Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Први пут после 2015. Звезда завршила европску сезону без победе

Црвена звезда се поразом од актуелног европског шампиона опростила од европске сезоне коју је завршила без уписане победе, што се десило први пут после 2015. године, а укупно осми пут у дугогодишњој традицији клуба.

Од изласка на међународну сцену 1956. године Црвена звезда је закључно са јучерашњим даном одиграла чак 64 европских сезона, што је сврстава у ред клубова са највећим бројем појављивања у УЕФА такмичењима. Најтрофејнији српски клуб је на деветом месту по наступима кад се броје само сезоне у Лиги шампиона, а испред су имена Реал Мадрида, Бенфике, Ајакса, Динамо Кијева, Бајерна, Јувентуса, Андерлехта и Селтика.

Ове године, црвено-бели су добили аутоматску карту за учешће у Лиги шампиона и као клуб из трећег шешира су чекали старт групне фазе. Ипак, Звезда није успела да се домогне ни циљаног трећег места, уз то не остваривши ни једну победу у такмичењу.

Када је клуб претходни пут био суочен са сличним, било је то лето 2015. године када се на Маракани спроводила велика реконструкција. Црвено-белима се за време двомеча још нису ни били придружили Луис Ибањез, Мичел Доналд, Уго Виеира који су потом донели нову димензију тиму који је на убедљив начин стигао до титуле. Звезда се у тој сезони 2015/16. вратила у европско такмичење после сезоне паузе будући да по освојеној титули 2014. није добила лиценцу за Европу. У квалификацијама за Лигу Европе жреб је спојио црвено-беле са првом екипом испод црте неповлашћених ривала, Каиратом из Алматија.

Био је то најранији старт Црвене звезде и најранија елиминација у историји европских наступа. У првом колу квалификација боља је била екипа коју је насупрот Грофу Божоићу предводио Владимир Вајс. У другом минуту првог сусрета, црвени картон добио је Саво Павићевић, а онда је још већи ударац у 45. минуту задао робусни Жерар Гоу поготком маказицама, али из очигледног офсајда. Но, онда још ВАР није био ни у замислима па је атрактиван гол признат. До краја је Куантајев повећао на два гола предности за госте, а тотални фијаско је спречио Предраг Рајковић. Реванш на југу Казахстана је био играчки још неубедљивији за Звезду, али се завршио само 2:1 за домаћине, који су потом наставили свој пут све до плеј-офа где их је зауставио Бордо захваљујући данас укинутом правилу гола у гостима.

У поменутој премијерној 1956. години, од Црвене звезде је бољи био мађарски МТК. На истеку шесте деценије 20. века,  у оквиру Купа европских шампиона Звезда је елиминисана у двомечу са Вулверхемптоном без победе, а сезону касније од Ујпешта. Оваква ситуација није се поновила у наредних 23 година све до сезоне 1983/84. када је Верона однела две победе у првом колу Купа УЕФА.

По много чему послератне деведесете постале су мрачне за Црвену звезду, па је 1995. године Ксамакс био бољи у 25. сезони Купа УЕФА. У 2008. години је шокантан пролаз у двомечу обезбедио тада анонимни клуб АПОЕЛ, који је направио сопствени успон и наговестио Звездин деценијски пост током којег није било европске јесени на Маракани. Две године касније, Звезда није стигла до победе ни у двомечу са Слованом из Братиславе.

Осам сезона након те 2015. године Црвена звезда није забележила победу у европском наступу. Могу се повлачити паралеле између ова два случаја, чак иако је клуб данас у неупоредиво бољем положају. Оно што је заједничко јесте да се у обе сезоне улазило са ореолом нове ере у историји клуба. Са харизматичним и искусним Грофом Божовићем желело се да се направи европски искорак. Летошње ангажовање Барака Бахара имало је исти циљ.

Обојица стручњака радикално су почистила играчки кадар и обојица нису славила европску победу у првој години. Међутим, реформа од 2015. године је послужила као чврст темељ и заоставштвина Владану Милојевићу да црвено-беле после деценије чекања врати у грпну фазу евротакмичења, што је био жељени искорак. Данас Звезда жели нешто више и не задовољава се самим учешћем. Бахаров заокрет показао је Црвена звезда може да игра равноправно у неким сегментима са најјачим ривалима, а хоће ли се његова реформа експлоатисати за време његовог мандата или ће неки наследник дорађивати започето, остаје питање за које се гласно говори да ће Црвена звезда преламати на зиму.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама