Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Najava utakmica CZBG

Zvezda u Vilerbanu – potencijalni gubici veći od mogućih dobitaka

Možda smo tek zakoračili u drugi krug ligaškog dela sezone Evrolige, ali januar bi mogao da bude mesec raspleta za domete Crvene zvezde u Evroligi i njenu poziciju posle 34 odigranih kola.

Drugi put uzastopce nedelja takmičenja u Evroligi donosi dupli program. U prošloj takmičarskoj sedmici crveno-beli su tražili 2/2 i našli ih protiv jakih rivala, a u nadolazećim danima će se nadati sličnom. Ovog puta će biti drugačije jer su oba duela daleko od Beograda, a da nebo nad Zvezdom izgleda još oblačnije, doprinose i problemi sa povredama.

Četiri meseca pre kraja ”regularnog” dela sezone, Zvezda je na skoru 8-11. Prošle godine na istom uzorku, ekipa je bila na pozitivnom skoru 10-9, ali je do kraja januara nanizala tri poraza, na šta se nadovezao i košmarni februar, kada je izgubljen korak za pozicijama koje vode u dalju fazu. Veličine “tada” i “sada” su uvek različite, ali u slučaju Zvezde postoje sličnosti. Dopusti li se isto što i prošle godine u okolnostima prolaznog rasporeda, to će biti pogubno po takmičarske ambicije.

Za ekipu koja je prošle nedelje tek prvi put uspela da veže dve pobede u Evroligi i koja je tek skoro ostvarila prve pobede na gostovanjima u takmičenju, od kojih je jedna u Beogradu protiv ratom razorenog Makabija, možda zvuči preambiciozno reći da Zvezda u Vilerbanu nema šta da dobije, već samo samo da izgubi. Međutim, mnogo je razloga da se tako nešto tvrdi uprkos svom pritisku koji takve reči stvaraju .

Prvo psihološki, crveno-beli su protiv Fenerbahčea i u večitom derbiju ostvarili velike pobede na kojima žele da u nastavku grade bolji rezultat. Meč protiv Asvela donosi Zvezdi oreol favorita na gostovanju možda prvi put u sezoni što stvara dodatni pritisak, usled želje da se niz nastavi i straha da se ne baci blato na ono što je izdejstvovano.

Drugo rezultatski, Zvezda neće želeti da se iz Astrobal Arene vrati stigmatizovana kao tek drugi tim koji je svoj ponos ostavio tamo. Neke ekipe koje bi mogle biti ključni rivali Zvezde u borbi za prve deset pozicije, već su trijumfalno projurile kroz Lion i odradile ono što se očekuje. Saplitanje na tom mestu bi moglo da bude kobno.

I za kraj treće ali ne manje važno – fizički. Utakmici u Ljubljani je pokazala Zvezdinu iznemoglost, na šta se nadovezala povreda zgloba Miloša Teodosića. Biće zanimljivo videti koliko se ekipa Janisa Sferopulosa uspela energetski dopuniti. Pobeda bi sigurno bila doza potrebnog penicilina.

Bez preuveličavanja, utakmica u Francuskoj bi za Zvezdu morala da bude “must win”. Šta ako se uspe u tome? Stiče se duševni mir i ništa drugo. Gubitak? Izgubila bi i ono malo osnova koje su energično građene prošle sedmice. Pobeda protiv Asvela jeste, i mora biti, više nego neophodna inače će klasifikacioni plafon ostati nisko u poređenju sa konkurentskim.

Ponekad su ljudi u stanju da zarad višeg cilja idu i iznad granice bola, tako će morati i Crvena zvezda. Ako ipak ne uspe da stigne do željene pobede, momentalno će početi da oseća Mitrovićev i Topićev bol u kolenu, Teodosićev roviti zglob i Bolombojev prst, osećati kako ja rezultatska omča steže i automatski će morati da traži mnogo velikih pobeda posle toga, pa čak i na veoma teškim mestima.

Suprotno, ako pobedi jednostavno će uraditi ono kako je trebalo da odradi njen zadatak i odmah će gladati dalje – ka sledećem meču. Više razloga za odahnuće, nego za radost.

Naravno, uvek treba imati na umu šta protivnik može da ponudi. Pogled na statističke rublike Asvelovog tima ne impresionira, ali o njima u datom momentu više možemo govoriti uvažavajući više faktor nepoznanice i iznenađenja, negoli faktor kontinuiteta. Francuska ekipa se brzo rastala od Đanmarka Poceka, pa će vatreno krštenje u Evroligi imati tridesetdevetogodšnji Pjerik Pupe. Kako mlad i entuzijastičan trener može biti prekretnica i svojevrsna šok-terapija, Crvena zvezda već dobro zna kada je prošle godine Hristos Serelis dobio već izgubljeno u atinskoj OAKA Areni i Zvezdi dodatno sipao so na ranu.

Meč počinje 20.30 časova, a sudijski trojac činiće Damir Javor, Karmelo Paterniko i Saulius Račis.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama