od toga 24/58 za tri poena (41,4%). U pikenrolu dosta traži svoj šut, i ne razigrava često. Ima samo 2,8 asistencije po utakmici. Zbog visine od jedva 180cm u patikama, izuzetno je nezgodan za čuvanje. Ima nizak dribling i brze promene koje koristi dosta dobro.

Džejms Naneli

Još jedan američki bek u rosteru Fenera. Pokriva pozicije ’dva’ i ’tri’. Do pre nekog vremena je bio na izlaznim vratima. Ipak, povreda Bogdana Bogdanovića ga je vratila u ritam i donela mu neke dodatne minute, kao i više slobode. Utakmica protiv Reala ga je ostavila iznad vode. Napadački izuzetno potentan igrač, koji može da napada koš na različite načine. Protiv Reala je pokazao šta ume. Nažalost po navijače Fenerbahčea, već protiv Tofaša se vratio u svoju minus fazu u kojoj se nalazi od početka sezone. Napadački protagonizam nije veliki. Na 18 utakmica uputio je 92 šuta, pogodio je 48 (52,2%). Jednostavno, sa jedva 5 šuteva po utakmici, ne može da dođe do svoje igre.

Nikola Kalinić

Srpski reprezentativac je jedan od specijalista u ekipi. Zadužen za odbranu na poziciji ’3’ i ’4’, ipak nije mu strano da preuzme i bekove na perimetru. Šutira preko 50% iz igre (42/83), obično iz otvorenih pozicija, ili se spusti na niski post protiv slabijeg čuvara. Defanzivno predstavlja veliki bonus za Fener, iako je njegova nešto lošija odbrana mogla da košta Fenerbahče pobede protiv Reala, gde je ostavio Ljulja samog na poludistanci.

Ekpe Judo

U petorci sa Veselim, praktično se ne zna ko je ’4’, a ko ’5’. Zavisi od postavljene akcije. Obojica su centri koji igraju iznad obruča, samo je Judo nešto većih gabarita. U Evroligi provodi najviše minuta na terenu, i prvi je skakač ekipe. Ima 2,5 ofanzivnih skokova po utakmici. Pikenrol igra, i atraktivna zakucavanja su njegova igra. Često se odlučuje i na šuteve oko linije penala.

Jan Veseli

Češki reprezentativac je jedan od atletski najpotentnijih igrača Evrope. Defanzivno je izuzetno agresivan, pravi i najveći broj ličnih grešaka u ekipi. Sa linije penala je i dalje sporadičan. Upravo on je izveo najviše slobodnih bacanja u Evroligi za Fenerbahče. Ima 1,7 ofanzivan skok po utakmici.

Na klupi, Željko Obradović će moći da se osloni na 3 igrača. To su: Kostas Slukas, Luiđi Datome i Pero Antić.

Kostas Slukas

Grčki košarkaš je jedan od lidera ekipe. Najbolji je poenter i asistent u Evroligi, za Fenerbahče. Često igra u paru sa Muhamedom. Procenti šuta su mu na visokom nivou, gde za 3 poena u Evroligi šutira gotovo 55% (17/31). Igra sa velikom dozom samopouzdanja, iz tog samopouzdanja ponekad se i zaigra. Gubi gotovo 3 lopte po utakmici. Odlično čita protivničke odbrane na pikenrolu. Traži rupe i slobodne saigrače dosta uspešno. Sa linije penala gotovo je nepogrešiv.

Luiđi Datome

Italijanski krilni košarkaš se ove sezone nalazi u nešto slabijoj formi. Reč je o igraču, koji poseduje zaista veliki kvalitet. Dovoljna je samo jedna utakmica gde će mu se dosta toga otvoriti. Napadački je izuzetno raznovrstan, najčešće napada licem košu. Leđima igra isključivo u skraćenom korneru, gde traži njegov karakterističan stepback koji pogađa u visokom procentu.

Pero Antić

Bivši košarkaš Crvene zvezde izlazi iz povrede, i ovo će mu biti prva utakmica nakon pauze od 10-ak dana. Makedonac je treći visoki u rotaciji. Kada je u paru sa Veselim i Judom, često zbog načina igre otvara reket svojim centrima. Više je uzeo trojki (21/50), nego dvojki (8/20) ove sezone. Iz bloka kao što se može primetiti u velikom broju situacija traži širinu i poziciju za šut.

Roster od 12, vrlo verovatno će popunjavati: kapiten ekipe Malih Mahmutoglu, koji je jedan od čistih šutera, i isključivo traži šut za tri poena. Berk Ugurlu, mladi turski plejmejker. Bariš Hersek, turski krilni centar koji češće igra tursko prventsvo i pojačanje iz Efesa, Ahmed Duverioglu.

Fenerbahče, iako se nalazi u vrhu tabele, statistički u mnogim segmentima igre ne stoji sjajno. Uostalom, to je i odlika velikih ekipa, da kada igraju loše pobeđuju. Kao što je već napomenuto, sa koš razlikom -2 (772:774), nalaze se na visokom trećem mestu.

Plejmejkeri Fenera imaju veliku odgovornost u igri. U velikom procentu napada, lopta se nalazi u njihovim rukama. Igraju dosta strpljivo i tako grade svoj napad. Igraju na manji broj poseda nego Crvena zvezda – 84,2. Uzastopne dve blokade za beka sa loptom u ruci, gde jedan visoki traži dubinu, a drugi širinu. Centralni pikenrol. Pikenrol na strani, gde 3 igrača čiste svojim saigračima poziciju. Samo neki od postavki Željka Obradovića. Gde igrač sa loptom često bude npr i Luiđi Datome.

Na ofanzivnom skoku jedna su od slabijih ekipa, iako su na unutrašnjim pozicijama dosta atletski jaki. Gori od njih u tom segmentu igre je samo Bamberg. Ukupno su na 9,4 ofanzivna po utakmici, a na domaćem terenu su na samo 7,4 skoka. Dolaze samo do 25% svojih promašaja. Na domaćem terenu protivnicima dozvoljavaju 11,8 ofanzivnih skokova po utakmici.

Na domaćem terenu izuzetno dobro brane liniju za 3 poena. Ostavljaju protivnike na 28,6% šuta, i po tome su najbolji u Evroligi. Real im je u prošlom kolu dao najviše trojki, samo 8. Sa druge strane, jedna su od lošijih odbrana, kada je u pitanju šut za 2 poena. Dopuštaju 54% šuta. Odbrana je koncipirana tako, da ne dozvoljava ulazni pas, pre svega jer Veseli nije neko ko može da brani petice leđima košu.

Utakmica protiv Fenera igra se u četvrtak, sa početkom u 18:45. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

*Slike su preuzete sa sajta Euroleague.net

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама