Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звезда на граници повлашћеног статуса у наредним квалификацијама

Црвена звезда је завршила европску сезону и нема више могућности за прикупљање бодова, па наредну сезону почиње са коефицијентом 40.000 што је ставља на гранично место када је у питању повлашћен статус на наредном жребу у плеј-офу. Мноштво је комбинација, али је титула conditio sine qua non сваке приче.

Шампион Србије у наредној години нема гарантовано место у групној фази Лиге шампиона, већ ће морати у квалификације. Ипак, до места у елтном такмичењу новог формата мораће да пређе само један корак јер такмичење креће из плеј-оф фазе.

У шампионској стази плеј-офа стићи ће 10 екипа. Пет екипа са највећим коефицијентом наћи ће се у улози повлашћеног, што ће донети могућност да добију, условно говорећи, лакшег ривала. По најпесимистичнијим пројекцијама, Црвена звезда тренутно заузима прво место изнад црте, али не може да буде сасвим мирна јер постоји теоретска могућност да је престигну неке екипе које ће и на пролеће играти Европу.

Извесно је да ће се у плеј-офу наћи шампиони Србије, Турске, Украјине и Швајцарске. У овој пројекцији избачена је могућност да ће швајцарски шампион бити Базел (има коефицијент 52.000) који се налази на претпоследњем месту на табели, па је ближи испадању из лиге неголи шампионској титули. Остали ривали бирани су на основу статуса фаворита који им омогћује високи клупски коефицијент.

У приказаној табели црвеном бојом обојено је поље Црвене звезде јер је своју европску сезону завршила. Поља обојена у зелено садрже екипе које ће и на пролеће играти у Европи. У белим пољима дате су екипе које ту могућност имају, али ће морати да је потврде вечерас када су на програму последња кола у Лиги Европе и Лиги Конференција.

Велику претњу представља Олимпијакос који са потенцијалном победом против ТСЦ-а вечерас може да заради јо 2 бода и да обезбеди европско пролеће у Лиги Конференција где би са још два славља заобишао Црвену звезду и збацио је испод црте. Дакле две су опције за Звезду: да навија да Олимпијакос не дође до ових бодова или да не освоји титулу. Ипак, у другом случају ће бити и даље тесно ако грчки шампион буде ПАОК који има 33.000 бодова, а који ће такође играти европско такмичење на пролеће и имати прилику да скупља бодове.

Јанг Бојс, ривал из Звездине грпе, ће играти на пролеће Лигу Европе. Клуб из Берна броји 34.500 бодова и да заобиђе Звезду биће му потребне три победе у нокаут фази Лиге Европе. Теоретски могуће, али мало вероватно. Ференцварошу ће бити потребне четири победе или три победе+један реми до краја европског наступа да би заобишао Звезду. Галатасарај и Слован ће такође наставити са такмичењем и после децембра, али делује да су на безбедном одстојању. Ипак, турски клуб се показао да може да пружа добре партије у Лиги шампиона и пун самопоуздања улази у Лигу Европе и сања да ће је поново као 2001. освојити. Од имена која нису наведена у табели, још би Макаби Тел Авив могао да се умеша у борбу, али је његов велики скок практично мало вероватан.

Наравно, треба напоменути да већина пројектованих екипа треба да прође и раније фазе квалификација, а увек се понеко изненађење у квалификацијама приреди. Уз то, екипе као што су Динамо Загреб или Славија Праг не стоје најбоље на табели у националним шампионатима, па у случају да нека боље рангирана екипа не дође до титуле, Звезда ће ићи узлазно и биће на безбеднијој дистанци од линије која раздваја повлашћене од неповлашћених.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама