Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Zvezda na granici povlašćenog statusa u narednim kvalifikacijama

Crvena zvezda je završila evropsku sezonu i nema više mogućnosti za prikupljanje bodova, pa narednu sezonu počinje sa koeficijentom 40.000 što je stavlja na granično mesto kada je u pitanju povlašćen status na narednom žrebu u plej-ofu. Mnoštvo je kombinacija, ali je titula conditio sine qua non svake priče.

Šampion Srbije u narednoj godini nema garantovano mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, već će morati u kvalifikacije. Ipak, do mesta u eltnom takmičenju novog formata moraće da pređe samo jedan korak jer takmičenje kreće iz plej-of faze.

U šampionskoj stazi plej-ofa stići će 10 ekipa. Pet ekipa sa najvećim koeficijentom naći će se u ulozi povlašćenog, što će doneti mogućnost da dobiju, uslovno govoreći, lakšeg rivala. Po najpesimističnijim projekcijama, Crvena zvezda trenutno zauzima prvo mesto iznad crte, ali ne može da bude sasvim mirna jer postoji teoretska mogućnost da je prestignu neke ekipe koje će i na proleće igrati Evropu.

Izvesno je da će se u plej-ofu naći šampioni Srbije, Turske, Ukrajine i Švajcarske. U ovoj projekciji izbačena je mogućnost da će švajcarski šampion biti Bazel (ima koeficijent 52.000) koji se nalazi na pretposlednjem mestu na tabeli, pa je bliži ispadanju iz lige negoli šampionskoj tituli. Ostali rivali birani su na osnovu statusa favorita koji im omogćuje visoki klupski koeficijent.

U prikazanoj tabeli crvenom bojom obojeno je polje Crvene zvezde jer je svoju evropsku sezonu završila. Polja obojena u zeleno sadrže ekipe koje će i na proleće igrati u Evropi. U belim poljima date su ekipe koje tu mogućnost imaju, ali će morati da je potvrde večeras kada su na programu poslednja kola u Ligi Evrope i Ligi Konferencija.

Veliku pretnju predstavlja Olimpijakos koji sa potencijalnom pobedom protiv TSC-a večeras može da zaradi jo 2 boda i da obezbedi evropsko proleće u Ligi Konferencija gde bi sa još dva slavlja zaobišao Crvenu zvezdu i zbacio je ispod crte. Dakle dve su opcije za Zvezdu: da navija da Olimpijakos ne dođe do ovih bodova ili da ne osvoji titulu. Ipak, u drugom slučaju će biti i dalje tesno ako grčki šampion bude PAOK koji ima 33.000 bodova, a koji će takođe igrati evropsko takmičenje na proleće i imati priliku da skuplja bodove.

Jang Bojs, rival iz Zvezdine grpe, će igrati na proleće Ligu Evrope. Klub iz Berna broji 34.500 bodova i da zaobiđe Zvezdu biće mu potrebne tri pobede u nokaut fazi Lige Evrope. Teoretski moguće, ali malo verovatno. Ferencvarošu će biti potrebne četiri pobede ili tri pobede+jedan remi do kraja evropskog nastupa da bi zaobišao Zvezdu. Galatasaraj i Slovan će takođe nastaviti sa takmičenjem i posle decembra, ali deluje da su na bezbednom odstojanju. Ipak, turski klub se pokazao da može da pruža dobre partije u Ligi šampiona i pun samopouzdanja ulazi u Ligu Evrope i sanja da će je ponovo kao 2001. osvojiti. Od imena koja nisu navedena u tabeli, još bi Makabi Tel Aviv mogao da se umeša u borbu, ali je njegov veliki skok praktično malo verovatan.

Naravno, treba napomenuti da većina projektovanih ekipa treba da prođe i ranije faze kvalifikacija, a uvek se poneko iznenađenje u kvalifikacijama priredi. Uz to, ekipe kao što su Dinamo Zagreb ili Slavija Prag ne stoje najbolje na tabeli u nacionalnim šampionatima, pa u slučaju da neka bolje rangirana ekipa ne dođe do titule, Zvezda će ići uzlazno i biće na bezbednijoj distanci od linije koja razdvaja povlašćene od nepovlašćenih.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama