Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Prvi put posle 2015. Zvezda završila evropsku sezonu bez pobede

Crvena zvezda se porazom od aktuelnog evropskog šampiona oprostila od evropske sezone koju je završila bez upisane pobede, što se desilo prvi put posle 2015. godine, a ukupno osmi put u dugogodišnjoj tradiciji kluba.

Od izlaska na međunarodnu scenu 1956. godine Crvena zvezda je zaključno sa jučerašnjim danom odigrala čak 64 evropskih sezona, što je svrstava u red klubova sa najvećim brojem pojavljivanja u UEFA takmičenjima. Najtrofejniji srpski klub je na devetom mestu po nastupima kad se broje samo sezone u Ligi šampiona, a ispred su imena Real Madrida, Benfike, Ajaksa, Dinamo Kijeva, Bajerna, Juventusa, Anderlehta i Seltika.

Ove godine, crveno-beli su dobili automatsku kartu za učešće u Ligi šampiona i kao klub iz trećeg šešira su čekali start grupne faze. Ipak, Zvezda nije uspela da se domogne ni ciljanog trećeg mesta, uz to ne ostvarivši ni jednu pobedu u takmičenju.

Kada je klub prethodni put bio suočen sa sličnim, bilo je to leto 2015. godine kada se na Marakani sprovodila velika rekonstrukcija. Crveno-belima se za vreme dvomeča još nisu ni bili pridružili Luis Ibanjez, Mičel Donald, Ugo Vieira koji su potom doneli novu dimenziju timu koji je na ubedljiv način stigao do titule. Zvezda se u toj sezoni 2015/16. vratila u evropsko takmičenje posle sezone pauze budući da po osvojenoj tituli 2014. nije dobila licencu za Evropu. U kvalifikacijama za Ligu Evrope žreb je spojio crveno-bele sa prvom ekipom ispod crte nepovlašćenih rivala, Kairatom iz Almatija.

Bio je to najraniji start Crvene zvezde i najranija eliminacija u istoriji evropskih nastupa. U prvom kolu kvalifikacija bolja je bila ekipa koju je nasuprot Grofu Božoiću predvodio Vladimir Vajs. U drugom minutu prvog susreta, crveni karton dobio je Savo Pavićević, a onda je još veći udarac u 45. minutu zadao robusni Žerar Gou pogotkom makazicama, ali iz očiglednog ofsajda. No, onda još VAR nije bio ni u zamislima pa je atraktivan gol priznat. Do kraja je Kuantajev povećao na dva gola prednosti za goste, a totalni fijasko je sprečio Predrag Rajković. Revanš na jugu Kazahstana je bio igrački još neubedljiviji za Zvezdu, ali se završio samo 2:1 za domaćine, koji su potom nastavili svoj put sve do plej-ofa gde ih je zaustavio Bordo zahvaljujući danas ukinutom pravilu gola u gostima.

U pomenutoj premijernoj 1956. godini, od Crvene zvezde je bolji bio mađarski MTK. Na isteku šeste decenije 20. veka,  u okviru Kupa evropskih šampiona Zvezda je eliminisana u dvomeču sa Vulverhemptonom bez pobede, a sezonu kasnije od Ujpešta. Ovakva situacija nije se ponovila u narednih 23 godina sve do sezone 1983/84. kada je Verona odnela dve pobede u prvom kolu Kupa UEFA.

Po mnogo čemu posleratne devedesete postale su mračne za Crvenu zvezdu, pa je 1995. godine Ksamaks bio bolji u 25. sezoni Kupa UEFA. U 2008. godini je šokantan prolaz u dvomeču obezbedio tada anonimni klub APOEL, koji je napravio sopstveni uspon i nagovestio Zvezdin decenijski post tokom kojeg nije bilo evropske jeseni na Marakani. Dve godine kasnije, Zvezda nije stigla do pobede ni u dvomeču sa Slovanom iz Bratislave.

Osam sezona nakon te 2015. godine Crvena zvezda nije zabeležila pobedu u evropskom nastupu. Mogu se povlačiti paralele između ova dva slučaja, čak iako je klub danas u neuporedivo boljem položaju. Ono što je zajedničko jeste da se u obe sezone ulazilo sa oreolom nove ere u istoriji kluba. Sa harizmatičnim i iskusnim Grofom Božovićem želelo se da se napravi evropski iskorak. Letošnje angažovanje Baraka Bahara imalo je isti cilj.

Obojica stručnjaka radikalno su počistila igrački kadar i obojica nisu slavila evropsku pobedu u prvoj godini. Međutim, reforma od 2015. godine je poslužila kao čvrst temelj i zaostavštvina Vladanu Milojeviću da crveno-bele posle decenije čekanja vrati u grpnu fazu evrotakmičenja, što je bio željeni iskorak. Danas Zvezda želi nešto više i ne zadovoljava se samim učešćem. Baharov zaokret pokazao je Crvena zvezda može da igra ravnopravno u nekim segmentima sa najjačim rivalima, a hoće li se njegova reforma eksploatisati za vreme njegovog mandata ili će neki naslednik dorađivati započeto, ostaje pitanje za koje se glasno govori da će Crvena zvezda prelamati na zimu.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama