Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Звезда у Вилербану – потенцијални губици већи од могућих добитака

Можда смо тек закорачили у други круг лигашког дела сезоне Евролиге, али јануар би могао да буде месец расплета за домете Црвене звезде у Евролиги и њену позицију после 34 одиграних кола.

Други пут узастопце недеља такмичења у Евролиги доноси дупли програм. У прошлој такмичарској седмици црвено-бели су тражили 2/2 и нашли их против јаких ривала, а у надолазећим данима ће се надати сличном. Овог пута ће бити другачије јер су оба дуела далеко од Београда, а да небо над Звездом изгледа још облачније, доприносе и проблеми са повредама.

Четири месеца пре краја ”регуларног” дела сезоне, Звезда је на скору 8-11. Прошле године на истом узорку, екипа је била на позитивном скору 10-9, али је до краја јануара нанизала три пораза, на шта се надовезао и кошмарни фебруар, када је изгубљен корак за позицијама које воде у даљу фазу. Величине “тада” и “сада” су увек различите, али у случају Звезде постоје сличности. Допусти ли се исто што и прошле године у околностима пролазног распореда, то ће бити погубно по такмичарске амбиције.

За екипу која је прошле недеље тек први пут успела да веже две победе у Евролиги и која је тек скоро остварила прве победе на гостовањима у такмичењу, од којих је једна у Београду против ратом разореног Макабија, можда звучи преамбициозно рећи да Звезда у Вилербану нема шта да добије, већ само само да изгуби. Међутим, много је разлога да се тако нешто тврди упркос свом притиску који такве речи стварају .

Прво психолошки, црвено-бели су против Фенербахчеа и у вечитом дербију остварили велике победе на којима желе да у наставку граде бољи резултат. Меч против Асвела доноси Звезди ореол фаворита на гостовању можда први пут у сезони што ствара додатни притисак, услед жеље да се низ настави и страха да се не баци блато на оно што је издејствовано.

Друго резултатски, Звезда неће желети да се из Астробал Арене врати стигматизована као тек други тим који је свој понос оставио тамо. Неке екипе које би могле бити кључни ривали Звезде у борби за прве десет позиције, већ су тријумфално пројуриле кроз Лион и одрадиле оно што се очекује. Саплитање на том месту би могло да буде кобно.

И за крај треће али не мање важно – физички. Утакмици у Љубљани је показала Звездину изнемоглост, на шта се надовезала повреда зглоба Милоша Теодосића. Биће занимљиво видети колико се екипа Јаниса Сферопулоса успела енергетски допунити. Победа би сигурно била доза потребног пеницилина.

Без преувеличавања, утакмица у Француској би за Звезду морала да буде “must win”. Шта ако се успе у томе? Стиче се душевни мир и ништа друго. Губитак? Изгубила би и оно мало основа које су енергично грађене прошле седмице. Победа против Асвела јесте, и мора бити, више него неопходна иначе ће класификациони плафон остати ниско у поређењу са конкурентским.

Понекад су људи у стању да зарад вишег циља иду и изнад границе бола, тако ће морати и Црвена звезда. Ако ипак не успе да стигне до жељене победе, моментално ће почети да осећа Митровићев и Топићев бол у колену, Теодосићев ровити зглоб и Боломбојев прст, осећати како ја резултатска омча стеже и аутоматски ће морати да тражи много великих победа после тога, па чак и на веома тешким местима.

Супротно, ако победи једноставно ће урадити оно како је требало да одради њен задатак и одмах ће гладати даље – ка следећем мечу. Више разлога за одахнуће, него за радост.

Наравно, увек треба имати на уму шта противник може да понуди. Поглед на статистичке рублике Асвеловог тима не импресионира, али о њима у датом моменту више можемо говорити уважавајући више фактор непознанице и изненађења, неголи фактор континуитета. Француска екипа се брзо растала од Ђанмарка Поцека, па ће ватрено крштење у Евролиги имати тридесетдеветогодшњи Пјерик Пупе. Како млад и ентузијастичан тренер може бити прекретница и својеврсна шок-терапија, Црвена звезда већ добро зна када је прошле године Христос Серелис добио већ изгубљено у атинској ОАКА Арени и Звезди додатно сипао со на рану.

Меч почиње 20.30 часова, а судијски тројац чиниће Дамир Јавор, Кармело Патернико и Саулиус Рачис.

Скочи на траку са алаткама